Texel ’94

Allemaal leuk en aardig, dat uitwaaien op zo’n Waddeneiland. Maar het is voor ons pas echt geslaagd als we de plaatselijke sportparken ook onder oog hebben gekregen. En dus zetten we meteen vanaf de veerboot niet direct koers naar een één of ander fancy strandtentje. Nee, we gaan eerst naar sportpark Den Burg, het onderkomen van Texel '94. De club is vooral bekend vanwege de zaalvoetbaltak, die landelijk vrij aardig aangeschreven staat, maar in een sporthal zijn wij gauw klaar met foto’s maken. Wij willen het échte werk.

En dan zit je op sportpark Den Burg wel goed. Het is de plek waar SV Texel (uit 1912) en Texelse Boys (uit 1932) in – u had het zelf kunnen raden – 1994 de handen ineensloegen en fuseerden tot Texel ‘94. En dat onderkomen valt bij ons goed in de smaak. Oké, die kunstgrasmat had voor ons niet zo nodig gehoeven, maar voor de rest is het een spin-off van de Dik Voormekaar Show. Neem alleen al die sintelbaan. In voetballand worden ze vooral verafschuwd omdat je zover moet lopen als de bal weer eens over de zijllijn hobbelt, maar wij kunnen ze juist wel waarderen omdat je ze steeds minder ziet.

Is dat dan Texel ‘94 in een notendop? Welnee, de club waar de profvoetballers Martin Koorn en Sieme Zijm groot werden heeft veel meer kenmerken die ons bevallen. De tribune bijvoorbeeld, maar de dug-outs al helemaal. Johnny Rep, die nog in de WK-finales van 1974 en 1978 speelde, stond drie seizoenen bij de Texelse club aan het roer als trainer. De wetenschap dat hij in één van deze vermaarde bushokjes heeft gezeten om zijn manschappen naar voren te schreeuwen, doet ons amateurvoetbalhart goed. Texel ‘94 is een bescheiden reis terug in de tijd. Maar wel een héle fijne.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Marrum

Weleens katten en roeken tegelijkertijd op een voetbalveld gezien? Die kans is niet bijster groot, tenzij je een kijkje neemt op sportpark Achterdijk in het Friese Marrum. Daar staan ze wekelijks binnen de krijtlijnen als de teams van VV Marrum in actie komen. Figuurlijk gezien dan, want Marrumers schijnen katten te worden genoemd, terwijl Westernijkerkers roeken worden genoemd. In het logo van de club zijn beide dieren samen verenigd. Een historisch feitje dat we jullie niet wilden onthouden.

v.v. HSC

Robotstofzuigers kenden we al wel, maar robotmaaiers zijn voor ons nieuw. Althans, we hadden ze nog niet eerder in actie gezien. Op Sportpark Henk Bruins van HSC in Sappemeer valt ons die vuurdoop ten deel. Het apparaat doet ons denken aan een kelderklasse-speler in optima forma: het gaat kriskras over het hoofdveld heen, met een tempo waar een schildpad nog om zou moeten lachen. Van mooie rechte maailijnen is in de verste verte geen sprake, maar het neemt aanzienlijk wat werk uit handen. En waar je robotmaaiers ziet, betekent ook dat er natuurgras ligt. En aangezien wij ambassadeurs van een goed onderhouden natuurgrasveld zijn, kunnen we deze ontwikkeling alleen maar toejuichen.

Flevo Boys

Een rondje op Sportpark Ervenbos lopen is niet zo’n probleem. Het is prima te bereiken, niemand heeft last van je en je kunt er naar hartelust foto’s schieten. Zo zien we bijvoorbeeld dat geen enkel bijveld dezelfde dug-outs heeft. Dat mooie feitje nemen we toch maar even mee op de zonovergoten vrijdag die ons in Emmeloord heeft gebracht. Maar was het hoofdveld van SC Emmeloord nog vrij eenvoudig te betreden, bij buurman Flevo Boys is dat in ieder geval tijdens ons bezoek een stuk lastiger. En dus breekt het zweet ons weer uit.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal