notebook_pen_grass_herbs_54705_3840x2160-5

Column: Voetbalbijnamen

Als iets bij voetbalteams hoort, zijn het wel bijnamen voor spelers. De inspiratie voor deze column kwam toen we het selectieteam van een collega bekeken op de website Voetbalnoord.nl en ontdekten dat de bijnaam van de collega in kwestie Bloembak is. En zo’n bijnaam intrigeert mij.

Elke bijnaam komt op zijn eigen manier tot stand. De ene ontstaat gewoon omdat iemand nou eenmaal al jaren zo genoemd wordt. Andere bijnamen ontstaan door dingen die je alleen maar met je voetbalteam meemaakt. De bijnaam Bloembak leek mij daar een ideaal voorbeeld van. Nog voordat ik mijn collega er zelf over sprak, had ik het verhaal al helemaal zelf ingevuld.

‘Hier moet iets legendarisch gebeurd zijn na een teamuitje’, dacht ik. Daarbij dacht ik aan een scenario waarbij vermoedelijk eerst de nodige tarwesmoothies waren genuttigd met uiteindelijk een intiem moment met een bloembak als afsluiter van een memorabele nacht.  Toen ik mijn collega het door mij ingevulde verhaal voorlegde, bleek dat ik – buiten het bloembak-gedeelte om – niet in de juiste richting zat. Het werkelijke verhaal zal ik hier niet uit de doeken doen, dat kan ik mijn collega niet aandoen. Maar het verhaal is wel de moeite waard, dus mocht u de man in kwestie ooit tegenkomen, vraag het hem dan vooral zelf.

Op Voetbalnoord zijn alle eerste selecties te vinden van ploegen die in District Noord uitkomen.  Sommige bijnamen zijn in de volksmond ook al breed gedragen, zoals de bijnaam van de legendarische spits Freddy de Grooth. Hierbij hoef je het verhaal niet zelf te verzinnen, want waarom hij Freddy Frikandel wordt genoemd is al talloze keren in de media verschenen.  Maar in bijna elke selectie vind je wel pareltjes van bijnamen. En dan hebben we het dus alleen nog maar over de eerste elftallen.

Puur uit afleiding vind ik het leuk om af en toe een paar bijnamen op te zoeken, en dan mijn eigen verhaal erbij te verzinnen. De bekende bijnamen zoals bijvoorbeeld lange, bolle en turbo zijn vaak wel redelijk eenvoudig te verklaren. Maar bijnamen als Boemboe, Shaggy Achterzet of The Virus, ja dat roept toch meer vragen op.

Zelf heb ik al meerdere bijnamen mogen ontvangen. De één wat vleiender dan de ander, maar echt spectaculaire verhalen zitten er geloof ik niet aan vast. Heb jij wel een bijnaam met een mooi verhaal dat naar buiten moet? Deel het dan vooral. En anders, geniet gewoon van alle bijnamen die je op en rond de voetbalvelden tegenkomt. Want man, wat zitten er een pareltjes tussen!

Erik Kloosterman

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal