sc Emmeloord

We gaan terug naar het voorjaar van 1944, als een zandvlakte midden in de Noordoostpolder wordt omgebouwd tot het allereerste sportveld van SC Emmeloord. Aan de Nijverheidsweg worden harken en scheppen gebruikt om het voor een voetbalveld te laten doorgaan. Enkele palen dienen als doel en de netten worden met de hand geknoopt door de schoonvader van een bestuurslid, die visserman was in Blokzijl. De Tweede Wereldoorlog is nog gaande als sportclub het levenslicht ziet. Toen nog wat stilletjes, maar de bevrijding precies een jaar later brengt daar verandering in.

De oudste voetbalvereniging van de Noordoostpolder ontpopt zich gaandeweg de jaren tot een club die flink groeit. Eerst nog als een zaterdagclub, maar de intrede van een zondagploeg in 1950 levert de vereniging nog meer leden op. Inmiddels is SC Emmeloord een vereniging die op zondag liefst elf seniorenteams herbergt en dan is het maar goed dat dat de accommodatie met de club is meegegroeid. Samen met buurman Flevo Boys wordt Sportpark Ervenbos gedeeld, waarbij ‘de blauwen’ hun hoofdveld aan de oostkant van het sportcomplex hebben liggen. De fraaie tribune en de bosjes rondom het hoofdveld, schermen het hoofdveld van sportclub mooi af en maakt er een heus blauw domein van.

Als wij er rondlopen, is een schoolklasje net klaar met de gymles op het kunstgrasveld. Het geeft ons de gelegenheid om wat kiekjes te schieten, waarna we ons wenden tot de bijvelden. Die zijn misschien nog wel interessanter, omdat de dug-outs op Ervenbos er langs praktisch elk veld anders uitzien. Een paar mollenklemmen doen vermoeden dat er ook met regelmaat ongenode gasten een kijkje komen nemen. Als wij heel streng zijn, waren wij eigenlijk ook niet welkom. Alleen dan had u bijgevoegde foto’s nooit gezien. En zeg eerlijk: dat was toch zonde geweest?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv BATO

We noemden het al eens. Want soms kom je amateurvoetbalclubs tegen waarvan de afkorting op een bijzondere manier is ontstaan. Vaak zijn het combinaties van dorpsnamen, maar nooit eerder troffen we een clubnaam die is ontleend aan de titel van een toneelspel. Dat is namelijk het geval bij VV Bato Winschoten. De Nederlandse dichter P.C. Hooft schreef in 1617 ‘BAETO oft oorsprong der Holanderen’, een stuk met een strijdlustig figuur in de hoofdrol. En hij was vele jaren later de inspiratiebron voor de oprichting van voetbalvereniging BATO. Zo, weten jullie dat ook weer.

Potetos

Hoeveel voetbalverenigingen kun je afstrepen als je een rondje op de volledige ringweg van de stad Groningen rijdt? Eentje die je meteen te binnen moet schieten is Potetos. De clubnaam doet vermoeden dat er sprake is van Molukse roots, maar niets is minder waar. Potetos werd 72 jaar geleden opgericht omdat het werknemers van PTT in hun vrije tijd leuk leek om weleens tegen een balletje te trappen. En zo ontstond de POst TElegraaf Telefoon Ontspannings- en Sportvereniging. En dat maakt van Potetos een afkorting om u tegen te zeggen.

vv De Wâlden

Na een bezoekje aan buurman Broekster Boys is het slechts een paar stappen verder naar de zondagclub van Damwoude: de Wâlden. Maar als we de parkeerplaats van sportcomplex Op de Skieding betreden, staat er pontificaal voor de ingang een auto met draaiende motor klaar. Van de bestuurder geen spoor. We kijken om ons heen: ‘Zou er iemand op het sportpark aanwezig zijn die haast heeft?’ We zien niemand. Ook niet als we een rondje over het hoofdveld en het achterliggende kunstgrasveld maken. Dat we dat überhaupt voor elkaar krijgen is al een helse opgave. Eén van ons ontdekt een opening in de prikkeldraad-omheining en daar staan we dan.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2023 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2023 | Over de Bal