vv BNC (Bravery-Nova Zembla combinatie)

In de jaren ‘30 spelen er drie voetbalverenigingen in de Reiderwolderpolder bij Finsterwolde. Nova Zembla (voorheen Swift), Bravery en Plevieren. Hoewel laatstgenoemde vereniging de enige van de drie was met geld in de kas, ging de ploeg in 1938 ter ziele. Dus besloten de andere twee te fuseren om de overlevingskansen zo groot mogelijk te houden. Dat was op 1 september 1940 de geboorte van BNC. Oftewel, de Bravery-Nova Zembla combinatie. Met het opwerpen van een luciferdoosje (de ene zijde geel, de andere blauw) werd de shirtkleur bepaald. Blauw kwam als winnaar uit de bus.
Maar als BNC toch wel ergens om bekendstaat is het de karakteristieke tribune. En die staat er alweer een poosje. In 1959 werd de bouw gestart, drie jaar later was-ie klaar. Als wij sportpark De Hardenberg met een bezoek vereren, staat het bouwwerk fier in de zon te pronken. Overduidelijk een visitekaartje waar de vereniging trots op mag zijn. En niet onbelangrijk: een prachtige uitvalsbasis voor supporters als de 23 op het veld hun voetbalkunsten in de stromende regen moeten vertonen.
Als wij op een vrijdagmiddag kijken hoe De Hardenberg erbij ligt, is het echter stralend weer. Behoudens de onmiskenbare tribune zijn het de details die je erop wijzen dat BNC een rijke historie heeft. Een historie waarin mannen als Piet Hamberg en Herman Dieterman via de dorpsclub uit Finsterwolde het betaalde voetbal wisten te halen. Het huidige BNC komt uit in de Vijfde Klasse, waar het nog altijd kans maakt op de titel. Wat ons betreft promoveert de vereniging gauw naar een niveau hoger. Want daar heeft een club met deze prachtige accommodatie recht op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoofdveld van vv Oosterparkers met op de achtergrond de iconische klimmuur van Kardinge

v.v. Oosterparkers

Als je tien willekeurige mensen vraagt om een Groningse stadswijk te noemen, eindigt de Oosterparkwijk ongetwijfeld hoog in de lijstjes. De wijk spreekt dan ook nog altijd tot de verbeelding. ‘Ga je mee naar het dorp?’, werd in de jaren 20 vaak nog gezegd; het blauwe dorp welteverstaan. Dat was het kloppende hart van waaruit de Oosterparkwijk destijds ontstond. En gevoetbald werd er ook. Straatvoetbal was er mateloos populair, maar de wijk kende met BRC, Groen-Wit en Oostelijke Boys ook drie voetbalverenigingen. Net na de Tweede Wereldoorlog, fuseerden ze, waarmee de Oosterparkers was geboren.

PJC & Damacota

Je hebt hermetisch afgesloten sportcomplexen, maar je hebt ook het Burgemeester Boekhoven Sportpark in Nieuwe Pekela. Een vrij open complex aan de rand van het dorp en wie er al zicht op heeft vanaf de Berkenlaan ziet dat het een soort van serene rust uitstraalt. Eenmaal op de parkeerplaats, die zo groot is dat het hele dorp er wel kan parkeren, en voorbij de fraaie toegangspoort trekken we die conclusie nogmaals.

Oud Zwart Wit

‘Het begon ooit in een café en het eindigt ook nog steeds vaak in een café.’ We kennen weinig verenigingen die hun historie zo treffend op hun website weten te omschrijven als Oud Zwart Wit. Maar we hebben het hier dan ook niet over een doorsnee vereniging. OZW, zoals de club in de volksmond wordt genoemd, hecht veel waarde aan respect tussen de krijtlijnen en hanteert zelfs een ballotagecommissie als je lid wilt worden. Lid worden kan alleen via iemand die al OZW-lid is, en moet dan nog goedkeuring krijgen van de overige leden. Dat komt wat chique over, maar het maakt van OZW een club waarbij iedereen elkaar kent. En da’s gezellig en vertrouwd!

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal