VV Jistrum

De kantine van vv Jistrum met diverse voetbalshirts
Bij bescheiden dorpsclubjes rekenen we onszelf vaak op voorhand al rijk. Iedereen kent elkaar, dus is het plaatselijke voetbalveld vaak ook altijd wel toegankelijk voor iedereen die maar een balletje wil trappen. In Jistrum is niets minder waar. De zaterdagvijfdeklasser heeft de hekken overal waar het kan stevig op slot gedaan. Snappen we overigens wel, want het onderkomen van Jistrum oogt nog voordat we er een stap op hebben gezet uiterst knus. ‘En zo’n accommodatie moet je goed bewaken’, luidt ons oordeel.

Maar wij zijn niet voor één gat te vangen. Langs de hele Fjildwei waaraan het enige speelveld van de dorpsclub grenst is prikkeldraad gespannen, maar helemaal in de hoek kunnen we toch even voet op heilige bodem zetten. Heilig, omdat op het moment van schrijven Jistrum zelfs nog puntloos is dit seizoen. En dat maak je in maart niet vaak mee. Maar in Jistrum kennen ze het klappen van de zweep. In 2017 was het zelfs even nodig om het standaardvoetbal te verlaten en met een nieuwe lichting spelers vertrouwen op te doen op het allerlaagste niveau waarop amateurvoetbal gespeeld kan worden. Maar dat betekent ook minder publiek en minder aandacht. Maar in Jistrum zijn ze het er wel over eens: liever nooit meer naar de reserveklasse.

Dit zijn de clubs die binnen het hedendaagse voetbal vooral gekoesterd moeten worden. Verliezen deert het humeur allang niet meer en ieder doelpunt wordt gevierd als een wekelijks hoogtepunt. Als we bij de kantine aanbelanden, zien we talloze voetbalshirts, -sjaals en -vaantjes de kantine kleur geven. De namen van onder anderen Gabriel Batistuta en Klaas-Jan Huntelaar prijken op een Fiorentina- en Ajax-shirt, terwijl opgestapelde barkrukken wachten op een andermaal geslaagde derde helft. Nee, spelers met de kwaliteiten van Huntelaar en Batistuta voetballen niet in Jistrum, maar daar zijn ze ook dik tevreden met Gijsbert Nicolai en Gerrit Stelwagen, die zo op hun tijd een doelpuntje meepikken. Mocht je eens een zaterdag niks te doen hebben, ga dan eens langs de Fjildwei. Gewoon, voor een middag pure voetbalbeleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VV Kollum

Toen onze navigatie werd afgestemd op sportcomplex Baensein van voetbalvereniging Kollum, klonk ons dat mysterieus in de oren. Wat zouden we hier kunnen verwachten? In ieder geval een sportpark waarbij de oranje kleur een prominente rol inneemt, zo bleek bij aankomst.

ASC’75

Tijdens elke sportparkentour, maken we een overzicht van clubs die we een bezoekje brengen. Maar als je het lijstje dan keurig hebt afgewerkt en terug naar huis wilt, is het toch doodzonde als je op de route toch nog een accommodatie ziet die je dan net zo goed nog even kunt bezoeken? Als wij de velden van ASC '75 van een afstandje ineens in het vizier krijgen, moeten wij daar dan ook per se heen. In eerste instantie vermoeden we het sportpark al voorbij te zijn gereden, maar als we een zijweggetje inslaan om te draaien, blijkt dat we ineens op de parkeerplek van de sportvereniging zijn uitgekomen. Het levert de nodige lachsalvo’s op.

CVO

Al talloze keren vielen we met onze neus in de boter. Dan scheen de zon net perfect op het moment dat wij op een sportcomplex waren, schoten we extra fraaie kiekjes, en verliet je de plaats van bestemming met extra veel voldoening. In Vrouwenparochie hebben we voor het eerst dubbel pech. Als we de oprijlaan van CVO betreden, komt het water werkelijk met bakken uit de hemel. ‘Maar we zijn niet van suiker jongens, of wel?’, klinkt het vanuit onze verwarmde bolide. En zo is het. Maar net als we net hebben besloten om ons vrijwillig kleddernat te laten regenen, volgt de volgende tegenslag.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal