VV Geel Wit

Tribune vv Geel Wit
Je zult speciaal een vredige zondag hebben uitgezocht om Ameland eens rustig op de fiets te verkennen, word je tussen Nes en Buren ineens opgeschrikt door voetbalkreten die zelfs broedende vogels wreed zouden kunnen verstoren. Het kan zomaar gebeuren tijdens wedstrijddagen van Geel Wit en het zal niet de eerste keer zijn dat er van de fiets wordt afgestapt, om van dichtbij te bekijken wat er op Sportpark Nes-Buren gebeurt. Vooral een aanrader tijdens inhaalwedstrijden op zwoele zomeravonden, aldus een bescheiden tip van de Over de Bal-redactie. Om vervolgens de avond waardig af te sluiten in het centrum van Nes. Wie heeft het niet gedaan?

1934 was een memorabel jaar voor voetbalminnend Ameland. Eerst zag de Nesser Sport Club het levenslicht en vier dagen later had ook Buren een voetbalvereniging die luisterde naar de naam Roomsch Katholieke Sport Club Geel Wit. Voor deze kleuren werd gekozen omdat het ook de kleuren van de vlag van het Pausschap en Vaticaanstad zijn. In 1970 werd de band met de kerk overigens losgelaten en werd Geel Wit een algemene vereniging. Een vereniging die in 1983 op eigen bodem zelfs als sparringpartner van toenmalig EK-deelnemer Roemenië mocht fungeren. Dat het 0-9 voor de Roemenen werd, mocht de pret niet drukken. Het zijn de betere voetbalfeitjes.

Dat wij Geel Wit een onverwachts bezoek brengen, vormt geen enkel probleem. Op de één of andere manier heeft dit knusse onderkomen de uitstraling dat je als voetballiefhebber áltijd welkom bent, zelfs als er door de coronaperikelen al tijden geen bal meer heeft gerold in competitieverband. De grasmatten liggen er perfect bij en daar worden we vrolijk van. Hoe anders was dat in 1970, toen Geel Wit onder de KNVB-vlag voor het eerst officiële duels buiten Ameland ging spelen, maar iemand van de pers oordeelde dat ‘een paard zijn nek nog op die velden zou breken’. Het zou allemaal goed komen en vandaag de dag is Geel Wit met drie seniorenteams en diverse jeugdteams een bloeiende vereniging. Dat is toch wel een pauselijke zegen waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal