FVV Foxhol

‘Barst, een dicht hek. Nu kunnen we het wel vergeten’, klinkt het somber als we de Julianastraat in Foxhol betreden. We zijn van plan om het onderkomen van FVV Foxhol met een bezoek te vereren, maar als het hek gesloten is, schiet dat niet op. Toch maar even checken of het kettingslot écht vastzit en dat blijkt een gouden greep: het zit los. Nog geen minuut later zijn we de parkeerplaats van de Foxholster voetbalvereniging op gereden en maken we ons op voor een rondje over het lommerrijke onderkomen van de club waar Jan Blijham, Tjalling Dilling, Richairo Zivkovic en Keziah Veendorp hun eerste stappen als voetballer zetten.

Onze ronde begint met een kletspoot op het hoofdveld. En da’s vrij bijzonder, want het is een dag waarop de mussen bijna van het dak vallen. Van de hitte welteverstaan. De veroorzaker van die kletspoot zit iets verderop op z’n hurken in het strafschopgebied een waterslang te inspecteren. ‘Ja, dat beregenen gaat niet zonder slag of stoot’, zegt de terreinmeester lachend, voordat hij koers naar het materialenhok zet om weer een aantal slangen uit te stallen. Hij heeft er geen moeite mee als wij een rondje foto’s schieten. ‘Nee joh, ga je gang. Maak er wat moois van’, vertrouwt-ie ons toe.

En dat schieten van mooie kiekjes lukt wel op Sportpark Julianastraat. Al was het maar omdat je dit type dug-outs zelden ziet. ‘Het lijkt wel alsof ze bijna omvallen’, concluderen we. Toch staan ze stevig in de grond. Net als de kantine, die juist wat hoger ligt en voor toeschouwers precies over de dug-outs goed zicht biedt op het veld. Als we ons rondje gedaan hebben, is de materiaalman nog altijd druk in de weer met z’n waterslangen. Als hij even niet oplet, struikelt-ie over het trappetje naast de kantine. Hij kijkt meteen lachend achterom: ‘Ja, hier gaat nog weleens iemand op z’n snufferd. Vooral als het in de kantine gezellig is geweest.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

’t Fean ‘58

Met een beetje geluk had de club zomaar in een illuster rijtje met afkortingen kunnen komen, zoals HBOK, VIBOA en THOS om er maar eens een paar te noemen. Maar helaas werd in 1958 met een redelijke overmacht gekozen om de voetbaltrots die voortaan op zaterdag zou uitkomen ‘t Fean ‘58 te noemen in plaats van het prachtig tot de verbeelding sprekende Zamivoba. Dat klinkt alsof elf emigranten uit Zimbabwe een poging wagen tot tici-taca in de Friese polder, maar niets is minder waar, want het is een prachtige afkorting voor zaterdagmiddagvoetbal.

FC Burgum

We komen steeds vaker terecht bij verenigingen die voortkomen uit twee andere verenigingen. Zo ook in Bergum - Burgum voor de Friese taalsprekers onder ons. Wat direct opvalt op sportpark Koningsland in Bergum, is het respect voor het verleden. We hebben het dan niet zozeer over het grote, splinternieuwe clubgebouw of de plastic kunstgrasmat die dient als hoofdveld, maar over het clublogo van FC Burgum. Daarin zitten de emblemen en oprichtingsjaren van BCV en VV Bergum verwerkt; de twee verenigingen die samen FC Burgum vormen. Een dikke plus op het beoordelingsformulier dus, want wij houden van knipoogjes naar het verleden.

v.v. HSC

Robotstofzuigers kenden we al wel, maar robotmaaiers zijn voor ons nieuw. Althans, we hadden ze nog niet eerder in actie gezien. Op Sportpark Henk Bruins van HSC in Sappemeer valt ons die vuurdoop ten deel. Het apparaat doet ons denken aan een kelderklasse-speler in optima forma: het gaat kriskras over het hoofdveld heen, met een tempo waar een schildpad nog om zou moeten lachen. Van mooie rechte maailijnen is in de verste verte geen sprake, maar het neemt aanzienlijk wat werk uit handen. En waar je robotmaaiers ziet, betekent ook dat er natuurgras ligt. En aangezien wij ambassadeurs van een goed onderhouden natuurgrasveld zijn, kunnen we deze ontwikkeling alleen maar toejuichen.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal