vv Farmsum

Het is midden in de zomer, maar aan het Zwet in Delfzijl dwarrelen de eerste blaadjes alweer van de bomen. Vervroegd herfst lijkt het wel, al hoeft dat in dit deel van de Havenstad niet per se heel vervelend te zijn. De bladeren kleuren namelijk geel en rood en laten dat nou net de clubkleuren zijn van VV Farmsum. Dat Sportpark Tuikwerd aan het Zwet - synoniem voor grens - ligt, kan haast geen toeval worden genoemd. Want Farmsum mag dan in Delfzijl liggen, bewoners voelen zich vooral Farmsumers. En dus is de voetbalvereniging min of meer een dorpsclub binnen de stad.

Hoewel er ook op Tuikwerd wordt gehockeyd (Eemsmond) en gerugbyd (DRC Phoenix), zie je op de accommodatie in één oogopslag waar gevoetbald wordt. En dat doet de club inmiddels al meer dan zeventig jaar. De voordelen van de hechte vereniging die officieel deel uitmaakt van een stad uiten zich onder meer goed in de hoeveelheid reclameborden rondom het hoofdveld. Circa 150, een aantal waar menige club in bijvoorbeeld de stad Groningen jaloers op zal zijn. ‘Farmsum heeft de gunfactor’, liet de sponsorcommissie al eens tevreden ontvallen. ‘De club maakt een positieve ontwikkeling door en dat blijft niet onopgemerkt door sponsoren.’

Wat door ons niet onopgemerkt blijft, zijn enkele prachtige details op Tuikwerd, met op stip bovenaan het onmiskenbare roodgele omroephuisje langs het hoofdveld. De in bankjes omgetoverde doeltjes voor de kantine getuigen bovendien van vindingrijkheid. En vindingrijkheid is ook nodig om te overleven in een voetbalomgeving waarin fusies (Eems Boys en Neptunia) of een ondergang (Oosterhoek) ook zomaar tot de scenario’s had kunnen behoren. Maar de koek in Farmsum is nog niet op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FC Burgum

We komen steeds vaker terecht bij verenigingen die voortkomen uit twee andere verenigingen. Zo ook in Bergum - Burgum voor de Friese taalsprekers onder ons. Wat direct opvalt op sportpark Koningsland in Bergum, is het respect voor het verleden. We hebben het dan niet zozeer over het grote, splinternieuwe clubgebouw of de plastic kunstgrasmat die dient als hoofdveld, maar over het clublogo van FC Burgum. Daarin zitten de emblemen en oprichtingsjaren van BCV en VV Bergum verwerkt; de twee verenigingen die samen FC Burgum vormen. Een dikke plus op het beoordelingsformulier dus, want wij houden van knipoogjes naar het verleden.

sc Scheemda

Soms heb je van die sportcomplexen waar je wel eens langsrijdt, maar stiekem nog nooit voet op heilige grond gezet hebt. Twee Over de Bal-leden moeten die conclusie eerlijk trekken als we naar sportpark d’Oosterd kachelen. Zowel vanaf de A7 als de Rijksweg in het dorp heb je geen onaardig zicht op de plaatselijke voetbalvelden, dus besluiten wij eens een kijkje te nemen van dichtbij. Waar we zijn? U had het wellicht al geraden: sc Scheemda.

VV Sweel

Smalle straatjes, een groene omgeving, we kunnen er geen genoeg van krijgen. Als we dan ook nog met een slakkengangetje onder een poort doorrijden waarop de letters ‘t Alterbarg prijken, weten we al dat we een sportpark treffen waar zorg aan is besteed. Nee, groot vervoer moet er niet langs, want dan gaat die poort naar z’n grootje. Maar zwaar vervoer heeft ook helemaal niks te zoeken op het Alterbargpad. Of het moet een uit de kluiten gewassen platte kar zijn waarop kampioensteams van VV Sweel een ereronde door Zweeloo mogen maken.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal