Harkema-Opeinde

Als je Sportpark De Bosk zegt, gaat bij veel mensen in de noordelijke amateurvoetbalwereld vaak wel een belletje rinkelen. Want of ze er weleens zijn geweest of niet, het wordt in één adem geassocieerd met zaterdag-derdedivisionist Harkemase Boys. Dat zaterdagvierdeklasser Harkema-Opeinde er voetbalt, doet minder tot de verbeelding spreken. Zonde vinden wij, want de van oorsprong zondagclub heeft een prachtige historie met steevast veel supporters, al zal iedereen die weleens tegen de groen-gele Harrekieten speelde beamen dat de over-mijn-lijk-mentaliteit soms bij Harkema-Opeinde wel een beetje te veel van het goede is.

Maar dat heeft een reden, want die mentaliteit zit in de wortels van de club, die van oorsprong door mensen was opgericht die verder weinig hadden te makken. Het mouwen opstropen werd van generatie op generatie doorgegeven en clubcultuur moet je nou eenmaal koesteren. Het had alleen niet veel gescheeld of de stekker was eruit getrokken. De toekomst van Harkema-Opeinde hing rond 2015 aan een zijden draadje omdat zondagvoetbal niet meer levensvatbaar bleek. Het roer ging om, naar de zaterdag welteverstaan. Een keuze die goed uitpakte, want er werd weer leven in de club geblazen die prompt uitmondde met een promotie in het eerste seizoen op de zaterdag. Of de prestaties uit de roemruchte jaren 70 ooit terugkeren is de vraag, maar Harkema-Opeinde leeft weer en dat is veel belangrijker.

Als wij een rondje lopen op het groen-gele gedeelte van De Bosk, worden er direct gesprekjes aangeknoopt. Een vrijwilliger mét clubvaantje in z’n auto is nieuwsgierig wat wij komen doen en dat geldt ook voor een man die z’n hond even de poten laat strekken op het hoofdveld. In beide gevallen volgt een uitgebreid relaas over wat voor mooi cluppie Harkema-Opeinde is. En daar kunnen wij het eigenlijk alleen maar mee eens zijn. Want hoewel voetbalminnend Harkema voor de buitenwacht dan voornamelijk rood-wit gekleurd mag zijn, qua enthousiasme doet de groen-gele kleine broer er zeker niet voor onder. ‘Met passie en vechtlust lagen ze op de loer, zoals Kuipers en Pander, Schievink en Nijboer’

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Flevo Boys

Een rondje op Sportpark Ervenbos lopen is niet zo’n probleem. Het is prima te bereiken, niemand heeft last van je en je kunt er naar hartelust foto’s schieten. Zo zien we bijvoorbeeld dat geen enkel bijveld dezelfde dug-outs heeft. Dat mooie feitje nemen we toch maar even mee op de zonovergoten vrijdag die ons in Emmeloord heeft gebracht. Maar was het hoofdveld van SC Emmeloord nog vrij eenvoudig te betreden, bij buurman Flevo Boys is dat in ieder geval tijdens ons bezoek een stuk lastiger. En dus breekt het zweet ons weer uit.

VV Helpman

Wie het over stadion Esserberg heeft, heeft het automatisch over Be Quick 1887. Daar is niks mis mee, want het is een club met een dijk van een historie. Maar het onderkomen in Haren herbergt met VV Helpman nog een voetbalvereniging die niet onbenoemd mag blijven. Wat heet, want de club met de kenmerkende witblauwe shirts en zwarte broeken stevent af op haar 100-jarig bestaan. Dat begon in 1924 op een voetbalveld achter het Helperbad, kreeg vervolg op de oude ijsbaan van Oranje Nassau, waarna de vereniging verkaste naar het oude veld van Groen Geel waar nu MartiniPlaza staat. Daarna werd een onderkomen naast de Papiermolen betrokken, om vervolgens jarenlang op Coendersborg te voetballen. En sinds 1990 maakt Helpman de dienst uit op de plek waar het nog steeds tot tevredenheid zit: Esserberg.
Sportpark VV Nieuw Buinen

VV Nieuw Buinen

Voetbalvereniging Nieuw Buinen ligt in Drenthe, maar leunt op de provinciegrens met Groningen. De club werd honderd jaar geleden opgericht, wisselde door fusies een aantal keren van naam en dat gold ook voor de locatie van het sportcomplex. Vanaf 1948 wordt de club genoemd zoals-ie nu nog steeds bekend is - VV Nieuw Buinen - en speelt de club haar thuisduels op Sportpark Buunerdrome aan het Zuiderdiep in het dorp.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal