Harkemase Boys

Doel en floodlight bij voetbalvereniging Harkemase Boys
Als noordelijke amateurvoetballer kom je gevoelsmatig op maar twee plekken écht dicht bij het gevoel van profvoetballer zijn: Stadion Esserberg in Groningen en sportpark De Bosk in Harkema. Stadion de Bosk zou geen rare naam zijn voor het onderkomen van de rode ‘Boys’ uit het dorp. Een prachtige toegangspoort, twee overdekte tribunes en een statribune achter het doel én een kantine met zicht op het veld. Als Kelderklasser waan je je met een beetje fantasie ineens een groot voetbaltalent wanneer je je kunsten op zo’n plek mag vertonen.

Maar, zo’n feest was het niet altijd op De Bosk. Omdat vrije tijd in de jaren 30 schaars was, was zondagvoetbal voor de werkende bevolking de enige optie. In Harkema was de werkloosheid destijds groot, zodat er meer dan voldoende animo was om te voetballen op zaterdag. Daarom werd er een zaterdagvoetbalvereniging opgericht onder de naam SSS (Sport Staalt Spieren). De zondagvereniging bestond toen al enige tijd en was wat minder enthousiast over de nieuwe vereniging in het dorp. Voor hen had SSS een andere betekenis: Stijve Stukken Stront. SSS hield aan het einde van de jaren 30 op te bestaan. Tot 1946 werd er in Harkema alleen op zondag gevoetbald. In juni van dat jaar zag Harkemase Boys het levenslicht en dat was een gouden zet. Amper tien jaar na de oprichting van de vereniging deed de club al mee om het amateurlandskampioenschap. Maar de Harrekieten gingen roemloos ten onder tegen kampioenen uit de andere districten.

Jarenlang hield Harkemase Boys stand op het hoogste amateurniveau, maar toen de lichtingen van de jaren 60 en 70 ermee ophielden, zette het verval in. Het duurde tot aan 1997 voordat er weer echt successen werden geboekt: de club werd kampioen en promoveerde naar de Hoofdklasse. De club is momenteel een stabiele Derde Divisionist en spreekt tot de verbeelding in het noordelijke amateurvoetbal. Oebele Schokker, Martijn Barto, Henk de Jong en Romano Denneboon is slechts een greep uit de namen die furore op De Bosk maakten. Als wij ons rondje over De Bosk maken stemmen de tribunes ons enthousiast, maar het omroephokje boven de lange zijde verleidt ons pas echt tot een sprongetje van geluk. We zijn erover uit: hier een balletje trappen wil iedere voetballer hebben afgevinkt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VV Sleen

Bij ons rondje Zuidoost-Drenthe ligt ook Sleen op de route. Dat doet ons bij een blik op de kaart afvragen waarom er wel een Noord-Sleen is, maar de zuidelijke variant ontbreekt (of andersom). Maar dat mag de pret niet drukken als de Oldenhoffstraat in zicht komt. Daar zie je helemaal niets van een windrichting en is Sleen gewoon Sleen. Daar houden we van, die duidelijkheid. Waar we ook van houden is het horecapunt langs het hoofdveld, al matcht de Bordeauxrode kleur van het hokje niet helemaal met het Sleen-rood. Maar ach, een kniesoor die daarop let.

Veterans Monistrol

Veel is er niet over bekend, maar dat maakt het 'complex' er niet minder geweldig op. Club de Veterans de futbol de Monistrol de Montserrat, zo luidt de beschrijving op Google Maps. Het logo van de club, a la Anfield boven de 'tunnel' waar de lokale helden het veld opkomen geschilderd, houdt het op Veterans Monistrol. Het 'Fundat 1996' in het logo leert ons nog iets meer over dit initiatief, zoals het logo überhaupt eigenlijk alles zegt. De bal linksonder spreekt voor zich, net zoals de Catalaanse vlag daarnaast. Bovenin het logo zien we contouren van een rotsformatie die de Barcelona- en Cataloniëgangers direct herkennen: die van de berg Montserrat. In het Nederlands letterlijk vertaald: de gezaagde berg. Waarom? Bekijk de toppen van de rotsen bovenop maar eens. En die zie je dus ook in het logo van Veterans Monistrol.

SGO

Als je moet opnoemen waar je Grolloo van kent, is de plaatselijke voetbalclub vast niet het eerste dat je te binnen schiet. Vinden we ook niet gek, want wijlen Harry Muskee, frontman van bluesband Cuby + Blizzards, voormalig VI-hoofdredacteur Johan Derksen en zelfs familiecamping De Berenkuil spreken veel meer tot de verbeelding in het pittoreske Drentse dorpje. Toch zetten wij maar met één doel koers naar Grolloo: kijken waar SGO een balletje trapt.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal