notebook_pen_grass_herbs_54705_3840x2160-5

Vacatures

In deze tijd kom je ze regelmatig tegen. Op social media, op amateurvoetbalgerelateerde websites of in de plaatselijke kranten en nieuwssites: vacatures van voetbalverenigingen, waarin mensen in verschillende functies worden gezocht. Zo zoeken voetbalverenigingen bijvoorbeeld  materiaalmannen, assistent-scheidsrechters en natuurlijk trainers.

Het is begrijpelijk dat naar deze mensen worden gezocht. Want heb je ze als vereniging niet? Dan wordt het net even iets lastiger om een voetbalteam draaiende te houden. Maar hoe meer vacatures je leest, hoe meer je beseft dat deze vacatures nagenoeg uit hetzelfde hout gesneden zijn. Uit elke vacature kun je nog wel een kleine hoeveelheid liefde voor de eigen vereniging halen, maar toch draaien veel teksten uit op dezelfde functie-eisen en gezochte persoonlijkheden. De trainer moet bijvoorbeeld altijd ambitieus en enthousiast zijn en de assistent-scheidsrechter moet vooral elke zaterdag of zondag langs de lijn lopen en van gezelligheid houden.

Dit soort vacatures zijn voor mij gemiste kansen. Met Over de Bal proberen we de schoonheid van amateurvoetballend Nederland in beeld te brengen. Als ons één ding duidelijk is geworden na de eerste reeks verhalen, maar vooral na alle bezoekjes aan sportparken die we reeds hebben afgelegd, is het dat elke vereniging uniek is. Een unieke historie, gekoppeld een eigen voetbalcultuur en diepgeworteld in wijk, dorp, stad of zelfs regio.

Waarom dan allemaal zoeken naar de ambitieuze, enthousiaste trainer. Past dit wel bij je vereniging? En de assistent-scheidsrechter, heb je aan deze meneer of mevrouw echt alleen maar een plek langs de zijlijn en een biertje na afloop van de wedstrijd te bieden?

Als mij sinds de start van Over de Bal één ding duidelijk is geworden, is het dat je als vereniging veel en veel meer te bieden hebt. Maar dat je ook trots mag zijn op je eigen identiteit. Daarom zou ik willen oproepen aan verenigingen: ga op zoek naar iemand die bij jouw identiteit past. Maak een sfeerverslag, laat mensen weten wat een zaterdag of zondag bij jouw vereniging betekent. Maak herkenbaar in wat voor familie een nieuwe trainer of verzorger terechtkomt. Staat ambitie binnen de vereniging voorop? Laat dit merken! Maar ben je ook wel dik tevreden in de klasse waarin je acteert, in de regio waar je kracht ligt? Laat je niet tegenhouden om dit te omschrijven, want daar mag je trots op zijn! Maak kenbaar waar je als vereniging voor staat.

Hopelijk zien we komend seizoen wat meer creatieve vacatures, de vacatures die de geest van je vereniging vangen. Laat dit een basis zijn voor succesvolle matches, met mensen die écht bij jouw clubcultuur passen. Inspiratie nodig voor je vacatures? Kijk eens hoe wij al vele tientallen amateurverenigingen op onze social mediakanalen hebben omschreven terwijl wij ze vooraf niet eens zo heel goed kenden. Misschien biedt het je een duwtje in de juiste richting, want als wij iets stimuleren is het wel een bloeiende voetbalvereniging. Mét eigen identiteit

Erik Kloosterman

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal