‘SF? Waar staat dat voor, sciencefiction?’ Als we op onze routekaart zien dat we een bezoekje mogen brengen aan SF Deinum, is het voor ons gissen naar de afkorting van twee letters. ‘We gaan dat sportpark niet op voordat we weten wat het betekent’, klinkt het. Gelukkig is Google ons gunstig gezind. ‘Sportferiening’ blijkt het antwoord waarnaar we op zoek waren. Tja, als je de Friese taal niet machtig bent, had je dat nooit kunnen raden. Maar nu weten we het dus. En u ook. Overigens hadden we onszelf deze vraag vijf jaar geleden nog niet hoeven stellen. Toen heette SF Deinum nog Sparta ‘59, vernoemd naar Eredivisionist Sparta uit Rotterdam, die in 1959 landskampioen werd. Ajax ‘59 of Feyenoord ‘59 had dus ook zomaar gekund in Deinum. Maar het werd Sparta.

De voetbalvereniging fuseerde in 2016 met de plaatselijke korfbal-, kaats- en gymnastiekvereniging tot één omninvereniging: SF Deinum dus. Maar het is ons om het sportpark te doen. En dat betekent ook: hoe kneuteriger, hoe beter. Maar in Deinum is met de fusie ook tegelijkertijd een gloednieuw sportpark uit de grond gestampt: De Fjouwer, vernoemd naar de vier clubs die er de dienst uitmaken. De club is er maar wat trots op, want om het onderkomen op te bouwen is veel werk verzet en mede daardoor is sportend Deinum nu toekomstbestendig. De kantine met open dakterras levert dan ook een plusje op. Al blijf je vermoedelijk liever binnen op gure novemberzondagen.

Met een beetje geluk kun je de trein vanuit de kantine lekker oldskool zien komen aantuffen.

Als amateurvoetbalromantici hadden we graag ook de sfeer geproefd op het oude onderkomen van Sparta ‘59, maar soms is het gewoon niet anders. Toch is één element hetzelfde gebleven want ‘De Sipel’, zoals de Sint-Janskerk in het dorp ook wel wordt genoemd, waakt ook over de nieuwe accommodatie. Dat levert ook al een plusje op. En mocht je ooit nog een wedstrijd willen bezoeken per trein, zet De Fjouwer dan op je lijstje. Met een beetje geluk kun je de trein vanuit de kantine lekker oldskool zien komen aantuffen. Sportferiening Deinum: het bewijs dat nieuw niet per definitie minder hoeft te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VV Glimmen

Het heeft toch altijd wel iets extra’s als een voetbalvereniging een smal oprijlaantje heeft dat de toegang vormt tot een sportcomplex. Voor groundhoppers die ergens voor de eerste keer op bezoek komen een soort stairway to heaven, om er maar eens een succesvolle Top 2000-plaat bij te halen. Afijn, we dwalen af. En dat is nergens voor nodig als je op bezoek gaat bij Voetbalvereniging Glimmen. Als wij hun oprijlaan naar Sportpark De Groenenberg betreden, fietsen net drie vrijwilligers weg. Ze groeten ons vriendelijk al blijft die vragende ‘wie zijn jullie en wat doen jullie hier’-blik onmiskenbaar.

vv Veenhuizen

Je zult er niet meteen bij stilstaan als je erdoorheen rijdt, maar Veenhuizen zou nooit hebben bestaan als de drie gevangenissen niet in het dorp waren gevestigd. Dat houdt dus ook in dat Voetbalvereniging Veenhuizen z’n bestaan eigenlijk aan het gevangeniswezen heeft te danken. En daar zijn wij ze dankbaar voor. Want een kijkje op sportcomplex Achter de Molen leert ons dat we te maken hebben met een accommodatie met een verhaal.

vv Harkstede

Ook Harkstede laten we niet links liggen. Een vereniging die in de jaren 20 het levenslicht zag als VIOD (Voetballen Is Ons Doel), later HSVV (Harkstede-Scharmer voetbalvereniging) werd, maar officieel werd ingeschreven als VV Harkstede, omdat beide clubnamen al bestonden. En zo staan we ineens op Sportpark Hamstede, net buiten het dorp. Hoewel het terrein nog maar twintig jaar bestaat en dus relatief nieuw is, biedt het genoeg leuke details. Zoals het kassahokje bij de entree, opgetrokken in de clubkleuren én voorzien van clublogo. Als we op het parkeerplaats zijn is het nog even spannend of het toegangshek geopend is. Maar als de deurklink naar beneden valt, stijgt luid gejuich op. Niets zo vervelend als een afgesloten accommodatie.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal