Verhalen uit de magische wereld van het vaderlandse amateurvoetbal

Jelle Damen op z’n plek bij Tsjechisch vreemdelingenlegioen

Bijna ieder klein jongetje dat onafscheidelijk is van de bal heeft het weleens gedaan: dromen over een bestaan als profvoetballer. Bijna dagelijks bezig zijn met wat je het allerliefste doet en ondertussen – als het een beetje meezit – worden toegejuicht door volgepakte tribunes. Vooral de hang naar avontuur en roem maakt zo’n bestaan interessant. Maar is een bestaan als profvoetballer noodzakelijk om voetbalavonturen mee te maken? Het antwoord is nee. Dat kan ook gewoon als je een doorsnee amateurvoetballer bent. De 25-jarige Jelle Damen weet er alles van. Hij woonde nog thuis bij zijn ouders, toen-ie besloot z’n slaapkamer in Hillegom in te ruilen voor, ja, wat eigenlijk?

Bekijk sportpark »

Het Shirt – VV Corenos: de beroemde V op de borst

Toen de Dagblad van het Noorden-journalisten Thijs de Jong en André van den Ende voor de zomer de uitslag van de verkiezing van het mooiste voetbalshirt van het noorden bespraken, kwam het tricot van VV Corenos uit Roodeschool als grote winnaar uit de bus. Bijna de helft van de 20.000 stemmen ging naar het populaire tenue van de Noord-Groninger zaterdagvijfdeklasser. Reden voor een belletje met oud-voorzitter Eppe Scholtens.

Bekijk sportpark »

Hans van der Ploeg, leeft ‘carpe diem’ sinds zeven jaar

Als Hans van der Ploeg (51) moet kiezen tussen het geven van een training op donderdagavond óf een bezoekje brengen aan poppodium Vera voor een optreden van Spidergawd of Candlebox, spreken zijn ogen boekdelen. Waar vroeger veel in het teken van voetbal stond, daar kent zijn bestaan tegenwoordig ook andere prioriteiten. Gedragen door kwetsbare momenten in het leven, zoals de diagnose longkanker bij zijn vrouw Merel in 2014. Jelle Teitsma zocht de sympathieke oefenmeester van VV Gorecht op. In het massagehok doet Van der Ploeg zijn verhaal.

Bekijk sportpark »

Pieter Kars van de Kamp: verdediger en prediker

Vraag kerkbezoekers hoe ze een dominee zouden omschrijven en je krijgt meestal niet direct het beeld van een jong en vlot type. Maar in Grijpskerk ligt dat net even anders. Daar is Pieter Kars van de Kamp niet alleen predikant van de kerkgemeenschap in het dorp, maar ook defensieleider van VV Grijpskerk. Hij bewaart tussen de krijtlijnen het liefst de vrede, maar dat is niet vanzelfsprekend. “Ik ben zeker niet altijd een lieverdje in het veld.”

Bekijk sportpark »

Kloosterburen: ambassadeur van het zondagvoetbal

In Kloosterburen zagen ze in de afgelopen jaren de ene na de andere zondagvereniging uit de regio overstappen naar zaterdag, waardoor clashes tegen Warffum, Eenrum, Noordpool en Bedum (inmiddels SV Bedum) tot het verleden behoren. In het rooms-katholieke dorp wordt er echter niet over gepiekerd om die trend te volgen. Het typeert Kloosterburen, dat zich sterk blijft maken voor het behoud van haar clubidentiteit. In de Vijfde Klasse C waarin de hoofdmacht van de zwartwitten dit seizoen uitkomt, mogen alleen onderonsjes tegen Usquert nog als derby worden bestempeld. Voor de rest wordt de navigatie vooral op Oost-Groningen afgestemd.

Bekijk sportpark »

De kantine van FC Ter Apel ’96 als tweede thuis

“Hé jonks, ie mouten joen aigen rommelpot nait slingeren loaten!” Op het pleintje voor de kantine op sportpark ’t Heem in Ter Apel staat vrijwilliger Jan Wiegers met een bedenkelijke blik richting het hoofdveld te kijken. Zijn noodkreet lijkt te verstommen tussen de hoge bomen, want de pubers die hij probeert te bereiken, voetballen onverstoord verder op het kunstgrashoofdveld van FC Ter Apel ’96. “Dat is het mooie aan zo’n open sportpark, je kunt er terecht wanneer je wilt. Alleen ze maken er soms zo’n rommel van”, moppert Wiegers. Toch maakt het gemopper al gauw plaats voor opluchting, want een nieuw voetbalseizoen is losgebarsten. “Ik heb die reuring gemist hoor.”

Bekijk sportpark »

De bijzondere reis van voetballer en dream coach Pierre Semudenge

Hij moest het door oorlog verscheurde Rwanda al voor zijn eerste verjaardag ontvluchten. Pierre Semudenge-Mujene (26) draagt een flink verhaal met zich mee. In Nederland aangekomen bracht de bal hem de therapie die hij nodig had. Via de jeugdopleiding van FC Groningen belandde hij in een voetbalavontuur, dat voor hem nog lang niet is afgelopen. Ondertussen probeert hij zijn levens- en voetbalervaringen als dream coach over te brengen op jeugdspelers.

Bekijk sportpark »

Trainerspad van Simon Cageling (24) vormt zich buiten zijn comfortzone

Hij is nog maar 24 jaar en sinds dit seizoen hoofdtrainer van Velocitas 1897. Simon Cageling weet dat zijn stap van jeugdtrainer naar hoofdtrainer met de nodige verbazing is ontvangen bij de noordelijke amateurvoetbalvolger. Maar Cageling had er zijn redenen voor. Een verhaal over de trainerscarrière en keuzes van de jonge trainer, die toch al een bak ervaring heeft. ‘Met vrijwel elke trainer die ik had, heb ik wel een aanvaring gehad omdat ik het anders zag.’

Bekijk sportpark »

Vacatures

In deze tijd kom je ze regelmatig tegen. Op social media, op amateurvoetbalgerelateerde websites of in de plaatselijke kranten en nieuwssites: vacatures van voetbalverenigingen, waarin mensen in verschillende functies worden gezocht. Zo zoeken voetbalverenigingen bijvoorbeeld  materiaalmannen, assistent-scheidsrechters en natuurlijk trainers.

Bekijk sportpark »

Column: Voetbalbijnamen

Als iets bij voetbalteams hoort, zijn het wel bijnamen voor spelers. De inspiratie voor deze column kwam toen we het selectieteam van een collega bekeken op de website Voetbalnoord.nl en ontdekten dat de bijnaam van de collega in kwestie Bloembak is. En zo’n bijnaam intrigeert mij.

Bekijk sportpark »

Zomerstart

Je komt weer samen met je teamgenoten in de kleedkamer. De één een paar kilootjes extra, de ander zongebruind. Weer een ander heeft flink doorgetraind in de zomer (ook die spelers zullen ergens wel zijn toch?) De één heeft een mindere zomerperiode achter de rug, de ander heeft de beste zomer uit z’n leven gehad. Maar zodra je weer die kleedkamer binnen stapt en de eerste verhalen over de zomerbelevenissen achter de rug zijn, begint het ouderwetse geouwehoer weer. En het verlangen naar de bal.

Bekijk sportpark »
vv Winsum 1

V.V. Winsum 1

In de rubriek ‘Team uitgelicht’ lichten we met enige regelmaat een amateur voetbalteam uit. Van de kabouters tot een veteranenelftal, ze komen hier allemaal voorbij. Gemene deler van de teams die we hier op een voetstuk plaatsen? Ze hebben allemaal een mooi verhaal te vertellen. Deze keer vertelt Rick Schaaphok uitgebreid over VV Winsum 1.

Bekijk sportpark »

Hof van EDON ademt pure voetbalromantiek

‘Onze doelen met de vierkante houten palen stammen uit de jaren ’80. We koesteren ze, het is ons handelsmerk. Hier heb je unieke gevallen binnen- en buitenkant paal. En bij een schot op de lat is het altijd maar afwachten, zeker wanneer de bal van onderaf op het houtwerk komt. Dan komt de bal met een hoge boog over je heen terug het veld in.’

Bekijk sportpark »

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal