NEC Delfzijl

Tribune van NEC Delfzijl
Onze tour vervolgt van Stad naar Ommeland, wanneer we koers zetten naar havenstad Delfzijl. Daar wacht ons een overduidelijk reisdoel: sportpark Centrum van NEC Delfzijl. Waren we negen jaar eerder op pad gegaan, dan hadden we in Delfzijl nog wat te kiezen gehad, want tot 1 juli 2014 kende de stad twee voetbalverenigingen: het in de klassieke rood-wit gestreepte shirts getooide Neptunia, spelend op sportpark Uitwierde, en Eems Boys, met de kenmerkende groen-wit gestreepte shirts op sportpark Centrum. Als het aan ons had gelegen rolde de bal nog steeds op Uitwierde, een prachtig sportcomplex omgeven door bossen.

Nadat de jeugdteams al een jaar eerder waren samengegaan, was fusieclub NEC Delfzijl op 1 juli 2014 een feit, met als nieuwe clubkleuren blauw en wit. Om de vereniging een frisse start te laten maken werd sportpark Centrum grondig opgeknapt. Gelukkig voor de echte liefhebbers bleven de sintelbaan om het hoofdveld (nagenoeg uniek in Noord-Nederland, al wordt-ie op koude en regenachtige dagen nog wel eens vervloekt) de klassieke tribune en de toegangspoort fier overeind. Mooie aspecten die dit sportpark een klassiek karakter geven, waardoor het hart van amateurvoetballiefhebbers wat sneller gaat kloppen. Een nieuwe start hoeft immers niet te betekenen dat al het oude moet verdwijnen.

Zitten het hoofdveld met tribune en de kantine aan de ene kant van de Burgemeester Boeremalaan, aan de overzijde van de weg vinden we de gemoderniseerde kant van het sportpark met enkele kunstgrasvelden. Voor voetballiefhebbers van het aangrenzende woonzorgcentrum Van Julsingha een ideale ligging. Hoewel we snappen dat deze kunstgrasvelden praktisch, modern en zelfs pure noodzaak zijn voor zo’n grote vereniging, blijft onze camera toch vooral klikken rondom het hoofdveld. In een ideale wereld met fuserende amateurvoetbalverenigingen had dit hoofdveld met sintelbaan én de prachtige bijbehorende tribune eigenlijk op sportpark Uitwierde moeten staan, maar de feiten liggen nou eenmaal anders. Gelukkig blijven foto’s in de kantine aan zowel het Eems Boys- als Neptunia-tijdperk herinneren. En daar doen we het ook voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SF Deinum

‘SF? Waar staat dat voor, sciencefiction?’ Als we op onze routekaart zien dat we een bezoekje mogen brengen aan SF Deinum, is het voor ons gissen naar de afkorting van twee letters. ‘We gaan dat sportpark niet op voordat we weten wat het betekent’, klinkt het. Gelukkig is Google ons gunstig gezind. ‘Sportferiening’ blijkt het antwoord waarnaar we op zoek waren. Tja, als je de Friese taal niet machtig bent, had je dat nooit kunnen raden. Maar nu weten we het dus. En u ook. Overigens hadden we onszelf deze vraag vijf jaar geleden nog niet hoeven stellen. Toen heette SF Deinum nog Sparta ‘59, vernoemd naar Eredivisionist Sparta uit Rotterdam, die in 1959 landskampioen werd. Ajax ‘59 of Feyenoord ‘59 had dus ook zomaar gekund in Deinum. Maar het werd Sparta.
tribune vv Valthermond

vv Valthermond

Rekenen we de buurtschap Kavelingen mee, dan telt de lengte van dorp Valthermond 10,7 kilometers. Met recht een lintdorp dus. Wij stoppen zo ongeveer op de helft van die kilometers, bij de plaatselijke voetbalvereniging, dat ingeklemd ligt tussen de twee dorpshelften. Voor we uitstappen, genieten we nog even van het plaatje dat de navigatie ons laat zien. Het middelpunt van het dorp, daar speelt vv Valthermond op dit moment in de zondag Tweede Klasse K. En wellicht zit er een stapje omhoog in, want qua verliespunten is de blauw-witte brigade koploper.
Tribune sc Erica

SC Erica

Nieuwe ronde, nieuwe sportparken. En dus zetten we koers richting De Veenschappen op Erica. “Waarom op en niet in Erica”, vraagt u? Welnu, hierover gaan verschillende verhalen. In oude komdorpen is het 'op', terwijl ‘in’ voor de nieuwere gebieden geldt. Al zijn er eigenlijk zoveel uitzonderingen dat het niet echt een regel is. En dan zoomen we nog niet eens in op de uitspraak “Erica, lekker water”, want het water uit de waterput van hotel Hofhuis op Erica zou in tegenstelling tot andere putten in de regio zo bijzonder lekker smaken, dat de veenarbeiders uit de hele omtrek bekend waren met dit water zonder bijsmaak. Maar goed, genoeg randzaken belicht. We zijn op De Veenschappen voor het roemruchte SC Erica.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal