vv ZNC

'Kunnen we in Van der Valk niet even aanschuiven voor de lunch?' Als we Zuidbroek binnenrijden, klinkt de opmerking al even triomfantelijk als gemeend. Het dorp langs de A7 wordt steevast geassocieerd met de hotelketen, maar we zijn onvermurwbaar en zetten rechtsreeks koers naar de Heiligelaan. Daar vinden we namelijk het onderkomen van de Zuidbroek-Noordbroek Combinatie, oftewel ZNC. Alhoewel, daarvoor moet eerst nog een oprijlaan getrotseerd worden richting de parkeerplaatsen, eentje die voor menig buschauffeur nog een hele uitdaging is. Maar eenmaal bij de ingang word je wel welkom geheten door een windhaan bovenop het kassahokje. Waar zie je dat nou?

Dat Zuidbroek en Noordbroek samen één voetbalvereniging hebben is door de jaren heen redelijk vanzelfsprekend geworden, maar dat was voor de Tweede Wereldoorlog allerminst het geval. VV Zuidbroek was er in 1919 als eerste, toen nog in een rode trui met witte kraag en een zwarte broek. Rondom de voormalige villa Vredenburg werd een vaste plek gevonden om de bal te laten rollen. Iets verderop in Noordbroek zag rond 1932 OVO (Onder Vrienden Opgericht) het levenslicht, waaruit een paar jaar later Rood-Wit ontstond. Gevoetbald werd er in de beginjaren vooral buiten het dorp. Maar toen de oorlog begon, luidde dat het einde van Rood-Wit in. Na de oorlog volgde met VV Noordbroek een wederopstanding, maar al snel werd besloten dat een fusie met VV Zuidbroek het beste was richting de toekomst. En zo ontstond ZNC.

Daarmee verdwenen ook de afzonderlijke clubkleuren rood-wit en rood-zwart. ZNC ging verder in een wit shirt en groene broek en dat is ook vandaag de dag nog terug te zien aan de Heiligelaan, waar het sportcomplex is meeveranderd met de tand des tijds. Op de achtergrond suizen de wieken van de controversiële windmolens hard in de wind, terwijl het trainingsveld van de Zuidbroeksters op wedstrijdloze dagen prima kan worden gebruikt als geimproviseerde achtertuin voor sommige bewoners van de aangrenzende straat. Hoewel het hoofdveld eruit ligt als wij een rondje maken, ligt alles er op het oog best aardig bij. ‘En dat is ook weleens anders geweest’, weet één van ons te vertellen. Als alles eens goed onder de loep is genomen, blijkt dat een bezoek aan ZNC toch hongerig maakt. ‘ Zeg, weten jullie dat hier om de hoek een cafetaria zit?’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sc Espel

Je kent het vast wel: soms komt er een tegenstander op bezoek waar je het gewoon niet zo op hebt. Waar je stiekem al voetbalruzie mee hebt voordat er nog tegen een bal is getrapt. We zijn erg benieuwd hoe ze daar bij SC Espel mee omgaan. Je vraagt je misschien af waarom, maar de dug-outs van de thuisploeg en die voor de bezoekers op het hoofdveld op sportpark De Bosrand staan zó dicht bij elkaar, dat je tijdens wedstrijden bijna bij elkaar op schoot zit. Laten we maar voorzichtig de conclusie trekken dat Espel met elke tegenstander goed kan opschieten. Het zijn deze details die onze sportparkbezoekjes zo verrijken.

vv St. Annaparochie

Wij houden van efficiënte kaartverkoophokjes. En dus staan we ineens gezellig met z’n vieren te schuilen onder het kassahokje van St. Annaparochie, waar de architect z’n creativiteit flink op los heeft gelaten. Voor ons is het in ieder geval fijn dat je er droog onder kunt staan, aangezien de hemel in navolging van ons bezoek aan het naburige Vrouwenparochie ook bij ons bezoek aan Sportpark De Waaie nog altijd tranen met tuiten huilt. Als de meest venijnige druppels gevallen lijken te zijn, verkennen we de rest van de kletsnatte accommodatie.

FC Ter Apel ’96

Het is alweer 24 jaar geleden, toen Sportclub Ter Apel (STA) en 't Klooster de handen ineensloegen. Een fusie die in de beginjaren even wat gewenning nodig had, maar gedurende de jaren vorderde steeds beter uitpakte. Met Sportpark 't Heem heeft fusieclub FC Ter Apel ’96 een prachtig visitekaartje, waarbij je ongetwijfeld wordt geïmponeerd door de grootte van het sportpark als je er voor de eerste keer bent. Een prachtige inspiratiebron voor een reeks sfeervolle foto's.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal