VV Tzummarum

In dorpjes is het altijd maar weer afwachten wat je tegenkomt als je de plaatselijke voetbaltrots voor het eerst met een bezoek vereert. Helaas voor ons begint een bezoek aan Tzummarum wat onfortuinlijk, als één van ons op de Buorren de autodeur opengooit en direct in een plas stapt. Hadden we kunnen weten, nadat er net een flinke regenbui was overgewaaid. En ach, past ook wel een beetje bij het echte campinggevoel. Want VV Tzummarum grenst precies aan recreatiepark De Friese Wadden. Zul je net zien: ben je op zaterdag lekker aan het barbecuen, verpest een verdwaalde bal je zorgvuldig gemarineerde procureurlapjes.

Jammer dan, want het voetbalveld was er eerder. Sinds 1937 om precies te zijn, dus dan heb je als kelderklasser bij elke afzwaaier een goed excuus. Sportpark Tzummarum blijkt goed behapbaar. Een hoofd- en een trainingsveld, zo zien we direct. ‘Eigenlijk nog mooi dat zulke dorpjes überhaupt nog een voetbalvereniging hebben’, concluderen we. En zo is het ook. Eentje die bovendien in stand wordt gehouden door voetbalminnend Tzummarum zelf. Zo had iemand als de veelscorende spits Tim Grond ervoor kunnen kiezen om eens voor het avontuur te gaan na de historische promotie in 2014-2015. ‘Nee, ik wil zien hoe ver we met Tzummarum kunnen komen’, vertelde hij geïnteresseerde clubs. Kijk, dat zijn voetballers naar ons hart. Een seizoen later voetbalde Tzummarum overigens alweer waar het vandaan kwam: de zaterdag 5e Klasse, waar het nu nog steeds speelt. Met Tim Grond. Wat ons betreft blijft-ie tot z’n voetbalpensioen de club trouw waar ook de rest van z’n familie hun hart aan verpandde.

Omdat het sportpark van Tzummarum zo klein is, is het rondje snel gemaakt. Een nieuwe regenbui dreigt, maar we gokken erop dat het bij dreigend weer blijft. Op het moment dat wij analyseren wat ons volgende sportparkbezoek wordt, wandelen drie jongens met keeperhandschoenen het veld op. Na wat inschieten vliegt de ene na de andere bal in de kruising. Als wij langslopen, groeten we ze vriendelijk, waarna het afwerken onverstoord verdergaat. ‘Zie je dat’, zegt één van ons verbaasd, wijzend op de ene na de andere wereldgoal. ‘Ja’, klinkt het. ‘Wie vandaag gaat barbecuen, hoeft niet te vrezen voor z’n procureurlapjes’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ingang van sc Amelandia

sc Amelandia

Tijdens de laatste keer dat het kassahokje in gebruik is geweest, moest de eerste editie van het plaatselijke Rôggefeest vermoedelijk nog plaatsvinden. En wie toen geen zin had om entree te betalen, kon zich net zo eenvoudig een weg naar het veld banen tussen de bomen die kort op elkaar om het sportcomplex aan de Oranjeweg in Hollum staan. Op sommige accommodaties die we bezoeken lijkt het wel alsof de tijd heeft stilgestaan, maar ondertussen onverminderd fanatiek werd doorgevoetbald. Misschien wel de accommodaties waar we het liefst komen. En dus wordt ons rondje op Sportpark De Slinger van Amelandia onafgebroken vergezeld door een brede glimlach.
Sportpark VV Nieuw Buinen

VV Nieuw Buinen

Voetbalvereniging Nieuw Buinen ligt in Drenthe, maar leunt op de provinciegrens met Groningen. De club werd honderd jaar geleden opgericht, wisselde door fusies een aantal keren van naam en dat gold ook voor de locatie van het sportcomplex. Vanaf 1948 wordt de club genoemd zoals-ie nu nog steeds bekend is - VV Nieuw Buinen - en speelt de club haar thuisduels op Sportpark Buunerdrome aan het Zuiderdiep in het dorp.
Doorkijkje door markante dug-out naar een doel bij vv Eastermar

VV Eastermar

Waar we in onze vele bezoeken toch meer en meer kunstgrasvelden tegenkomen, is daar in Eastermar niets van te zien. Al snel nadat we het hek met VVE-letters zijn gepasseerd zien we overal natuurgras. En dan heb je bij ons al een streepje voor. De club, ontstaan vanuit een paar fanatieke jongens die na schooltijd graag een balletje trapten, kent haar officiële oprichting in 1969. Een relatief jonge club dus, op een sportpark dat in de loop der jaren een metamorfose heeft ondergaan. Een succesvolle sponsorloop maakte de kantine met bestuurskamer mogelijk en door de groei van de tennisclub veranderde ook de locatie van de speelvelden enkele keren.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal