Harkemase Boys

Doel en floodlight bij voetbalvereniging Harkemase Boys
Als noordelijke amateurvoetballer kom je gevoelsmatig op maar twee plekken écht dicht bij het gevoel van profvoetballer zijn: Stadion Esserberg in Groningen en sportpark De Bosk in Harkema. Stadion de Bosk zou geen rare naam zijn voor het onderkomen van de rode ‘Boys’ uit het dorp. Een prachtige toegangspoort, twee overdekte tribunes en een statribune achter het doel én een kantine met zicht op het veld. Als Kelderklasser waan je je met een beetje fantasie ineens een groot voetbaltalent wanneer je je kunsten op zo’n plek mag vertonen.

Maar, zo’n feest was het niet altijd op De Bosk. Omdat vrije tijd in de jaren 30 schaars was, was zondagvoetbal voor de werkende bevolking de enige optie. In Harkema was de werkloosheid destijds groot, zodat er meer dan voldoende animo was om te voetballen op zaterdag. Daarom werd er een zaterdagvoetbalvereniging opgericht onder de naam SSS (Sport Staalt Spieren). De zondagvereniging bestond toen al enige tijd en was wat minder enthousiast over de nieuwe vereniging in het dorp. Voor hen had SSS een andere betekenis: Stijve Stukken Stront. SSS hield aan het einde van de jaren 30 op te bestaan. Tot 1946 werd er in Harkema alleen op zondag gevoetbald. In juni van dat jaar zag Harkemase Boys het levenslicht en dat was een gouden zet. Amper tien jaar na de oprichting van de vereniging deed de club al mee om het amateurlandskampioenschap. Maar de Harrekieten gingen roemloos ten onder tegen kampioenen uit de andere districten.

Jarenlang hield Harkemase Boys stand op het hoogste amateurniveau, maar toen de lichtingen van de jaren 60 en 70 ermee ophielden, zette het verval in. Het duurde tot aan 1997 voordat er weer echt successen werden geboekt: de club werd kampioen en promoveerde naar de Hoofdklasse. De club is momenteel een stabiele Derde Divisionist en spreekt tot de verbeelding in het noordelijke amateurvoetbal. Oebele Schokker, Martijn Barto, Henk de Jong en Romano Denneboon is slechts een greep uit de namen die furore op De Bosk maakten. Als wij ons rondje over De Bosk maken stemmen de tribunes ons enthousiast, maar het omroephokje boven de lange zijde verleidt ons pas echt tot een sprongetje van geluk. We zijn erover uit: hier een balletje trappen wil iedere voetballer hebben afgevinkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GOMOS

In Norg was het voorjaar van 1945 extra feestelijk. Niet alleen werd Nederland destijds bevrijd van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog, ook werd er in het Noord-Drentse dorp een officiële voetbalvereniging opgericht. ‘Goede Oefening Maakt Ons Sterk’, oftewel GOMOS, zag het levenslicht. Een clubnaam waaruit je mag opmaken dat de trainingsavonden op De Schapendrift steevast druk bezocht worden.

FC Kraggenburg

‘Wat is de laatste locatie van vandaag?’, vraagt één van de Over de Bal-leden aan de rest. Zoals altijd wordt de voetbal-Bosatlas geraadpleegd, maar we lijken alle amateurvoetbalverenigingen in de Noordoostpolder gehad te hebben. O nee, toch niet. Heel onopvallend staat FC Kraggenburg nog op een andere bladzijde verscholen en dus zetten we vanuit Marknesse direct koers naar het dorpje. Toch lullig als je thuis bent, en je nog een club vergeten blijkt te zijn.

VVT Twijzelerheide

Hoe belangrijk een voetbalvereniging in het dorpsleven is, blijkt soms al uit heel eenvoudige dingen. De plek van het sportpark in het dorp bijvoorbeeld. Als je op een plattegrond van Twijzelerheide precies een speld in het midden prikt, kom je zo ongeveer uit op de middenstip van VVT. Als wij over de Bjirkewei tuffen, is het even goed opletten, maar het welkomstbord van de plaatselijke voetbalclub is onmiskenbaar. En dus maken wij ons op voor een bezoekje aan Sportpark De Heide.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal