VV De Monnik

Tribune vv de Monnik
De meeste mensen zullen als ze op de Badweg wandelen of fietsen het vizier gericht hebben op een strandwandeling. Best begrijpelijk, want als je toch op Schiermonnikoog bent, is een strandbezoek onontbeerlijk. Toch kan dat strand échte voetballiefhebbers gestolen worden als tegenover Hotel Cafe Duinzicht het bordje met ‘Stadion De Monnik’ van De Monnik in zicht komt. Dan is het geen volle kracht vooruit meer, maar dan neem je de afslag naar rechts. Op de plek waar de eerste serieuze duinvorming van Lytje Pole begint, ligt na enkele meters het meest noordelijk gelegen amateurvoetbalveld van Nederland. Of stadion, zo u wilt.

Een voetbalvereniging op het kleinste waddeneiland van Nederland: het klinkt een beetje als een sprookje en dat is het misschien ook wel. Want met slechts een JO9-, JO11-, JO13- en een seniorenteam is het voor De Monnik jaarlijks bekijken of de belangrijkste bijzaak ter wereld nog bestaansrecht heeft op het eiland. En tot onze tevredenheid lukt dat nog met verve. Dat begon al in 1933, toen De Monnik werd opgericht en sindsdien een belangrijke sociale functie op het eiland vervult. Een wedstrijd die voor altijd een plekje in de geschiedenisboeken zal dragen is de 0-24 oefennederlaag tegen Steaua Boekarest in 1983; de Roemenen wonnen twee seizoenen later met praktisch dezelfde ploeg de Europa Cup I-finale. De basis voor dat succes lag ongetwijfeld op Schier.

Nu hebben wij al veel sportcomplexen bezocht, maar nog nooit wanneer een accommodatie onder een laag sneeuw bedekt lag. Ook daarin heeft De Monnik een primeur. Sinds vier jaar is Stadion De Monnik omheind met een hek dat onbevoegden efficiënt buiten de deur houdt. Voor ons een domper, al hoopten we tevergeefs dat ergens een deur van het slot was gehaald. Helaas, al is het ook begrijpelijk, want met -10 op de thermometer ga je zeker op een eiland niet voor de lol op het voetbalveld staan. Gelukkig is een rondje om het complex lopen geen probleem. De dierensporen in de sneeuw verraden bovendien dat wij niet de enigen bezoekers zijn. Er zit voor ons maar één ding op: terugkomen in de zomer. En dan het liefst als de bal weer rolt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sv THOS

Talloze verenigingen in het amateurvoetbal hebben een eenvoudige afkorting als clubnaam. Op zich niet zo bijzonder, maar als dat een originele afkorting is, trekt dat op voorhand onze aandacht. Dat is ook het geval als we Beerta binnen rijden. Nog voordat we het dorp goed en wel kunnen verkennen, moeten we rechts afslaan, waarna een stoffig weggetje langs restaurant China You-Yi ons bij de plaatselijke Beertster voetbaltrots brengt. Daar verdedigt Tot Heil Onzer Spieren - beter bekend als THOS - haar groene clubkleuren. ‘Dit zijn de betere afkortingen’, zegt één van ons als we op verkenning gaan. Instemmend wordt er geknikt.

VV Gorecht & VV Haren

Het is een vraag die elk voetbalweekend wel ergens op een sportpark te horen is: ‘Spelen we op het hoofdveld?’ Toegegeven, dat is dan ook bijna altijd het mooiste podium om op te voetballen. Bijna, want bij sommige voetbalverenigingen is het bijveld soms één van de best bewaarde geheimen. Zo ook op Sportpark De Koepel, waar Gorecht en Haren de dienst uitmaken. Oke, de tunnel richting het speelveld van De Kuip is iets mooier, maar deze tunnel - onder de drukke Dr. E. H. Ebelsweg - die leidt naar de tunnelvelden, is voor amateurvoetbalbegrippen een pareltje. Je moet zelfs nog een stukje door het Scharlakenbos om het speelveld te bereiken. Voor amateurvoetbalromantici iets om te koesteren.

HOVC

Fusies tussen twee voetbalverenigingen brengen nog weleens wat emotie mee. Elk dorp heeft immers z’n eigen voetbalcultuur en dat was in Exloo en Odoorn niet anders, waar tot in 2013 nog werd gevoetbald bij Hunso (Exloo) of Oring (Odoorn). Een fusie bleek toen simpelweg het beste idee richting de toekomst, al ging het voorstel in 2009 al eens fout. Toen bungelde Hunso aan zo’n zijden draadje dat bij Oring werd gezegd: ‘Dan komen jullie toch bij ons voetballen?’ Maar dat schoot in het verkeerde keelgat. Een fusie was vier jaar later wél de juiste stap. En sindsdien zijn Hunso en Oring gecombineerd in HOC. En die afkorting spreekt voor zich.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal