Texel ’94

Allemaal leuk en aardig, dat uitwaaien op zo’n Waddeneiland. Maar het is voor ons pas echt geslaagd als we de plaatselijke sportparken ook onder oog hebben gekregen. En dus zetten we meteen vanaf de veerboot niet direct koers naar een één of ander fancy strandtentje. Nee, we gaan eerst naar sportpark Den Burg, het onderkomen van Texel '94. De club is vooral bekend vanwege de zaalvoetbaltak, die landelijk vrij aardig aangeschreven staat, maar in een sporthal zijn wij gauw klaar met foto’s maken. Wij willen het échte werk.

En dan zit je op sportpark Den Burg wel goed. Het is de plek waar SV Texel (uit 1912) en Texelse Boys (uit 1932) in – u had het zelf kunnen raden – 1994 de handen ineensloegen en fuseerden tot Texel ‘94. En dat onderkomen valt bij ons goed in de smaak. Oké, die kunstgrasmat had voor ons niet zo nodig gehoeven, maar voor de rest is het een spin-off van de Dik Voormekaar Show. Neem alleen al die sintelbaan. In voetballand worden ze vooral verafschuwd omdat je zover moet lopen als de bal weer eens over de zijllijn hobbelt, maar wij kunnen ze juist wel waarderen omdat je ze steeds minder ziet.

Is dat dan Texel ‘94 in een notendop? Welnee, de club waar de profvoetballers Martin Koorn en Sieme Zijm groot werden heeft veel meer kenmerken die ons bevallen. De tribune bijvoorbeeld, maar de dug-outs al helemaal. Johnny Rep, die nog in de WK-finales van 1974 en 1978 speelde, stond drie seizoenen bij de Texelse club aan het roer als trainer. De wetenschap dat hij in één van deze vermaarde bushokjes heeft gezeten om zijn manschappen naar voren te schreeuwen, doet ons amateurvoetbalhart goed. Texel ‘94 is een bescheiden reis terug in de tijd. Maar wel een héle fijne.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SVM

SVM uit het Limburgse Munstergeleen was er in 1928 als de kippen bij om haar clubnaam bij de KNVB te laten vastleggen. Het is de reden waarom datzelfde verzoek vanuit Marknesse aan het eind van de Tweede Wereldoorlog geen voet aan de grond kreeg bij de voetbalbond. ‘Twee dezelfde clubnamen kunnen niet’, kreeg oprichter Lokken te horen. Een ramp was het niet, want SV Marknesse – gewoon SVM in de volksmond – was eigenlijk net zo eenvoudig. En zo hadden de Marknessenaren in 1945 een voetbalclub.

vv Tzum

‘Waar gaat de reis heen?’, klinkt het in onze bolide. ‘It Lyntsjepark’, is het antwoord dat volgt. Een naam waar niet meteen een aha-erlebnis bij volgt, maar toch zit er wel degelijk een prachtverhaal aan het onderkomen van voetbalvereniging Tzum, waar de reis naartoe gaat. Het is namelijk het dorp waarin de lijntjesnijders wonen, waar de naam van het sportparkje dan weer van afgeleid is. Omdat het gros van de lezers dit verhaal vermoedelijk niets zegt, zijn wij niet te beroerd om die bijnaam hier nog even uit de doeken te doen.

vv Wildervank

Op elk sportpark waar wij komen, strepen we onze hoogtepunten op een zorgvuldig gekozen bucketlist af. Sierlijke oprijlaan? Check. Fraai bruggetje? Check. Bordjes met geinige doch doeltreffende huisregels? Check. v.v. Wildervank heeft het allemaal. En dan hebben we het nog niet eens over de atletiekbaan en het 214 reclameborden tellende hoofdveld op de accommodatie aan de Woortmanslaan gehad.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2023 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2023 | Over de Bal