vv Mamio & Italian Boys

Vlak nadat we in Groningen een broodje hebben gescoord in winkelcentrum Paddepoel, rammelen we op een steenworp afstand aan de poort van De Parrel. Het sportpark, ingeklemd tussen de stadswijken Selwerd, Paddepoel en de Concordiabuurt, zit echter potdicht. Ook niet heel vreemd midden in een coronacrisis, maar het is toch een tegenvaller. Gelukkig leent De Parrel zich uitstekend om er ook foto’s van te schieten als het hek op slot zit. En dat doen we dan ook. Alleen oog hebben voor de voetbalvelden is hier wel gevaarlijk, want het verkeer raast aan alle kanten voorbij. Als we op het aangrenzende fietspad lopen, worden we bijna aan de kant gedrukt door een verontwaardigd ANWB-koppel op eBikes.

Op De Parrel voetballen twee bijzondere clubs: Mamio en Italian Boys. Eerstgenoemde club mag met recht één groot multicultureel gezelschap worden genoemd. Spelers uit allerlei windstreken maken van Mamio – Surinaams voor lappendeken – één van de meest kleurrijke clubs uit de stad Groningen. Alleen een bezoekje aan de kantine is al de moeite waard, want daar vliegen geen patatjes mayonaise en broodjes kroket over de toonbank, maar maken bordjes rijst en kippenpoten de dienst uit. Italian Boys past eveneens perfect op De Parrel, al was het maar omdat het met slechts één elftal de kleinste vereniging uit de stad is. De Italiaanse Groninger Enrico Fiorin richtte de club in 1985 op, waarbij de paarse tenues een knipoog zijn naar zijn favoriete Italiaanse ploeg Fiorentina.

Normaliter nemen we altijd even een kijkje op de websites van verenigingen waar we te gast zijn, zodat we wat meer te weten komen over de historie. In dit geval onmogelijk, want over Italian Boys is werkelijk niets te vinden, terwijl de website van Mamio gehackt lijkt te zijn door Russische prostitués. En dan voetbalde er eigenlijk nóg een club op De Parrel: SGVV’07. Een club die voortkwam uit Paddepoel, Astrea en eerder GCSV, maar in 2011 failliet ging. Een bord aan de gevel op het clubgebouw is slechts overgebleven als verwijzing aan de club. Zin in een voetbalmiddag, maar dan net even anders? Ga hier dan eens langs De Parrel. Als de hekken geopend zijn uiteraard.

Over Italian Boys is werkelijk niets te vinden, terwijl de website van Mamio gehackt lijkt te zijn door Russische prostitués.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Meedhuizen

Terwijl de laatste resten nevel van de velden af dwarrelen, tuurt Albert Wildeman tevreden over het hoofdveld van Meedhuizen. Meer dan dertig jaar was hij voorzitter van de lokale voetbaltrots, maar hij heeft het stokje inmiddels overgedragen. Niet onbelangrijk, want zoals het een vrijwilliger met hart voor de zaak betaamt, schaakt hij op meerdere borden tegelijk. Zo runnen Albert en zijn vrouw Eke ook de enige dorpswinkel die Meedhuizen rijk is en dat is minstens zo belangrijk voor de levensvatbaarheid van een dorp als een voetbalvereniging.
Dugouts op het hoofdveld van FC Wachtum

FC Wachtum

‘Als jullie toch die kant op gaan, Wachtum dan niet vergeten hè!’ Het blijkt soms wel weer hoe belangrijk de meedenkende achterban is. Zodra we op social media aangeven dat we koers zetten naar Zuidoost-Drenthe, volgt deze reactie. Een belangrijke, want net als Sinterklaas geen huizen stilletjes voorbij rijdt, slaan wij geen enkel voetbalveld over. En daar hoort ook FC Wachtum bij. Geen club die onder de vlag van de KNVB opereert, want dat gebeurt onder de naam VV Dalen. Het vijfde elftal van de Dalenaren vormen sinds jaar en dag FC Wachtum.

Veterans Monistrol

Veel is er niet over bekend, maar dat maakt het 'complex' er niet minder geweldig op. Club de Veterans de futbol de Monistrol de Montserrat, zo luidt de beschrijving op Google Maps. Het logo van de club, a la Anfield boven de 'tunnel' waar de lokale helden het veld opkomen geschilderd, houdt het op Veterans Monistrol. Het 'Fundat 1996' in het logo leert ons nog iets meer over dit initiatief, zoals het logo überhaupt eigenlijk alles zegt. De bal linksonder spreekt voor zich, net zoals de Catalaanse vlag daarnaast. Bovenin het logo zien we contouren van een rotsformatie die de Barcelona- en Cataloniëgangers direct herkennen: die van de berg Montserrat. In het Nederlands letterlijk vertaald: de gezaagde berg. Waarom? Bekijk de toppen van de rotsen bovenop maar eens. En die zie je dus ook in het logo van Veterans Monistrol.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal