NEC Delfzijl

Tribune van NEC Delfzijl
Onze tour vervolgt van Stad naar Ommeland, wanneer we koers zetten naar havenstad Delfzijl. Daar wacht ons een overduidelijk reisdoel: sportpark Centrum van NEC Delfzijl. Waren we negen jaar eerder op pad gegaan, dan hadden we in Delfzijl nog wat te kiezen gehad, want tot 1 juli 2014 kende de stad twee voetbalverenigingen: het in de klassieke rood-wit gestreepte shirts getooide Neptunia, spelend op sportpark Uitwierde, en Eems Boys, met de kenmerkende groen-wit gestreepte shirts op sportpark Centrum. Als het aan ons had gelegen rolde de bal nog steeds op Uitwierde, een prachtig sportcomplex omgeven door bossen.

Nadat de jeugdteams al een jaar eerder waren samengegaan, was fusieclub NEC Delfzijl op 1 juli 2014 een feit, met als nieuwe clubkleuren blauw en wit. Om de vereniging een frisse start te laten maken werd sportpark Centrum grondig opgeknapt. Gelukkig voor de echte liefhebbers bleven de sintelbaan om het hoofdveld (nagenoeg uniek in Noord-Nederland, al wordt-ie op koude en regenachtige dagen nog wel eens vervloekt) de klassieke tribune en de toegangspoort fier overeind. Mooie aspecten die dit sportpark een klassiek karakter geven, waardoor het hart van amateurvoetballiefhebbers wat sneller gaat kloppen. Een nieuwe start hoeft immers niet te betekenen dat al het oude moet verdwijnen.

Zitten het hoofdveld met tribune en de kantine aan de ene kant van de Burgemeester Boeremalaan, aan de overzijde van de weg vinden we de gemoderniseerde kant van het sportpark met enkele kunstgrasvelden. Voor voetballiefhebbers van het aangrenzende woonzorgcentrum Van Julsingha een ideale ligging. Hoewel we snappen dat deze kunstgrasvelden praktisch, modern en zelfs pure noodzaak zijn voor zo’n grote vereniging, blijft onze camera toch vooral klikken rondom het hoofdveld. In een ideale wereld met fuserende amateurvoetbalverenigingen had dit hoofdveld met sintelbaan én de prachtige bijbehorende tribune eigenlijk op sportpark Uitwierde moeten staan, maar de feiten liggen nou eenmaal anders. Gelukkig blijven foto’s in de kantine aan zowel het Eems Boys- als Neptunia-tijdperk herinneren. En daar doen we het ook voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SC Stiens

Een frisse wind giert langs de oren als we uit onze bolide stappen op de parkeerplaats van Sportpark It Gryn. Het prominente clublogo op de gevel van clubgebouw De Stipe verraadt het overduidelijk: we zijn te gast bij SC Stiens. Een grote vereniging die de zaakjes goed voor elkaar heeft, concluderen we na een vluchtige blik om ons heen. Nog geen minuut nadat we het onderkomen in Stiens verkennen, worden we al vergezeld door iemand anders. ‘Vast een vrijwilliger of bestuurslid’, denken we, maar niets blijkt minder waar. De man in kwestie stelt zich voor als iemand die jarenlang de velden onderhield, dat nu niet meer doet, maar toch af en toe nog een kijkje komt nemen. Liefhebbers lopen overal rond, blijkt maar weer eens. Het zorgt voor een leuk gesprek.

Be Quick 1887

Het heeft altijd wel iets magisch als je een accommodatie betreedt waarvan je weet dat er een enorm rijke historie achter de poort verscholen ligt. Wie dan ook maar enigszins nostalgisch is ingesteld, doet er goed aan om zo af en toe weer even een wedstrijdje op Esserberg mee te pakken. Heilige amateurvoetbalgrond, zo mogen we het onderkomen van Be Quick 1887 toch wel bestempelen. Gelukkig ziet The Good-Old dat zelf ook in, want bij de club zijn de vrijwilligers maar wat trots op Be Quick 1887 en de identiteit die – het jaartal zegt het al – inmiddels 133 aan de club hangt. En dat is terug te zien aan hoe het stadion aan de Rijksstraatweg erbij ligt.

VV ONR

Noord-Drenthe herbergt nogal wat sportparken die in een bosrijke omgeving liggen en Oranje Nassau Roden, kortweg vv ONR, mag zich ook tot dit rijtje clubs rekenen.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal