Drie heren kijken met een wat bedenkelijk gezicht richting het hoofdveld als wij naast ze komen staan. ‘Wat er aan de hand is? Kijk maar’, zeggen ze. Het werd weleens tijd voor een bezoek aan één van de grotere clubs van de provincie Groningen en zo zijn we bij VV Hoogezand neergestreken. De vrijwilligers die het rood-zwarte deel van Sportpark De Kalkwijck onderhouden, doen hun werkzaamheden met de nodige precisie. Dat uitgerekend één dag voor een druk voetbalweekend een grasmaaier tegen een doel op het hoofdveld is gereden, maakt de heren dan ook niet echt vrolijk. Als wij op verzoek naar het hoofdveld kijken en zien dat er inderdaad maar één doelpaal overeind staat, kunnen we een lach echter niet onderdrukken.

Als we de heren vertellen wat we komen doen, verandert hun blik. We kennen het wel een beetje, want het zijn vaak momenten waarbij echte clubmensen helemaal leeglopen over waarom hun vereniging zo mooi is. En als Hoogezandster ben je dan niet snel uitgepraat, want Hoogezand is niet alleen een club met een rijke geschiedenis, het heeft ook een jeugdafdeling om trots op te zijn. ‘Dat is toch best mooi, als jeugdteams van profclubs hiernaartoe komen om tegen onze jeugdteams te spelen’, wordt ons toevertrouwd. En dus kunnen we goed voorstellen dat je gewoon wilt dat de boel er piekfijn bij ligt.

Terwijl de mannen zich concentreren op het kalken van de lijnen, maken wij een rondje over het onderkomen van Hoogezand. Die beperken we vooral tot het hoofdveld, want die plastic voetbalvelden geloven we wel. De tribune krijgt een welverdiend plusje, net als de bankjes onder het scorebord. En als je een talud aan de lange zijde van het hoofdveld hebt, heb je ons voetbalhart eigenlijk al gestolen. Het enige mysterie dat bij ons blijft hangen is een onverklaarbare tekst die in de tegels bij de ingang gegraveerd is. We halen onze neus bij vertrek nog even goed op. ‘Blijft toch onovertroffen, die geur van versgemaaid gras.’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FC Zuidlaren

Aan parkeerplaatsen hebben ze er nooit een gebrek, en aan veiligheid vast ook niet. Want als je sportcomplex pal naast het opleidings- en trainingscentrum van de politie ligt, kun je die conclusie wel trekken. Op een aangename vrijdagmiddag is het nog wel even gissen of het toegangshek van sportpark De Wenakkers los zit, maar na een verlossende oerkreet van één der Over de Bal-crewleden kunnen we eens van dicht bij zien waar FC Zuidlaren haar thuisduels afwerkt.

VV DTD (De Trije Doarpen)

Als onze bolide de Skierhusterwei op draait, denderen we over een eenvoudig klinkerweggetje met mooie aangrenzende vrijstaande woningen, richting een sportpark dat voor ons nog wat onbekend is. Rechts voor ons steekt de kerk van Jelsum boven de bomen uit, maar om op de plek van bestemming te komen gaan we linksaf, naar Cornjum. En zoals het een klein dorpje betaamt, is het sportpark vaak niet ver te zoeken. Vlak voordat we het dorpje uit kunnen rijden richting Britsum, ligt Sportpark DTD aan onze linkerhand. ‘De Trije Doarpen’, is de verklaring van de afkorting. De oplettende lezer zag dat we de drie dorpen hierboven al noemden.

GOMOS

In Norg was het voorjaar van 1945 extra feestelijk. Niet alleen werd Nederland destijds bevrijd van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog, ook werd er in het Noord-Drentse dorp een officiële voetbalvereniging opgericht. ‘Goede Oefening Maakt Ons Sterk’, oftewel GOMOS, zag het levenslicht. Een clubnaam waaruit je mag opmaken dat de trainingsavonden op De Schapendrift steevast druk bezocht worden.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal