vv Farmsum

Het is midden in de zomer, maar aan het Zwet in Delfzijl dwarrelen de eerste blaadjes alweer van de bomen. Vervroegd herfst lijkt het wel, al hoeft dat in dit deel van de Havenstad niet per se heel vervelend te zijn. De bladeren kleuren namelijk geel en rood en laten dat nou net de clubkleuren zijn van VV Farmsum. Dat Sportpark Tuikwerd aan het Zwet - synoniem voor grens - ligt, kan haast geen toeval worden genoemd. Want Farmsum mag dan in Delfzijl liggen, bewoners voelen zich vooral Farmsumers. En dus is de voetbalvereniging min of meer een dorpsclub binnen de stad.

Hoewel er ook op Tuikwerd wordt gehockeyd (Eemsmond) en gerugbyd (DRC Phoenix), zie je op de accommodatie in één oogopslag waar gevoetbald wordt. En dat doet de club inmiddels al meer dan zeventig jaar. De voordelen van de hechte vereniging die officieel deel uitmaakt van een stad uiten zich onder meer goed in de hoeveelheid reclameborden rondom het hoofdveld. Circa 150, een aantal waar menige club in bijvoorbeeld de stad Groningen jaloers op zal zijn. ‘Farmsum heeft de gunfactor’, liet de sponsorcommissie al eens tevreden ontvallen. ‘De club maakt een positieve ontwikkeling door en dat blijft niet onopgemerkt door sponsoren.’

Wat door ons niet onopgemerkt blijft, zijn enkele prachtige details op Tuikwerd, met op stip bovenaan het onmiskenbare roodgele omroephuisje langs het hoofdveld. De in bankjes omgetoverde doeltjes voor de kantine getuigen bovendien van vindingrijkheid. En vindingrijkheid is ook nodig om te overleven in een voetbalomgeving waarin fusies (Eems Boys en Neptunia) of een ondergang (Oosterhoek) ook zomaar tot de scenario’s had kunnen behoren. Maar de koek in Farmsum is nog niet op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

’t Fean ‘58

Met een beetje geluk had de club zomaar in een illuster rijtje met afkortingen kunnen komen, zoals HBOK, VIBOA en THOS om er maar eens een paar te noemen. Maar helaas werd in 1958 met een redelijke overmacht gekozen om de voetbaltrots die voortaan op zaterdag zou uitkomen ‘t Fean ‘58 te noemen in plaats van het prachtig tot de verbeelding sprekende Zamivoba. Dat klinkt alsof elf emigranten uit Zimbabwe een poging wagen tot tici-taca in de Friese polder, maar niets is minder waar, want het is een prachtige afkorting voor zaterdagmiddagvoetbal.

vv Minnertsga

Wij houden wel een beetje van clubs met een authentiek karakter, en dan zitten we goed in Minnertsga is onze overtuiging. Eén van de Over de Bal-leden speelde in een grijs verleden tegen VV Minnertsga en kon zich vooral de shirts van de Minnertsgasters nog goed herinneren: blauw-witte verticale banen met zo her en der wat pompeblêden. En als iets in je herinnering blijft hangen, zijn we benieuwd naar de rest. En dus zetten we op een regenachtige vrijdag koers naar de sportvelden in het dorp.

SC Twijzel

De zon schijnt vol in onze ogen, dus minderen we snelheid als we Twijzel doorkruisen. Dat waren we overigens sowieso van plan, want geen van ons was ooit op sportcomplex De Moune van SC Twijzel geweest. Maar voor alles een eerste keer, dus als wij het hoofdveld op de Mounewei in het vizier hebben gekregen, parkeren we onze bolide keurig op het aangrenzende doch bescheiden parkeerplaatsje. Tijd voor een rondje om het veld.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal