vv ZNC

'Kunnen we in Van der Valk niet even aanschuiven voor de lunch?' Als we Zuidbroek binnenrijden, klinkt de opmerking al even triomfantelijk als gemeend. Het dorp langs de A7 wordt steevast geassocieerd met de hotelketen, maar we zijn onvermurwbaar en zetten rechtsreeks koers naar de Heiligelaan. Daar vinden we namelijk het onderkomen van de Zuidbroek-Noordbroek Combinatie, oftewel ZNC. Alhoewel, daarvoor moet eerst nog een oprijlaan getrotseerd worden richting de parkeerplaatsen, eentje die voor menig buschauffeur nog een hele uitdaging is. Maar eenmaal bij de ingang word je wel welkom geheten door een windhaan bovenop het kassahokje. Waar zie je dat nou?

Dat Zuidbroek en Noordbroek samen één voetbalvereniging hebben is door de jaren heen redelijk vanzelfsprekend geworden, maar dat was voor de Tweede Wereldoorlog allerminst het geval. VV Zuidbroek was er in 1919 als eerste, toen nog in een rode trui met witte kraag en een zwarte broek. Rondom de voormalige villa Vredenburg werd een vaste plek gevonden om de bal te laten rollen. Iets verderop in Noordbroek zag rond 1932 OVO (Onder Vrienden Opgericht) het levenslicht, waaruit een paar jaar later Rood-Wit ontstond. Gevoetbald werd er in de beginjaren vooral buiten het dorp. Maar toen de oorlog begon, luidde dat het einde van Rood-Wit in. Na de oorlog volgde met VV Noordbroek een wederopstanding, maar al snel werd besloten dat een fusie met VV Zuidbroek het beste was richting de toekomst. En zo ontstond ZNC.

Daarmee verdwenen ook de afzonderlijke clubkleuren rood-wit en rood-zwart. ZNC ging verder in een wit shirt en groene broek en dat is ook vandaag de dag nog terug te zien aan de Heiligelaan, waar het sportcomplex is meeveranderd met de tand des tijds. Op de achtergrond suizen de wieken van de controversiële windmolens hard in de wind, terwijl het trainingsveld van de Zuidbroeksters op wedstrijdloze dagen prima kan worden gebruikt als geimproviseerde achtertuin voor sommige bewoners van de aangrenzende straat. Hoewel het hoofdveld eruit ligt als wij een rondje maken, ligt alles er op het oog best aardig bij. ‘En dat is ook weleens anders geweest’, weet één van ons te vertellen. Als alles eens goed onder de loep is genomen, blijkt dat een bezoek aan ZNC toch hongerig maakt. ‘ Zeg, weten jullie dat hier om de hoek een cafetaria zit?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sv Marum

‘Zo, dat hoofdveld ligt er keurig gemaaid bij zeg’, zegt één van ons als we ons bij de entree van Sportpark De Holten van sv Marum ophouden. Die zin is nog niet uitgesproken, of de correctie volgt al. ‘Dit is niet het hoofdveld, dat ligt daar’, zegt een ander, wijzend naar het aangrenzende kunstgrasveld. Een terreinmeester die ons hoort discussiëren bevestigt dat inderdaad. Voetballen op het hoofdveld zou volgens een omwonende teveel overlast geven, waarna hij is gaan klagen. En blijkbaar met succes. Zonde, luidt ons oordeel.

sv Lycurgus

Je kent het wel: je zet op zaterdag of zondag met de auto koers naar je cluppie voor een lekkere pot voetbal, en dan probeer je natuurlijk zo dicht mogelijk bij het veld te parkeren. Er is in Groningen echter één club die een uitzondering op die gedachte vormt. Als je naar SV Lycurgus moet, is je bolide pal naast het hoofdveld parkeren ongeveer het slechtste idee dat je kunt krijgen. De kans is namelijk groot dat als iemand op het hoofdveld de bal hard weg rost, jouw auto de klos is. Spelers op het veld zullen meer dan eens angstvallig in de gaten hebben gehouden of hun auto ongeschonden uit de strijd kwam.

vv Nieuweschans

Clubs uit de grensstreek kenmerken zich omdat het er vaak net even anders aan toe gaat dan elders. En daar smullen wij natuurlijk van. Neem bijvoorbeeld voetbalvereniging Nieuweschans, voor zover wij weten de enige vereniging die ook een camping exploiteert. En het wordt mooier, want de beheerder van de camping is ook de hoofdtrainer van de zondagploeg en luistert naar de naam Dick Wiebrants (66). En het wordt nóg mooier, want hij was ook speler van de laatste twee seizoenen dat het eerste elftal van Nieuweschans kampioen werd: in 2014-2015 en 1976-1977. Zo, weet u dat ook weer.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal