VV Eastermar

Doorkijkje door markante dug-out naar een doel bij vv Eastermar
Waar we in onze vele bezoeken toch meer en meer kunstgrasvelden tegenkomen, is daar in Eastermar niets van te zien. Al snel nadat we het hek met VVE-letters zijn gepasseerd zien we overal natuurgras. En dan heb je bij ons al een streepje voor. De club, ontstaan vanuit een paar fanatieke jongens die na schooltijd graag een balletje trapten, kent haar officiële oprichting in 1969. Een relatief jonge club dus, op een sportpark dat in de loop der jaren een metamorfose heeft ondergaan. Een succesvolle sponsorloop maakte de kantine met bestuurskamer mogelijk en door de groei van de tennisclub veranderde ook de locatie van de speelvelden enkele keren.

Wat ons snel opvalt, is de bijzondere vorm van de dug-outs. En dat bedoelen we in de positieve zin van het woord. Ze zijn niet diep, je zit lekker in het zonnetje en ze hebben schuin aflopende zijkanten voor het perfecte zicht. Ook kunnen bankzitters – voor deze houten bankjes is deze term bedacht – via de plusvormige kijkgaten in de achterzijde de verrichtingen op het andere veld volgen. Ander groot pluspuntje noteren we zodra we prullenbakken ontdekken, met daarop de clubnaam en een klassieke bal. Troep weggooien gebeurt op De Burgerkamp in stijl.

De overkapping aan de kantine nodigt uit om dit sportpark eens rustig op ons in te laten werken. Tot één van ons opmerkt dat ‘je hier vast ook prima feestjes kunt bouwen’. En gezien het behaalde kampioenschap van het eerste elftal in de Vijfde Klasse, hadden we die proef zomaar eens op de som kunnen nemen. Volgend jaar wellicht! Bij het afscheid nemen geven we het houten kassahokje nog een goedkeurend knikje. Het eindoordeel is dan ook louter positief. We noteren dan ook veel plusjes bij de voetbaltrots van Eastermar, zowel letterlijk als figuurlijk.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FC Fochteloo

We weten van tevoren eigenlijk zelden wat we op sportparken kunnen verwachten, zo ook bij FC Fochteloo. Als we door het 391 zielen tellende dorp richting het voetbalveld rijden, is de historische klokkenstoel onderweg al hoopgevend. Zou Sportpark Et Legien ook oog voor historie hebben? Op de parkeerplaats worden we verwelkomd door het Korhoen, een kunstwerk dat de in de jaren tachtig in Fochteloo uitgestorven korhoen voorstelt. Direct gaat er een lampje branden, want dit verklaart het logo van FC Fochteloo: een gefotoshopte bal met een korhoen erbovenop. Het clubgebouw deelt de witblauwe brigade met het dorpshuis en een centrum voor prentkunst.

FC Kraggenburg

‘Wat is de laatste locatie van vandaag?’, vraagt één van de Over de Bal-leden aan de rest. Zoals altijd wordt de voetbal-Bosatlas geraadpleegd, maar we lijken alle amateurvoetbalverenigingen in de Noordoostpolder gehad te hebben. O nee, toch niet. Heel onopvallend staat FC Kraggenburg nog op een andere bladzijde verscholen en dus zetten we vanuit Marknesse direct koers naar het dorpje. Toch lullig als je thuis bent, en je nog een club vergeten blijkt te zijn.

sc Franeker

Het is een frisse vrijdagochtend, als de laatste slierten nevel wegtrekken op Sportpark Hertog van Saxenlaan in Franeker. Op het hoofdveld speurt een scholekster naar wormen en dus hoeven we de vogel niet aan de achterzijde van de accommodatie te verwachten, want daar maken twee kunstgrasvelden de dienst uit. Vaste volgers weten dan wel waar wij ons het liefst begeven: de natuurgrasvelden aan de voorzijde van het complex. De Auke de Vries-tribune, met daarachter de woningen aan de Hertog van Saxenlaan en Noorderbleek, terwijl de Martinikerk toezicht houdt; dit sportpark heeft iets Belgisch. En dat is een compliment.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal