vv Mamio & Italian Boys

Vlak nadat we in Groningen een broodje hebben gescoord in winkelcentrum Paddepoel, rammelen we op een steenworp afstand aan de poort van De Parrel. Het sportpark, ingeklemd tussen de stadswijken Selwerd, Paddepoel en de Concordiabuurt, zit echter potdicht. Ook niet heel vreemd midden in een coronacrisis, maar het is toch een tegenvaller. Gelukkig leent De Parrel zich uitstekend om er ook foto’s van te schieten als het hek op slot zit. En dat doen we dan ook. Alleen oog hebben voor de voetbalvelden is hier wel gevaarlijk, want het verkeer raast aan alle kanten voorbij. Als we op het aangrenzende fietspad lopen, worden we bijna aan de kant gedrukt door een verontwaardigd ANWB-koppel op eBikes.

Op De Parrel voetballen twee bijzondere clubs: Mamio en Italian Boys. Eerstgenoemde club mag met recht één groot multicultureel gezelschap worden genoemd. Spelers uit allerlei windstreken maken van Mamio – Surinaams voor lappendeken – één van de meest kleurrijke clubs uit de stad Groningen. Alleen een bezoekje aan de kantine is al de moeite waard, want daar vliegen geen patatjes mayonaise en broodjes kroket over de toonbank, maar maken bordjes rijst en kippenpoten de dienst uit. Italian Boys past eveneens perfect op De Parrel, al was het maar omdat het met slechts één elftal de kleinste vereniging uit de stad is. De Italiaanse Groninger Enrico Fiorin richtte de club in 1985 op, waarbij de paarse tenues een knipoog zijn naar zijn favoriete Italiaanse ploeg Fiorentina.

Normaliter nemen we altijd even een kijkje op de websites van verenigingen waar we te gast zijn, zodat we wat meer te weten komen over de historie. In dit geval onmogelijk, want over Italian Boys is werkelijk niets te vinden, terwijl de website van Mamio gehackt lijkt te zijn door Russische prostitués. En dan voetbalde er eigenlijk nóg een club op De Parrel: SGVV’07. Een club die voortkwam uit Paddepoel, Astrea en eerder GCSV, maar in 2011 failliet ging. Een bord aan de gevel op het clubgebouw is slechts overgebleven als verwijzing aan de club. Zin in een voetbalmiddag, maar dan net even anders? Ga hier dan eens langs De Parrel. Als de hekken geopend zijn uiteraard.

Over Italian Boys is werkelijk niets te vinden, terwijl de website van Mamio gehackt lijkt te zijn door Russische prostitués.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Muntendam

Gevoelsmatig arriveren we nét op tijd op Sportpark Zuiderstraat in Muntendam. Niet alleen omdat de zon nog schijnt, terwijl er in de verte regen in de lucht hangt, maar ook omdat we nu nog de toch wel kenmerkende tribune langs het hoofdveld kunnen aanschouwen ‘Hebben we ooit overgenomen van een zaalvoetbalvereniging in Den Helder omdat hun sporthal gesloopt werd’, zegt een vrijwilliger die ons op het onderkomen ziet rondscharrelen. Hij rammelt met z’n sleutelbos en laat ons ook meteen vol trots de kantine zien. Daarin hangen aan de muur onder meer schetsen voor de nieuw te bouwen tribune, maar de klompen in clubkleuren vinden we pas echt een potsierlijk hoogtepunt.

sc Espel

Je kent het vast wel: soms komt er een tegenstander op bezoek waar je het gewoon niet zo op hebt. Waar je stiekem al voetbalruzie mee hebt voordat er nog tegen een bal is getrapt. We zijn erg benieuwd hoe ze daar bij SC Espel mee omgaan. Je vraagt je misschien af waarom, maar de dug-outs van de thuisploeg en die voor de bezoekers op het hoofdveld op sportpark De Bosrand staan zó dicht bij elkaar, dat je tijdens wedstrijden bijna bij elkaar op schoot zit. Laten we maar voorzichtig de conclusie trekken dat Espel met elke tegenstander goed kan opschieten. Het zijn deze details die onze sportparkbezoekjes zo verrijken.

sc Emmeloord

We gaan terug naar het voorjaar van 1944, als een zandvlakte midden in de Noordoostpolder wordt omgebouwd tot het allereerste sportveld van SC Emmeloord. Aan de Nijverheidsweg worden harken en scheppen gebruikt om het voor een voetbalveld te laten doorgaan. Enkele palen dienen als doel en de netten worden met de hand geknoopt door de schoonvader van een bestuurslid, die visserman was in Blokzijl. De Tweede Wereldoorlog is nog gaande als sportclub het levenslicht ziet. Toen nog wat stilletjes, maar de bevrijding precies een jaar later brengt daar verandering in.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal