vv Mamio & Italian Boys

Vlak nadat we in Groningen een broodje hebben gescoord in winkelcentrum Paddepoel, rammelen we op een steenworp afstand aan de poort van De Parrel. Het sportpark, ingeklemd tussen de stadswijken Selwerd, Paddepoel en de Concordiabuurt, zit echter potdicht. Ook niet heel vreemd midden in een coronacrisis, maar het is toch een tegenvaller. Gelukkig leent De Parrel zich uitstekend om er ook foto’s van te schieten als het hek op slot zit. En dat doen we dan ook. Alleen oog hebben voor de voetbalvelden is hier wel gevaarlijk, want het verkeer raast aan alle kanten voorbij. Als we op het aangrenzende fietspad lopen, worden we bijna aan de kant gedrukt door een verontwaardigd ANWB-koppel op eBikes.

Op De Parrel voetballen twee bijzondere clubs: Mamio en Italian Boys. Eerstgenoemde club mag met recht één groot multicultureel gezelschap worden genoemd. Spelers uit allerlei windstreken maken van Mamio – Surinaams voor lappendeken – één van de meest kleurrijke clubs uit de stad Groningen. Alleen een bezoekje aan de kantine is al de moeite waard, want daar vliegen geen patatjes mayonaise en broodjes kroket over de toonbank, maar maken bordjes rijst en kippenpoten de dienst uit. Italian Boys past eveneens perfect op De Parrel, al was het maar omdat het met slechts één elftal de kleinste vereniging uit de stad is. De Italiaanse Groninger Enrico Fiorin richtte de club in 1985 op, waarbij de paarse tenues een knipoog zijn naar zijn favoriete Italiaanse ploeg Fiorentina.

Normaliter nemen we altijd even een kijkje op de websites van verenigingen waar we te gast zijn, zodat we wat meer te weten komen over de historie. In dit geval onmogelijk, want over Italian Boys is werkelijk niets te vinden, terwijl de website van Mamio gehackt lijkt te zijn door Russische prostitués. En dan voetbalde er eigenlijk nóg een club op De Parrel: SGVV’07. Een club die voortkwam uit Paddepoel, Astrea en eerder GCSV, maar in 2011 failliet ging. Een bord aan de gevel op het clubgebouw is slechts overgebleven als verwijzing aan de club. Zin in een voetbalmiddag, maar dan net even anders? Ga hier dan eens langs De Parrel. Als de hekken geopend zijn uiteraard.

Over Italian Boys is werkelijk niets te vinden, terwijl de website van Mamio gehackt lijkt te zijn door Russische prostitués.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SV Drieborg

Soms kom je bij een amateurvoetbalvereniging in dezelfde provincie als waar je zelf woont, maar heb je het idee dat je bijna aan het einde van de wereld bent aangekomen. Dat idee borrelde een beetje bij de Over de Bal-crew naar boven toen het Lubbert Bruins-sportpark werd betreden. Moet dat door de bespelers van dit sportpark als een belediging worden opgevat? Welnee, want juist de variëteit van de vele voetbalverenigingen die ons land rijk is, maakt het allemaal zo mooi. En daarin bezet ook SV Drieborg een prachtig plekje op deze lijst.

VV De Lauwers

Wie de provincie Groningen bovenin het Westerkwartier verlaat en de Friese grens oversteekt, doet er goed aan om op de Friesestraatweg eens rechts af te slaan, de Pieterzijlsterweg op. Want dan kom je in Warfstermolen uiteindelijk vanzelf uit bij sportpark ‘t Meertenust van VV De Lauwers.

vv Foarút

Wat betekent vooruit op z’n Fries? ‘Foarút’, om het antwoord meteen maar te verklappen. Tevens de naam van de plaatselijke voetbalvereniging in Menaldum. Een mooie originele naam, al had het niet heel veel gescheeld of de zaterdag-vierdeklasser had MVV (Menaldumer Voetbalvereniging) geheten. Op 22 augustus 1963 staken bestuursleden van zondagvereniging Foarút en zaterdagvereniging Typhonia de koppen bijeen: de sentimenten moesten maar even opzij worden gezet, want de trainingsopkomst was ronduit beroerd. Beide clubs gingen onder Foarút verder, want MVV (uit Maastricht) bestond al en kopiëren mocht niet. ‘Als er maar op zaterdag gevoetbald wordt’, redeneerde het Typhonia-bestuur. En zo was fusievereniging Foarút een feit.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2023 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2023 | Over de Bal