49603569893 458b50614b o

Het Shirt – VV Corenos: de beroemde V op de borst

Toen de Dagblad van het Noorden-journalisten Thijs de Jong en André van den Ende voor de zomer de uitslag van de verkiezing van het mooiste voetbalshirt van het noorden bespraken, kwam het tricot van VV Corenos uit Roodeschool als grote winnaar uit de bus. Bijna de helft van de 20.000 stemmen ging naar het populaire tenue van de Noord-Groninger zaterdagvijfdeklasser. Reden voor een belletje met oud-voorzitter Eppe Scholtens.

Corenos is de meest noordelijke vereniging op het vasteland in Nederland. De club komt voort uit een fusie tussen zaterdagclub Noorder Boys en zondagclub REO, die als zelfstandige verenigingen al jarenlang een veld deelden. REO zag het levenslicht in 1935, toen een groep straatvoetballers uit Roodeschool het initiatief nam tot het oprichten van een voetbalclub. Het doel was om er zoveel mogelijk spelers bij te betrekken, óók uit van buiten het dorp. Jongens uit onder meer Zijldijk, Uithuizermeeden, Oudeschip en zelfs Appingedam togen wekelijks meermaals naar Roodeschool om een balletje te trappen.

Café Berg Calvaria diende als clubhuis en waslokaal

Die jongens verkasten overigens weer toen REO besloot om op zondag verder te gaan. Café Berg Calvaria gold lange tijd als clubhuis en waslokaal. Na de oorlog begon de wederopbouw, al werd er geregeld gesproken over samenwerken met andere verenigingen. Noorder Boys ontstond in 1948 nadat een flink aantal heren in café Til de handen ineen sloegen. Buiten het dorp huurde men aan de Spijksterweg voor 75 gulden per jaar een veld van boer Kapinga. Op zaterdagochtend werd het stuk groen eerst poepvrij gemaakt. Spelers kleedden zich voor en na de wedstrijden om in een kleine keet. Vanwege het geringe aantal leden, slechts 22 in 1955, werd in 1956 al overlegd om te fuseren met SV De Heracliden en REO, maar die samensmelting zou uitblijven.

Zuster Kortestraat

De fusie zou er in 1963 komen, alleen zonder SV De Heracliden. Eppe Scholtens was tussen 1993 en 2012 voorzitter van Corenos. Hij praat ons bij. “Rondom de fusie werd besloten dat er een nieuw sportpark moest komen. Het huidige complex, sportpark Corenos aan de Zuster Kortestraat, is een jaar na de fusie in gebruik genomen. Corenos heeft tegenwoordig zo’n 200 leden en is een stabiele club. De jeugd groeit gestaag en de dames hebben inmiddels weer een eigen team. Vanwege te weinig eigen speelsters, waren zij even samengegaan met de vrouwen van SV De Heracliden.” Vanaf de fusie speelde Corenos in een wit shirt met een rood-wit-blauwe (dubbele) V op de borst. De broek was wit, de kousen blauw. Vanwaar die kleuren, vragen we. Scholtens: “Er is in 1963 lang over vergaderd, maar uiteindelijk is het een kopie van het tenue van Blauw-Wit uit Amsterdam geworden. In die tijd een goede eredivisionist en de oud-club van onder anderen Martin Koeman, Barry Hughes en Frank Rijkaard.” Een stukje Amsterdam in Roodeschool dus.

Het shirt is een kopie van het tenue van Blauw-Wit uit Amsterdam

Bezuinigingen

Midden jaren zeventig werd het voor de plaatselijke winkels lastig om het shirt te leveren, temeer omdat één en ander met de hand moest worden (af)gemaakt. Een duur en gecompliceerd geheel. Corenos koos voor een goedkopere optie: een simpel rood shirt zonder poespas. Ten tijde van het voorzitterschap van Scholtens keerde het oude tenue echter terug, tot groot genoegen van de omvangrijke achterban. “Het speelde al een tijdje”, zegt Scholtens, “maar in 2003 werd het witte shirt met de opvallende V eindelijk in ere hersteld, met medewerking van hoofdsponsor Paapst. De sokken werden blauw en het broekje rood. Vanuit de club heeft met name Siert Brontsema, destijds jeugdvoorzitter, zich sterk gemaakt voor de terugkeer van het oude tenue.” Sindsdien regent het weer complimenten, weet ook Scholtens. “Persoonlijk ben ik er ontzettend blij mee. Het is opvallend, markant en de grote V op de borst is inmiddels alom bekend. Tegenstanders noemen het vaak en eigenlijk altijd in positieve zin”, besluit hij trots.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal