sc Emmeloord

We gaan terug naar het voorjaar van 1944, als een zandvlakte midden in de Noordoostpolder wordt omgebouwd tot het allereerste sportveld van SC Emmeloord. Aan de Nijverheidsweg worden harken en scheppen gebruikt om het voor een voetbalveld te laten doorgaan. Enkele palen dienen als doel en de netten worden met de hand geknoopt door de schoonvader van een bestuurslid, die visserman was in Blokzijl. De Tweede Wereldoorlog is nog gaande als sportclub het levenslicht ziet. Toen nog wat stilletjes, maar de bevrijding precies een jaar later brengt daar verandering in.

De oudste voetbalvereniging van de Noordoostpolder ontpopt zich gaandeweg de jaren tot een club die flink groeit. Eerst nog als een zaterdagclub, maar de intrede van een zondagploeg in 1950 levert de vereniging nog meer leden op. Inmiddels is SC Emmeloord een vereniging die op zondag liefst elf seniorenteams herbergt en dan is het maar goed dat dat de accommodatie met de club is meegegroeid. Samen met buurman Flevo Boys wordt Sportpark Ervenbos gedeeld, waarbij ‘de blauwen’ hun hoofdveld aan de oostkant van het sportcomplex hebben liggen. De fraaie tribune en de bosjes rondom het hoofdveld, schermen het hoofdveld van sportclub mooi af en maakt er een heus blauw domein van.

Als wij er rondlopen, is een schoolklasje net klaar met de gymles op het kunstgrasveld. Het geeft ons de gelegenheid om wat kiekjes te schieten, waarna we ons wenden tot de bijvelden. Die zijn misschien nog wel interessanter, omdat de dug-outs op Ervenbos er langs praktisch elk veld anders uitzien. Een paar mollenklemmen doen vermoeden dat er ook met regelmaat ongenode gasten een kijkje komen nemen. Als wij heel streng zijn, waren wij eigenlijk ook niet welkom. Alleen dan had u bijgevoegde foto’s nooit gezien. En zeg eerlijk: dat was toch zonde geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PJC & Damacota

Je hebt hermetisch afgesloten sportcomplexen, maar je hebt ook het Burgemeester Boekhoven Sportpark in Nieuwe Pekela. Een vrij open complex aan de rand van het dorp en wie er al zicht op heeft vanaf de Berkenlaan ziet dat het een soort van serene rust uitstraalt. Eenmaal op de parkeerplaats, die zo groot is dat het hele dorp er wel kan parkeren, en voorbij de fraaie toegangspoort trekken we die conclusie nogmaals.

WTOC

De clubnaam is een combinatie van de dorpen Westergeest, Triemen en Oudwoude, maar sportcomplex De Wygeast van WTOC is te vinden in laatstgenoemde plaats. En wie daar het terrein van de club op wandelt, ontkomt niet aan de clubkleuren blauw en geel, die zowel bij de entree als clubgebouw De Ynswinger prominent naar voren komen.

vv Buinen

Nadat we onze bolide foutloos de parkeerplaats van sportpark De Woerd hebben opgedraaid, nemen we even plaats op het terras voor de kantine. Een drankje erbij zit er niet in, want we zijn de enigen op het Buiner onderkomen. Desondanks overvalt ons het gevoel dat we onder een overkapping in een heerlijke tuin zitten, met uitzicht op een voetbalveld. De dakramen waar het zonlicht doorheen prikt, picknicktafels, een houten bartafel. Alleen de barbecue ontbreekt nog voor zo’n ultiem zomeravondgevoel. Een potje voetbal had het tafereel compleet gemaakt.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal