NEC Delfzijl

Tribune van NEC Delfzijl
Onze tour vervolgt van Stad naar Ommeland, wanneer we koers zetten naar havenstad Delfzijl. Daar wacht ons een overduidelijk reisdoel: sportpark Centrum van NEC Delfzijl. Waren we negen jaar eerder op pad gegaan, dan hadden we in Delfzijl nog wat te kiezen gehad, want tot 1 juli 2014 kende de stad twee voetbalverenigingen: het in de klassieke rood-wit gestreepte shirts getooide Neptunia, spelend op sportpark Uitwierde, en Eems Boys, met de kenmerkende groen-wit gestreepte shirts op sportpark Centrum. Als het aan ons had gelegen rolde de bal nog steeds op Uitwierde, een prachtig sportcomplex omgeven door bossen.

Nadat de jeugdteams al een jaar eerder waren samengegaan, was fusieclub NEC Delfzijl op 1 juli 2014 een feit, met als nieuwe clubkleuren blauw en wit. Om de vereniging een frisse start te laten maken werd sportpark Centrum grondig opgeknapt. Gelukkig voor de echte liefhebbers bleven de sintelbaan om het hoofdveld (nagenoeg uniek in Noord-Nederland, al wordt-ie op koude en regenachtige dagen nog wel eens vervloekt) de klassieke tribune en de toegangspoort fier overeind. Mooie aspecten die dit sportpark een klassiek karakter geven, waardoor het hart van amateurvoetballiefhebbers wat sneller gaat kloppen. Een nieuwe start hoeft immers niet te betekenen dat al het oude moet verdwijnen.

Zitten het hoofdveld met tribune en de kantine aan de ene kant van de Burgemeester Boeremalaan, aan de overzijde van de weg vinden we de gemoderniseerde kant van het sportpark met enkele kunstgrasvelden. Voor voetballiefhebbers van het aangrenzende woonzorgcentrum Van Julsingha een ideale ligging. Hoewel we snappen dat deze kunstgrasvelden praktisch, modern en zelfs pure noodzaak zijn voor zo’n grote vereniging, blijft onze camera toch vooral klikken rondom het hoofdveld. In een ideale wereld met fuserende amateurvoetbalverenigingen had dit hoofdveld met sintelbaan én de prachtige bijbehorende tribune eigenlijk op sportpark Uitwierde moeten staan, maar de feiten liggen nou eenmaal anders. Gelukkig blijven foto’s in de kantine aan zowel het Eems Boys- als Neptunia-tijdperk herinneren. En daar doen we het ook voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tribune sc Erica

SC Erica

Nieuwe ronde, nieuwe sportparken. En dus zetten we koers richting De Veenschappen op Erica. “Waarom op en niet in Erica”, vraagt u? Welnu, hierover gaan verschillende verhalen. In oude komdorpen is het 'op', terwijl ‘in’ voor de nieuwere gebieden geldt. Al zijn er eigenlijk zoveel uitzonderingen dat het niet echt een regel is. En dan zoomen we nog niet eens in op de uitspraak “Erica, lekker water”, want het water uit de waterput van hotel Hofhuis op Erica zou in tegenstelling tot andere putten in de regio zo bijzonder lekker smaken, dat de veenarbeiders uit de hele omtrek bekend waren met dit water zonder bijsmaak. Maar goed, genoeg randzaken belicht. We zijn op De Veenschappen voor het roemruchte SC Erica.

VIOS Oosterhesselen

We kennen natuurlijk allemaal de gehaktbal als ultieme snack voor de derde helft. Of anders wel een patatje met. Maar bij VIOS Oosterhesselen pakken ze dat heel anders aan. Want we mogen dan in Drenthe zijn, ook daar komen we geregeld een tropische verrassing tegen. Als we vanaf de Burgemeester de Kockstraat een parkeerplaats op draaien, prijkt het VIOS-logo levensgroot op het clubgebouw, terwijl daaronder de naam in rode letters niet te missen is. Alsof dat nog niet genoeg duidelijkheid geeft, is er altijd nog het in de rood-zwarte clubkleuren gestoken toegangshek, met uitgesneden naam. Een uitstekende entree van de club die in 1926 medeoprichter was van de Drentse Voetbalbond.
Dugouts op het hoofdveld van FC Wachtum

FC Wachtum

‘Als jullie toch die kant op gaan, Wachtum dan niet vergeten hè!’ Het blijkt soms wel weer hoe belangrijk de meedenkende achterban is. Zodra we op social media aangeven dat we koers zetten naar Zuidoost-Drenthe, volgt deze reactie. Een belangrijke, want net als Sinterklaas geen huizen stilletjes voorbij rijdt, slaan wij geen enkel voetbalveld over. En daar hoort ook FC Wachtum bij. Geen club die onder de vlag van de KNVB opereert, want dat gebeurt onder de naam VV Dalen. Het vijfde elftal van de Dalenaren vormen sinds jaar en dag FC Wachtum.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal