SSS’68

‘Zelf halen!’ Hoe vaak hoor je die term wel niet op een amateurvoetbalveld? Ja, nu helaas wat minder. Maar normaal gesproken kun je het vooral in de laagste regionen van het amateurvoetbal al binnen het kwartier op twee handen tellen. Wij zijn benieuwd hoe vaak dat in Marssum het geval is geweest. ‘Waarom?’, vraagt u zich nu misschien af, welnu: het geval wil dat het hoofdveld van Sport Staalt Spieren (SSS’68) pal aan de tuinen van enkele woningen aan de Uniastrjitte grenst. Dit is een beeld waar je hart als amateurvoetbalromanticus acuut sneller van gaat kloppen. Maar goed, wel zelf die bal halen dus.

SSS’68 was niet de enige club in ons land die op het lumineuze idee kwam om de club de afkorting van Sport Staalt Spieren mee te geven. Twee voetbalverenigingen uit Klaaswaal (Zuid-Holland) en Overloon (Limburg) waren er al eerder bij dan voetbalminnend Marssum. Nader onderzoek leert daarnaast dat het jaartal waarin SSS’68 werd opgericht nogal voor wat discussie heeft gezorgd. Dat zou niet 1968 zijn, maar 1970. De discussie daarover werd in vele SSS-besturen gevoerd, maar een knoop doorgehakt werd er nooit. Dus laten we alles lekker bij het oude, moet er zijn gedacht. Eigenlijk dezelfde gedachtegang die wij hebben over dit bescheiden sportparkje: helemaal niks meer aan veranderen.

Helemaal niks meer aan veranderen.

Met slechts drie senioren- en drie jeugdteams is SSS’68 geen grote vereniging en dus grossiert de club ook niet in de successen. Een goede reden om aan de bar in de kantine nog eens met weemoed terug te blikken op begin deze eeuw, toen de het nietige SSS’68 tussen 2004 en 2007 ineens tweemaal op rij promoveerde naar de derde klasse, mede door de scorende secretaris Gerard Hiemstra die anders nooit scoort. Het idyllische Sportpark Unia kreeg daardoor in de Derde Klasse ineens bezoek van grotere clubs als Balk, CVVO en SC Joure. Terwijl wij op het hoofdveld wandelen, raadplegen we internet even voor meer informatie over Marssum. ‘Bekijk hier een lijst van rijksmonumenten in Marssum’, zegt Wikipedia. Maar in één oogopslag zien we al dat die lijst niet klopt. ‘Sportpark Unia staat er niet op. Schande!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv De Wâlden

Na een bezoekje aan buurman Broekster Boys is het slechts een paar stappen verder naar de zondagclub van Damwoude: de Wâlden. Maar als we de parkeerplaats van sportcomplex Op de Skieding betreden, staat er pontificaal voor de ingang een auto met draaiende motor klaar. Van de bestuurder geen spoor. We kijken om ons heen: ‘Zou er iemand op het sportpark aanwezig zijn die haast heeft?’ We zien niemand. Ook niet als we een rondje over het hoofdveld en het achterliggende kunstgrasveld maken. Dat we dat überhaupt voor elkaar krijgen is al een helse opgave. Eén van ons ontdekt een opening in de prikkeldraad-omheining en daar staan we dan.

vv Opende

‘Als de lijnen scheef zijn, mogen ze mij erop aankijken’, klinkt het lachend. Het is de vuurdoop van vrijwilliger Klaas als lijnenkalker op Sportpark Olde Wierden van vv Opende, zo vertelt hij ons, maar hij verricht z’n taak met een brede grijns. Groot gelijk heeft-ie, want de zon schijnt en het onderkomen van het meest westelijk gelegen dorp van de provincie Groningen ligt erbij als een biljartlaken. En eerste keer of niet, op de kalkkunsten van Klaas valt wat ons betreft weinig aan te merken. Een vrijwilliger om te koesteren dus.

VIOD

Sta je op het punt om een reeks foto’s te schieten op een sportpark, dreigen donkere wolken het bezoek een stuk onaangenamer te maken. Maar als we uit onze auto stappen, wordt de weg op sportcomplex Treffersheech ineens keurig uitgestippeld door de eerste zonnestralen die we deze dag mogen aanschouwen. Alsof er van boven gezegd wordt: ‘Het werd verdorie hoog tijd dat jullie eens in Driesum kwamen kijken’. Die gedachte laten we nog eens bezinken als we een kijkje nemen hoe de thuisbasis van VIOD (Vooruitgang Is Ons Doel) eruitziet.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal