Groninger Boys

Je hebt van die amateurclubs waar je een seizoenkaart van zou moeten kunnen kopen. Gewoon, zodat je trots met zo’n kaart rond kan lopen paraderen, totdat iemand vraagt: ‘Maar waarom dan in vredesnaam?’ En dat je dan een uitleg begint die geen einde lijkt te kennen. Zo lijkt een seizoenkaart van Groninger Boys ons wel wat. Niet alleen omdat doelpuntenmachine Freddy de Grooth zijn goals er daar inlegt als warme broodjes die over de toonbank gaan, maar ook omdat het een vereniging is waar altijd wel wat gebeurt. Zelfs als er niet gevoetbald wordt. Dat blijkt maar weer als we midden in de coronacrisis een kijkje nemen op het roodwitte deel van sportpark West-End in Groningen.

‘Wat ligt daar nou?’ Eén van ons wijst naar een object dat naast een doel ligt. Als we dichter bij komen, blijkt het een rood kuipstoeltje te zijn. En dat terwijl Groninger Boys toch echt geen tribune heeft. Ondertussen hebben we ook gezien dat een deel van de dug-out kapot is gegaan door vermoedelijk de wind als boosdoener en jawel, er ligt een verdwaald mondkapje op het hoofdveld. Zelden zagen we zo’n treffende situatie in deze toch wel vreemde tijden. Dat je de honger naar de bal mist, met een mondkapje op naar West-End rijdt om een balletje te trappen, maar dat met mondkapje op voor geen meter gaat. Kortom, vragen alom. Meteen sturen we een appje naar Freddy: ‘Was jij dit?’ Hij moet hard lachen: ‘Ik weet van niks.’

Hou je wel van een derde helft? Kom dan vooral eens op een zonnige dag naar Groninger Boys.

Hoewel Groninger Boys al jarenlang in één adem wordt genoemd met stadswijk Vinkhuizen, ontstond de vereniging ooit in stadswijk Oosterpark. Dat gebeurde begin vorige eeuw al, in een tijd waarin veel straten in de Oosterparkwijk het tegen elkaar opnamen en waaruit uiteindelijk voetbalvereniging Jupiter ontstond. Maar omdat die naam al in gebruik was, zag Groninger Boys het levenslicht. En tot op heden is het nog altijd een bloeiende vereniging. Eentje met een rijdend kassahokje en zelfs een aparte smulcorner buiten het clubhuis. Hou je wel van een derde helft? Kom dan vooral eens op een zonnige dag naar Groninger Boys. Als je er eenmaal bent neergestreken, ga dan nog maar eens naar huis. Met of zonder seizoenkaart.

Eén reactie

  1. Ontzettend leuk stukje. Alles wat er staat is waarheid. Ik ben geboren in de Oosterpark wijk, voor ons Plan Oost en ben inmiddels 62 jaar lid van deze gouden club.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv EEC

Verkeer dat over de N34 raast én over een voetbalhart beschikt, kijkt tussen Odoorn en Borger altijd even opzij. Ingeklemd tussen de dorpsrand van Ees en een akker ligt namelijk Sportpark De Dillen. Alhoewel, sportpark is misschien een groot woord. Het onderkomen van de Ees Eesergroen Combinatie (EEC) is niet meer dan een hoofdveld met een trainingsveld, maar het zal door de ligging bij voetbalromantici meteen in de smaak vallen. Knus is het juiste woord, blijkt nadat we een kijkje hebben genomen. En dat rondje is zo gemaakt.

SC Stiens

Een frisse wind giert langs de oren als we uit onze bolide stappen op de parkeerplaats van Sportpark It Gryn. Het prominente clublogo op de gevel van clubgebouw De Stipe verraadt het overduidelijk: we zijn te gast bij SC Stiens. Een grote vereniging die de zaakjes goed voor elkaar heeft, concluderen we na een vluchtige blik om ons heen. Nog geen minuut nadat we het onderkomen in Stiens verkennen, worden we al vergezeld door iemand anders. ‘Vast een vrijwilliger of bestuurslid’, denken we, maar niets blijkt minder waar. De man in kwestie stelt zich voor als iemand die jarenlang de velden onderhield, dat nu niet meer doet, maar toch af en toe nog een kijkje komt nemen. Liefhebbers lopen overal rond, blijkt maar weer eens. Het zorgt voor een leuk gesprek.

vv Foarút

Wat betekent vooruit op z’n Fries? ‘Foarút’, om het antwoord meteen maar te verklappen. Tevens de naam van de plaatselijke voetbalvereniging in Menaldum. Een mooie originele naam, al had het niet heel veel gescheeld of de zaterdag-vierdeklasser had MVV (Menaldumer Voetbalvereniging) geheten. Op 22 augustus 1963 staken bestuursleden van zondagvereniging Foarút en zaterdagvereniging Typhonia de koppen bijeen: de sentimenten moesten maar even opzij worden gezet, want de trainingsopkomst was ronduit beroerd. Beide clubs gingen onder Foarút verder, want MVV (uit Maastricht) bestond al en kopiëren mocht niet. ‘Als er maar op zaterdag gevoetbald wordt’, redeneerde het Typhonia-bestuur. En zo was fusievereniging Foarút een feit.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal