Texel ’94

Allemaal leuk en aardig, dat uitwaaien op zo’n Waddeneiland. Maar het is voor ons pas echt geslaagd als we de plaatselijke sportparken ook onder oog hebben gekregen. En dus zetten we meteen vanaf de veerboot niet direct koers naar een één of ander fancy strandtentje. Nee, we gaan eerst naar sportpark Den Burg, het onderkomen van Texel '94. De club is vooral bekend vanwege de zaalvoetbaltak, die landelijk vrij aardig aangeschreven staat, maar in een sporthal zijn wij gauw klaar met foto’s maken. Wij willen het échte werk.

En dan zit je op sportpark Den Burg wel goed. Het is de plek waar SV Texel (uit 1912) en Texelse Boys (uit 1932) in – u had het zelf kunnen raden – 1994 de handen ineensloegen en fuseerden tot Texel ‘94. En dat onderkomen valt bij ons goed in de smaak. Oké, die kunstgrasmat had voor ons niet zo nodig gehoeven, maar voor de rest is het een spin-off van de Dik Voormekaar Show. Neem alleen al die sintelbaan. In voetballand worden ze vooral verafschuwd omdat je zover moet lopen als de bal weer eens over de zijllijn hobbelt, maar wij kunnen ze juist wel waarderen omdat je ze steeds minder ziet.

Is dat dan Texel ‘94 in een notendop? Welnee, de club waar de profvoetballers Martin Koorn en Sieme Zijm groot werden heeft veel meer kenmerken die ons bevallen. De tribune bijvoorbeeld, maar de dug-outs al helemaal. Johnny Rep, die nog in de WK-finales van 1974 en 1978 speelde, stond drie seizoenen bij de Texelse club aan het roer als trainer. De wetenschap dat hij in één van deze vermaarde bushokjes heeft gezeten om zijn manschappen naar voren te schreeuwen, doet ons amateurvoetbalhart goed. Texel ‘94 is een bescheiden reis terug in de tijd. Maar wel een héle fijne.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv TLC

Na het seizoen 2012-2013 verdwijnen de clubnamen Tolbert en Leek Rodenburg. Beide clubs fuseren tot de Tolbert Leek Combinatie (TLC), waarbij in het logo van de fusieclub één en ander van beide oude logo’s is samengevoegd. Het complex waarop Leek Rodenburg al jarenlang voetbalt wordt aangehouden als decor voor de club in het groen-blauw-wit; een mix van de kleuren die Tolbert en Leek-Rodenburg jarenlang droegen. Tolbert en Leek Rodenburg werkten overigens al eerder samen, toen in 1991 de jeugdafdelingen werden samengevoegd onder de naam Rodenburg ’91. Een fusie ketste in 1996 echter af, waarna alle jeugdteams verder gingen onder de naam VV Leek. Tolbert bleef achter zonder een enkel jeugdlid.

VV Glimmen

Het heeft toch altijd wel iets extra’s als een voetbalvereniging een smal oprijlaantje heeft dat de toegang vormt tot een sportcomplex. Voor groundhoppers die ergens voor de eerste keer op bezoek komen een soort stairway to heaven, om er maar eens een succesvolle Top 2000-plaat bij te halen. Afijn, we dwalen af. En dat is nergens voor nodig als je op bezoek gaat bij Voetbalvereniging Glimmen. Als wij hun oprijlaan naar Sportpark De Groenenberg betreden, fietsen net drie vrijwilligers weg. Ze groeten ons vriendelijk al blijft die vragende ‘wie zijn jullie en wat doen jullie hier’-blik onmiskenbaar.

vv Gasselternijveen

Vaak hadden we behoorlijk wat geluk en konden we de rondjes op en langs de vele sportcomplexen probleemloos volbrengen. Maar het moest er een keer van komen. Als we via de Hunzelaan het Hunzepark betreden, vallen de regendruppels plotseling naar beneden op een manier waar zelfs regendansende indianen even van zouden schrikken. Maar goed, we trekken de kragen van onze jassen nog even goed omhoog en zetten met een ferm wandelpasje koers naar sportpark De Hunze. Oplettende lezers hebben dan al in de gaten dat we bij vv Gasselternijveen zijn aanbeland. En we zijn niet de enigen op het sportcomplex. Enkele clubleden die schijnbaar ook aanwezig zijn, hebben een hek aan het Hunzepark opengelaten, wat ons flink wat omlopen scheelt.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal