VV Geel Wit

Tribune vv Geel Wit
Je zult speciaal een vredige zondag hebben uitgezocht om Ameland eens rustig op de fiets te verkennen, word je tussen Nes en Buren ineens opgeschrikt door voetbalkreten die zelfs broedende vogels wreed zouden kunnen verstoren. Het kan zomaar gebeuren tijdens wedstrijddagen van Geel Wit en het zal niet de eerste keer zijn dat er van de fiets wordt afgestapt, om van dichtbij te bekijken wat er op Sportpark Nes-Buren gebeurt. Vooral een aanrader tijdens inhaalwedstrijden op zwoele zomeravonden, aldus een bescheiden tip van de Over de Bal-redactie. Om vervolgens de avond waardig af te sluiten in het centrum van Nes. Wie heeft het niet gedaan?

1934 was een memorabel jaar voor voetbalminnend Ameland. Eerst zag de Nesser Sport Club het levenslicht en vier dagen later had ook Buren een voetbalvereniging die luisterde naar de naam Roomsch Katholieke Sport Club Geel Wit. Voor deze kleuren werd gekozen omdat het ook de kleuren van de vlag van het Pausschap en Vaticaanstad zijn. In 1970 werd de band met de kerk overigens losgelaten en werd Geel Wit een algemene vereniging. Een vereniging die in 1983 op eigen bodem zelfs als sparringpartner van toenmalig EK-deelnemer Roemenië mocht fungeren. Dat het 0-9 voor de Roemenen werd, mocht de pret niet drukken. Het zijn de betere voetbalfeitjes.

Dat wij Geel Wit een onverwachts bezoek brengen, vormt geen enkel probleem. Op de één of andere manier heeft dit knusse onderkomen de uitstraling dat je als voetballiefhebber áltijd welkom bent, zelfs als er door de coronaperikelen al tijden geen bal meer heeft gerold in competitieverband. De grasmatten liggen er perfect bij en daar worden we vrolijk van. Hoe anders was dat in 1970, toen Geel Wit onder de KNVB-vlag voor het eerst officiële duels buiten Ameland ging spelen, maar iemand van de pers oordeelde dat ‘een paard zijn nek nog op die velden zou breken’. Het zou allemaal goed komen en vandaag de dag is Geel Wit met drie seniorenteams en diverse jeugdteams een bloeiende vereniging. Dat is toch wel een pauselijke zegen waard.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FC Grootegast

‘Ik gok dat het hermetisch afgesloten is’, klinkt het als we van de parkeerplaats in Doezum lopen richting Sportpark De Leegens. En sinds dat onderkomen vernieuwd is, zit er een hek omheen dat niet bepaald uitnodigt om overheen te klimmen. Maar dat blijkt gelukkig niet nodig. Omdat er blijkbaar ook iemand rondscharrelt in de aangrenzende multifunctionele accommodatie, kunnen we probleemloos doorlopen. En dat was precies de bedoeling, want er staat een bezoek aan Fc Grootegast op het programma.

vv Tzum

‘Waar gaat de reis heen?’, klinkt het in onze bolide. ‘It Lyntsjepark’, is het antwoord dat volgt. Een naam waar niet meteen een aha-erlebnis bij volgt, maar toch zit er wel degelijk een prachtverhaal aan het onderkomen van voetbalvereniging Tzum, waar de reis naartoe gaat. Het is namelijk het dorp waarin de lijntjesnijders wonen, waar de naam van het sportparkje dan weer van afgeleid is. Omdat het gros van de lezers dit verhaal vermoedelijk niets zegt, zijn wij niet te beroerd om die bijnaam hier nog even uit de doeken te doen.

vv Froombosch

Tussen Hoogezand en Slochteren strijken we neer op Sportpark Froombosch. En dan kun je wel raden bij welke club we zijn. ‘Heb je wel gehoord van de club die Froombosch heet, recht op het doel af, al kost het ook zweet’, zo begint het clublied van de blauw-witten. Maar bekender is het stuk ‘Wij zijn de jongens, we horen bij elkaar, het clubje Froombosch, is van zessen klaar’. En daar kun je best wat uithalen als je de club Froombosch wil beschrijven.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal