VV Geel Wit

Tribune vv Geel Wit
Je zult speciaal een vredige zondag hebben uitgezocht om Ameland eens rustig op de fiets te verkennen, word je tussen Nes en Buren ineens opgeschrikt door voetbalkreten die zelfs broedende vogels wreed zouden kunnen verstoren. Het kan zomaar gebeuren tijdens wedstrijddagen van Geel Wit en het zal niet de eerste keer zijn dat er van de fiets wordt afgestapt, om van dichtbij te bekijken wat er op Sportpark Nes-Buren gebeurt. Vooral een aanrader tijdens inhaalwedstrijden op zwoele zomeravonden, aldus een bescheiden tip van de Over de Bal-redactie. Om vervolgens de avond waardig af te sluiten in het centrum van Nes. Wie heeft het niet gedaan?

1934 was een memorabel jaar voor voetbalminnend Ameland. Eerst zag de Nesser Sport Club het levenslicht en vier dagen later had ook Buren een voetbalvereniging die luisterde naar de naam Roomsch Katholieke Sport Club Geel Wit. Voor deze kleuren werd gekozen omdat het ook de kleuren van de vlag van het Pausschap en Vaticaanstad zijn. In 1970 werd de band met de kerk overigens losgelaten en werd Geel Wit een algemene vereniging. Een vereniging die in 1983 op eigen bodem zelfs als sparringpartner van toenmalig EK-deelnemer Roemenië mocht fungeren. Dat het 0-9 voor de Roemenen werd, mocht de pret niet drukken. Het zijn de betere voetbalfeitjes.

Dat wij Geel Wit een onverwachts bezoek brengen, vormt geen enkel probleem. Op de één of andere manier heeft dit knusse onderkomen de uitstraling dat je als voetballiefhebber áltijd welkom bent, zelfs als er door de coronaperikelen al tijden geen bal meer heeft gerold in competitieverband. De grasmatten liggen er perfect bij en daar worden we vrolijk van. Hoe anders was dat in 1970, toen Geel Wit onder de KNVB-vlag voor het eerst officiële duels buiten Ameland ging spelen, maar iemand van de pers oordeelde dat ‘een paard zijn nek nog op die velden zou breken’. Het zou allemaal goed komen en vandaag de dag is Geel Wit met drie seniorenteams en diverse jeugdteams een bloeiende vereniging. Dat is toch wel een pauselijke zegen waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tribune sc Erica

SC Erica

Nieuwe ronde, nieuwe sportparken. En dus zetten we koers richting De Veenschappen op Erica. “Waarom op en niet in Erica”, vraagt u? Welnu, hierover gaan verschillende verhalen. In oude komdorpen is het 'op', terwijl ‘in’ voor de nieuwere gebieden geldt. Al zijn er eigenlijk zoveel uitzonderingen dat het niet echt een regel is. En dan zoomen we nog niet eens in op de uitspraak “Erica, lekker water”, want het water uit de waterput van hotel Hofhuis op Erica zou in tegenstelling tot andere putten in de regio zo bijzonder lekker smaken, dat de veenarbeiders uit de hele omtrek bekend waren met dit water zonder bijsmaak. Maar goed, genoeg randzaken belicht. We zijn op De Veenschappen voor het roemruchte SC Erica.
Logo vv Titan

v.v. Titan

Namen we eerder bij NWVV een kijkje, dan is de stap op Titan-grondgebied ook zo gezet als je even doorloopt. In 1933 werd de vereniging met de inmiddels kenmerkende geblokte shirts opgericht als VIOS, maar die naam bestond al, dus kwam men in Nieuw-Weerdinge uit op de naam Titan. Hoe die naam precies tot stand is gekomen is ons niet bekend, maar we hebben het vermoeden dat iemand met interesse voor sterrenkunde wat in de melk te brokkelen had. Titan is namelijk de grootste maan van de planeet Saturnus, waar de NASA zelfs een reisbureau voor heeft opgericht. Dat u het maar weet.

VV Oostergo

Soms zijn er van die sportcomplexen die je in je leven een keer afgevinkt moet hebben. En daar hoort ook Sportpark De Streng bij, want deze staat in Ee, de kortste plaatsnaam die Nederland rijk is V.V. Oostergo voetbalt er haar thuisduels en het moet gezegd, dat gebeurt op een klein, maar gezellig terrein, waar ook de tennisclub en kaatsvereniging gebruik van maken.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal