sc Amelandia

Ingang van sc Amelandia
Tijdens de laatste keer dat het kassahokje in gebruik is geweest, moest de eerste editie van het plaatselijke Rôggefeest vermoedelijk nog plaatsvinden. En wie toen geen zin had om entree te betalen, kon zich net zo eenvoudig een weg naar het veld banen tussen de bomen die kort op elkaar om het sportcomplex aan de Oranjeweg in Hollum staan. Op sommige accommodaties die we bezoeken lijkt het wel alsof de tijd heeft stilgestaan, maar ondertussen onverminderd fanatiek werd doorgevoetbald. Misschien wel de accommodaties waar we het liefst komen. En dus wordt ons rondje op Sportpark De Slinger van Amelandia onafgebroken vergezeld door een brede glimlach.

Toch kun je aan sommige eenvoudige dingen merken dat de gloriedagen hier tot het verleden behoren. Een blik op de ranglijst van de reserve zesde klasse bijvoorbeeld, het laagst mogelijke niveau waarop in ons land gevoetbald wordt bij de senioren. En dan ook nog op zondag, een speeldag die in Noord-Nederland steeds minder in trek lijkt. Vanwege de coronaperikelen kwam Amelandia dit seizoen bovendien slechts tot twee wedstrijden. De trainingsdoeltjes die half in de bosjes zijn neergezet, zodat grasmaaiers het gras tenminste nog kunnen bijhouden, lijken de strijd met het onkruid bijna te hebben opgegeven.

Amelandia wordt dikwijls in één adem genoemd met aanvaller Jan Bruin. De all-time topscorer van Cambuur Leeuwarden heeft zijn wieg in Hollum staan. Toen het voorbestaan van Amelandia tien jaar geleden aan een zijden draadje hing, trok hij zijn voetbalschoenen op 41-jarige leeftijd nog maar eens aan om de club de helpende hand toe te steken, en in zijn kielzog droegen ook de oud-profs René van Rijswijk en Lody Roembiak hun steentje voetballend bij. Helaas was Amelandia na dat prachtige seizoen toch genoodzaakt om het standaardvoetbal te verlaten. Een knallende eilandderby tegen Geel-Wit zit er daardoor voorlopig niet in. Gelukkig nemen oud-spelers van beide clubs het nog jaarlijks tegen elkaar op voor de Cor Wijnberg-beker. Als we die clash nog eens bezoeken, lopen we zeker langs het kassahokje. Al was het maar omdat de entree zo mooi is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv De Wâlden

Na een bezoekje aan buurman Broekster Boys is het slechts een paar stappen verder naar de zondagclub van Damwoude: de Wâlden. Maar als we de parkeerplaats van sportcomplex Op de Skieding betreden, staat er pontificaal voor de ingang een auto met draaiende motor klaar. Van de bestuurder geen spoor. We kijken om ons heen: ‘Zou er iemand op het sportpark aanwezig zijn die haast heeft?’ We zien niemand. Ook niet als we een rondje over het hoofdveld en het achterliggende kunstgrasveld maken. Dat we dat überhaupt voor elkaar krijgen is al een helse opgave. Eén van ons ontdekt een opening in de prikkeldraad-omheining en daar staan we dan.
Tribune vv de Monnik

VV De Monnik

De meeste mensen zullen als ze op de Badweg wandelen of fietsen het vizier gericht hebben op een strandwandeling. Best begrijpelijk, want als je toch op Schiermonnikoog bent, is een strandbezoek onontbeerlijk. Toch kan dat strand échte voetballiefhebbers gestolen worden als tegenover Hotel Cafe Duinzicht het bordje met ‘Stadion De Monnik’ van De Monnik in zicht komt. Dan is het geen volle kracht vooruit meer, maar dan neem je de afslag naar rechts. Op de plek waar de eerste serieuze duinvorming van Lytje Pole begint, ligt na enkele meters het meest noordelijk gelegen amateurvoetbalveld van Nederland. Of stadion, zo u wilt.

SV Oosterend

Soms hebben we weleens van die dagen dat we ons een klein beetje schuldig voelen. Dat we ergens net op het verkeerde moment zijn als we een sportpark op de gevoelige plaat willen leggen. Als we sportpark Sieme Keyzer betreden - de toegangspoort doet ons amateurvoetbalhart in ieder geval meteen sneller kloppen - en zien hoe de velden van SV Oosterend erbij liggen, doemen er wat vraagtekens op. Het lijkt wel op de grasmat die eind jaren 90 in de Johan Cruijff Arena lag, is de conclusie. Maar zoals gezegd: je kunt ergens net op het verkeerde moment zijn. Het blijkt dat de drainage op het sportpark van ‘Strend’ wordt vervangen.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal