HOVC

Fusies tussen twee voetbalverenigingen brengen nog weleens wat emotie mee. Elk dorp heeft immers z’n eigen voetbalcultuur en dat was in Exloo en Odoorn niet anders, waar tot in 2013 nog werd gevoetbald bij Hunso (Exloo) of Oring (Odoorn). Een fusie bleek toen simpelweg het beste idee richting de toekomst, al ging het voorstel in 2009 al eens fout. Toen bungelde Hunso aan zo’n zijden draadje dat bij Oring werd gezegd: ‘Dan komen jullie toch bij ons voetballen?’ Maar dat schoot in het verkeerde keelgat. Een fusie was vier jaar later wél de juiste stap. En sindsdien zijn Hunso en Oring gecombineerd in HOC. En die afkorting spreekt voor zich.

Wie wat minder bekend is in Drenthe zal zich bij HOVC afvragen waar de V in die afkorting voor staat en dat is een terechte vraag. Sinds het seizoen 2022-2023 is Valther Boys namelijk óók opgegaan in de fusieclub, die sindsdien als HOVC door het leven gaat. Dus inderdaad: één voetbalvereniging voor drie verschillende dorpen en dat betekent ook drie verschillende sportparken. Sportpark Exloo, Sportpark Harm Kuiper (Odoorn) en Sportpark Duurshof (Valthe) staan allemaal nog overeind. Voor ons smullen, want ‘hoe meer sportparken, hoe beter’ zou tenslotte ons levensmotto kunnen zijn. Al zijn drie sportparken voor één club wel heel optimistisch. ‘Maar dan kun je er maar beter geweest zijn’, zegt een van ons triomfantelijk. En zo is het.

Sportpark Duurshof bezochten we al eens, dus blijven die andere twee over. In Exloo, vlak achter het politiebureau, is de minste activiteit vermoeden we. Terwijl het seizoen nog bezig is staat het gras net even te hoog, terwijl de doelnetten zijn weggenomen. Toch heeft het hoofdveld een uitstekende ligging. Dat is 4,6 kilometer verderop in Odoorn ook het geval. Een smal laantje brengt je vanaf de parkeerplaatsen richting het clubgebouw, waar een beeld van het Drentse cultfiguur Bartje in de zwart-gele clubkleuren ons welkom heet. Verder zien we dat de terreinmeester nog even moet oefenen met kalklijnen aanbrengen. Het terrein krijgt een flinke upgrade, dus we zijn blij dat de nostalgie nog even is vastgelegd. Waar HOC in 2016 nog in de vijfde klasse speelde, komt HOVC sinds vorig seizoen uit in de tweede klasse. Nee, zo’n fusie hoeft zo slecht nog niet te zijn. Tenzij je net zo’n sportparkenfreak bent als wij.


Odoorn

 

 

Exloo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Gasselternijveen

Vaak hadden we behoorlijk wat geluk en konden we de rondjes op en langs de vele sportcomplexen probleemloos volbrengen. Maar het moest er een keer van komen. Als we via de Hunzelaan het Hunzepark betreden, vallen de regendruppels plotseling naar beneden op een manier waar zelfs regendansende indianen even van zouden schrikken. Maar goed, we trekken de kragen van onze jassen nog even goed omhoog en zetten met een ferm wandelpasje koers naar sportpark De Hunze. Oplettende lezers hebben dan al in de gaten dat we bij vv Gasselternijveen zijn aanbeland. En we zijn niet de enigen op het sportcomplex. Enkele clubleden die schijnbaar ook aanwezig zijn, hebben een hek aan het Hunzepark opengelaten, wat ons flink wat omlopen scheelt.

sc Emmeloord

We gaan terug naar het voorjaar van 1944, als een zandvlakte midden in de Noordoostpolder wordt omgebouwd tot het allereerste sportveld van SC Emmeloord. Aan de Nijverheidsweg worden harken en scheppen gebruikt om het voor een voetbalveld te laten doorgaan. Enkele palen dienen als doel en de netten worden met de hand geknoopt door de schoonvader van een bestuurslid, die visserman was in Blokzijl. De Tweede Wereldoorlog is nog gaande als sportclub het levenslicht ziet. Toen nog wat stilletjes, maar de bevrijding precies een jaar later brengt daar verandering in.

Harkema-Opeinde

Als je Sportpark De Bosk zegt, gaat bij veel mensen in de noordelijke amateurvoetbalwereld vaak wel een belletje rinkelen. Want of ze er weleens zijn geweest of niet, het wordt in één adem geassocieerd met zaterdag-derdedivisionist Harkemase Boys. Dat zaterdagvierdeklasser Harkema-Opeinde er voetbalt, doet minder tot de verbeelding spreken. Zonde vinden wij, want de van oorsprong zondagclub heeft een prachtige historie met steevast veel supporters, al zal iedereen die weleens tegen de groen-gele Harrekieten speelde beamen dat de over-mijn-lijk-mentaliteit soms bij Harkema-Opeinde wel een beetje te veel van het goede is.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal