Sportpark reportages

Groundhopping Nederland - Over de Bal on Tour

Zoek een voetbalclub

Zoeken

Staat jouw clubbie er niet tussen?

Stuur ons dan een berichtje via het contactformulier en wie weet komen wij binnenkort langs bij jouw vereniging!
De buitenkant van het bakstenen sportgebouw is trots op de grote ramen en een bord met het UDIROS-logo en 1949. Mensen slenteren over het geplaveide gebied bij een lantaarnpaal, terwijl het groene dak erboven charme toevoegt. In de verte piept een grasveld tevoorschijn, dat de levendige geest van UDIROS belichaamt.

UDIROS

Als je steeds allerlei sportparken bezoekt, moet je wel iets met sport hebben. Daarom voelen wij ons ook snel thuis in Nieuwehorne, thuishaven van omnivereniging Us Doarp Is Ryk Oan Sport, oftewel UDIROS. Al is het wel heel confronterend als een jochie van twee turven hoog zich in het voorbijgaan richting het voetbalveld omdraait en hard ‘hé, jullie zijn vreemden’ naar ons roept. We kunnen erom lachen. En gelijk heeft-ie, want het is ons eerste bezoek aan Nieuwehorne. Bij aankomst op het uit 2013 opgeleverde sportcomplex valt ons oog als eerste op de grote survivalbaan op de accommodatie. Tegen nadrukkelijk advies in, proberen we ‘m even uit. Scheelt weer een warming-up op zaterdag.

FC Fochteloo

We weten van tevoren eigenlijk zelden wat we op sportparken kunnen verwachten, zo ook bij FC Fochteloo. Als we door het 391 zielen tellende dorp richting het voetbalveld rijden, is de historische klokkenstoel onderweg al hoopgevend. Zou Sportpark Et Legien ook oog voor historie hebben? Op de parkeerplaats worden we verwelkomd door het Korhoen, een kunstwerk dat de in de jaren tachtig in Fochteloo uitgestorven korhoen voorstelt. Direct gaat er een lampje branden, want dit verklaart het logo van FC Fochteloo: een gefotoshopte bal met een korhoen erbovenop. Het clubgebouw deelt de witblauwe brigade met het dorpshuis en een centrum voor prentkunst.
Scorebord vv Suameer

VV Suameer

Tasje inpakken, op de fiets en naar de club. Niet met de e-Bike, maar zo’n ouderwetse. Vooral bij dorpsclubs een beeld waarvoor je weinig inlevingsvermogen hoeft te hebben. Het voetbalveld ligt immers naast de deur, maar er zijn ook uitzonderingen. Neem het onderkomen van VV Suameer. Het dorp ligt tegen Bergum aan, maar het knusse sportpark van de groenwitten ligt ver buiten de dorpskern. Of je gaat via de Koekoeks- en Heerenwei naar Sportpark De Heidkamp, of via Suameerderheide. Voordeel bij de laatste route is dat je bij een flinke regenbui dan nog even kunt schuilen in de tunnel onder de N356.
Doel en floodlight bij voetbalvereniging Harkemase Boys

Harkemase Boys

Als noordelijke amateurvoetballer kom je gevoelsmatig op maar twee plekken écht dicht bij het gevoel van profvoetballer zijn: Stadion Esserberg in Groningen en sportpark De Bosk in Harkema. Stadion de Bosk zou geen rare naam zijn voor het onderkomen van de rode ‘Boys’ uit het dorp. Een prachtige toegangspoort, twee overdekte tribunes en een statribune achter het doel én een kantine met zicht op het veld. Als Kelderklasser waan je je met een beetje fantasie ineens een groot voetbaltalent wanneer je je kunsten op zo’n plek mag vertonen.

VV Noordbergum

‘Vreemdelingenlegioen strijkt neer in Noordbergum’, schreef de Leeuwarder Courant begin november 2022. ‘Het voetbal leeft weer in Noordbergum’, aldus het Friesch Dagblad een half jaar later. Een artikel naar aanleiding van het kampioenschap van de club in de Vijfde Klasse. Hoe dit zit? Voor afgelopen seizoen kwam er een sloot goede spelers richting sportpark De Ulkelannen. En met goede spelers doelen we onder anderen op enkele oud-profs, zoals Martijn van der Laan en Harvey Bischop. Ze schoten de club uit het Friese dorp voor het eerst sinds 2010 weer naar de Vierde Klasse. En daarmee leeft het voetbal in Noordbergum weer als nooit tevoren. En dat brengt automatisch ook meer gezelligheid teweeg aan de Reiddekkersstrjitte. Hoog tijd om er zelf eens een kijkje te nemen op een rustige ochtend.

V en V ‘68

Wanneer we arriveren in Garijp, worden we begroet door een mooie groene grasmat. Voor ons altijd een fijn welkom, maar ook een signaal dat we de verkeerde ingang van sportpark Greate Buorren te pakken hebben, zo blijkt als we even om de hoek gluren. Kan gebeuren, maar we pakken gewoon door. Via een groot hek lopen we achter de trekker aan die net het onderkomen op rijdt om wat onderhoud te plegen, waarna we in een groene oase belanden. Want zo mag je deze accommodatie toch wel noemen. We groeten de man op de trekker, die daar door z’n eigen lawaai niets van meekrijgt, en kijken eens even goed rond. Omzoomd door bomen ligt Greate Buorren mooi afgescheiden van de buurt.
Dugout bij vv Suawoude

SV Suawoude

Nee, als je sportieve successen wilt vieren moet je niet op Sportpark Suderfinne zijn. En dus zit het geluk 'm in kleine dingen, zoals in het voorjaar. Het is 8 april 2023 als SV Suawoude - plaatselijk beter bekend als SV Suwâld - tegen Holwerd pas het eerste puntje van het seizoen pakt. Een week later wordt in eigen huis Nicator verslagen. Het blijken achteraf de enige vier punten te zijn die de Suwâldsters in het seizoen 2022-2023 bijeen weten te sprokkelen. Maar malen ze er in het circa 630 zielen tellende dorp om dat Suawoude na bijna een jaar pas weer eens een wedstrijd wint? Welnee. Sterker nog, in de laatste vijf seizoenen won Suawoude pas tien officiële competitiepotjes. Het drukt de pret niet bij de jonge Suwâldsters, die de jaarlijkse doelstelling in de Vijfde Klasse doorgaans eenvoudig houden: geen laatste proberen te worden.
Doorkijkje door markante dug-out naar een doel bij vv Eastermar

VV Eastermar

Waar we in onze vele bezoeken toch meer en meer kunstgrasvelden tegenkomen, is daar in Eastermar niets van te zien. Al snel nadat we het hek met VVE-letters zijn gepasseerd zien we overal natuurgras. En dan heb je bij ons al een streepje voor. De club, ontstaan vanuit een paar fanatieke jongens die na schooltijd graag een balletje trapten, kent haar officiële oprichting in 1969. Een relatief jonge club dus, op een sportpark dat in de loop der jaren een metamorfose heeft ondergaan. Een succesvolle sponsorloop maakte de kantine met bestuurskamer mogelijk en door de groei van de tennisclub veranderde ook de locatie van de speelvelden enkele keren.

FC Burgum

We komen steeds vaker terecht bij verenigingen die voortkomen uit twee andere verenigingen. Zo ook in Bergum - Burgum voor de Friese taalsprekers onder ons. Wat direct opvalt op sportpark Koningsland in Bergum, is het respect voor het verleden. We hebben het dan niet zozeer over het grote, splinternieuwe clubgebouw of de plastic kunstgrasmat die dient als hoofdveld, maar over het clublogo van FC Burgum. Daarin zitten de emblemen en oprichtingsjaren van BCV en VV Bergum verwerkt; de twee verenigingen die samen FC Burgum vormen. Een dikke plus op het beoordelingsformulier dus, want wij houden van knipoogjes naar het verleden.
Tribune vv Hardegarijp

vv Hardegarijp

Bij onze sportparkvisites zijn we doorgaans snel tevreden. Om te beginnen met een geopend hek, want sfeerproeven doen we bij voorkeur niet aan de buitenkant van het hek. En aan de Jintewarren in Hardegarijp hebben we geluk. Want als we de parkeerplaats van sportpark De Warren opdraaien, zien we al iemand op het hoofdveld rondtuffen op iets wat moet doorgaan voor een kunstgrasonderhoudsmachine. Wat het wel precies is willen we bewust niet weten. Niet dat we allergisch zijn voor kunstgras; een hoofdveld van natuurgras is gewoon altijd +1. Maar goed, we kunnen doorlopen, daar ging het om.

Staat jouw clubbie er niet tussen?

Stuur ons dan een berichtje via het contactformulier en wie weet komen wij binnenkort langs bij jouw vereniging!
Zoeken