VV Jistrum

De kantine van vv Jistrum met diverse voetbalshirts
Bij bescheiden dorpsclubjes rekenen we onszelf vaak op voorhand al rijk. Iedereen kent elkaar, dus is het plaatselijke voetbalveld vaak ook altijd wel toegankelijk voor iedereen die maar een balletje wil trappen. In Jistrum is niets minder waar. De zaterdagvijfdeklasser heeft de hekken overal waar het kan stevig op slot gedaan. Snappen we overigens wel, want het onderkomen van Jistrum oogt nog voordat we er een stap op hebben gezet uiterst knus. ‘En zo’n accommodatie moet je goed bewaken’, luidt ons oordeel.

Maar wij zijn niet voor één gat te vangen. Langs de hele Fjildwei waaraan het enige speelveld van de dorpsclub grenst is prikkeldraad gespannen, maar helemaal in de hoek kunnen we toch even voet op heilige bodem zetten. Heilig, omdat op het moment van schrijven Jistrum zelfs nog puntloos is dit seizoen. En dat maak je in maart niet vaak mee. Maar in Jistrum kennen ze het klappen van de zweep. In 2017 was het zelfs even nodig om het standaardvoetbal te verlaten en met een nieuwe lichting spelers vertrouwen op te doen op het allerlaagste niveau waarop amateurvoetbal gespeeld kan worden. Maar dat betekent ook minder publiek en minder aandacht. Maar in Jistrum zijn ze het er wel over eens: liever nooit meer naar de reserveklasse.

Dit zijn de clubs die binnen het hedendaagse voetbal vooral gekoesterd moeten worden. Verliezen deert het humeur allang niet meer en ieder doelpunt wordt gevierd als een wekelijks hoogtepunt. Als we bij de kantine aanbelanden, zien we talloze voetbalshirts, -sjaals en -vaantjes de kantine kleur geven. De namen van onder anderen Gabriel Batistuta en Klaas-Jan Huntelaar prijken op een Fiorentina- en Ajax-shirt, terwijl opgestapelde barkrukken wachten op een andermaal geslaagde derde helft. Nee, spelers met de kwaliteiten van Huntelaar en Batistuta voetballen niet in Jistrum, maar daar zijn ze ook dik tevreden met Gijsbert Nicolai en Gerrit Stelwagen, die zo op hun tijd een doelpuntje meepikken. Mocht je eens een zaterdag niks te doen hebben, ga dan eens langs de Fjildwei. Gewoon, voor een middag pure voetbalbeleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SVM

SVM uit het Limburgse Munstergeleen was er in 1928 als de kippen bij om haar clubnaam bij de KNVB te laten vastleggen. Het is de reden waarom datzelfde verzoek vanuit Marknesse aan het eind van de Tweede Wereldoorlog geen voet aan de grond kreeg bij de voetbalbond. ‘Twee dezelfde clubnamen kunnen niet’, kreeg oprichter Lokken te horen. Een ramp was het niet, want SV Marknesse - gewoon SVM in de volksmond - was eigenlijk net zo eenvoudig. En zo hadden de Marknessenaren in 1945 een voetbalclub.

FVV Foxhol

‘Barst, een dicht hek. Nu kunnen we het wel vergeten’, klinkt het somber als we de Julianastraat in Foxhol betreden. We zijn van plan om het onderkomen van FVV Foxhol met een bezoek te vereren, maar als het hek gesloten is, schiet dat niet op. Toch maar even checken of het kettingslot écht vastzit en dat blijkt een gouden greep: het zit los. Nog geen minuut later zijn we de parkeerplaats van de Foxholster voetbalvereniging op gereden en maken we ons op voor een rondje over het lommerrijke onderkomen van de club waar Jan Blijham, Tjalling Dilling, Richairo Zivkovic en Keziah Veendorp hun eerste stappen als voetballer zetten.

vv Minnertsga

Wij houden wel een beetje van clubs met een authentiek karakter, en dan zitten we goed in Minnertsga is onze overtuiging. Eén van de Over de Bal-leden speelde in een grijs verleden tegen VV Minnertsga en kon zich vooral de shirts van de Minnertsgasters nog goed herinneren: blauw-witte verticale banen met zo her en der wat pompeblêden. En als iets in je herinnering blijft hangen, zijn we benieuwd naar de rest. En dus zetten we op een regenachtige vrijdag koers naar de sportvelden in het dorp.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal