vv TLC

Na het seizoen 2012-2013 verdwijnen de clubnamen Tolbert en Leek Rodenburg. Beide clubs fuseren tot de Tolbert Leek Combinatie (TLC), waarbij in het logo van de fusieclub één en ander van beide oude logo’s is samengevoegd. Het complex waarop Leek Rodenburg al jarenlang voetbalt wordt aangehouden als decor voor de club in het groen-blauw-wit; een mix van de kleuren die Tolbert en Leek-Rodenburg jarenlang droegen. Tolbert en Leek Rodenburg werkten overigens al eerder samen, toen in 1991 de jeugdafdelingen werden samengevoegd onder de naam Rodenburg ’91. Een fusie ketste in 1996 echter af, waarna alle jeugdteams verder gingen onder de naam VV Leek. Tolbert bleef achter zonder een enkel jeugdlid.

Goed, genoeg historie. Tijd voor een kijkje in het heden en dat doen we op sportpark Rodenburg. Het is niet de eerste keer dat we hier zijn, want eerder spraken wij voor een interview uitgebreid met de voormalig hoofdtrainer Wander Balkema en de inmiddels overleden looptrainer Jan de Vries. Wat ons direct opvalt: de hoge zendmast en de toch wel aparte bekleding van de dug-outs. Een clubgebouw met uitzicht op het veld scoort bij ons altijd een plusje weten jullie inmiddels en daarvoor ben je bij TLC aan het goede adres. Ook het enigszins verstopte scorebord tussen de bomen, gedragen door twee betonblokken, kan op onze goedkeuring rekenen.

Nadat we ook het mini-statribunetje hebben geïnspecteerd, zetten we weer koers richting onze bolide, want het Westerkwartier heeft meer te bieden. Als je bij TLC hebt gevoetbald en je hebt geen zin in een regenbui op je hoofd, dan is een sprintje naar de parkeerplaats het enige wat rest, want dat is voor amateurvoetbalbegrippen nog wel een aardig loopje. Gelukkig kunnen wij het in alle rust doen. We worden nog even aan het twijfelen gebracht door de fusten Heineken die net de kantine binnen komen rollen, maar de plicht roept. In de auto vinken we tevreden sportpark Rodenburg af. “Toch altijd wel bijzonder, zo’n fusieclub met een verhaal”, concluderen we.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VV Helpman

Wie het over stadion Esserberg heeft, heeft het automatisch over Be Quick 1887. Daar is niks mis mee, want het is een club met een dijk van een historie. Maar het onderkomen in Haren herbergt met VV Helpman nog een voetbalvereniging die niet onbenoemd mag blijven. Wat heet, want de club met de kenmerkende witblauwe shirts en zwarte broeken stevent af op haar 100-jarig bestaan. Dat begon in 1924 op een voetbalveld achter het Helperbad, kreeg vervolg op de oude ijsbaan van Oranje Nassau, waarna de vereniging verkaste naar het oude veld van Groen Geel waar nu MartiniPlaza staat. Daarna werd een onderkomen naast de Papiermolen betrokken, om vervolgens jarenlang op Coendersborg te voetballen. En sinds 1990 maakt Helpman de dienst uit op de plek waar het nog steeds tot tevredenheid zit: Esserberg.

vv THEO

Dwars door 't Haantje loopt maar één straat. En laat die nou toevallig ook 't Haantje heten. Heel veel dorpser wordt een dorp niet. Maar de teneur van kleine dorpjes is tegelijkertijd dat sportverenigingen alleen met kunst-en-vliegwerk in de benen kunnen worden gehouden. Dat gold ook voor 't Haantje, waar vlak na de Tweede Wereldoorlog THEO werd opgericht: 't Haantje en omstreken. Maar in 2012 ging de club ter ziele, omdat de dorpsclub niet meer overeind te houden viel. Een oproep in Dagblad van het Noorden mocht niet meer baten. Er waren slechts zes spelers overgebleven bij de club die sinds 2008 in de reserveklasse van de KNVB uitkwam en daar moest minimaal een dozijn bij. Daar gaf niemand gehoor aan en dat betekende het einde van THEO.

FVV Foxhol

‘Barst, een dicht hek. Nu kunnen we het wel vergeten’, klinkt het somber als we de Julianastraat in Foxhol betreden. We zijn van plan om het onderkomen van FVV Foxhol met een bezoek te vereren, maar als het hek gesloten is, schiet dat niet op. Toch maar even checken of het kettingslot écht vastzit en dat blijkt een gouden greep: het zit los. Nog geen minuut later zijn we de parkeerplaats van de Foxholster voetbalvereniging op gereden en maken we ons op voor een rondje over het lommerrijke onderkomen van de club waar Jan Blijham, Tjalling Dilling, Richairo Zivkovic en Keziah Veendorp hun eerste stappen als voetballer zetten.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal