VIOD

Sta je op het punt om een reeks foto’s te schieten op een sportpark, dreigen donkere wolken het bezoek een stuk onaangenamer te maken. Maar als we uit onze auto stappen, wordt de weg op sportcomplex Treffersheech ineens keurig uitgestippeld door de eerste zonnestralen die we deze dag mogen aanschouwen. Alsof er van boven gezegd wordt: ‘Het werd verdorie hoog tijd dat jullie eens in Driesum kwamen kijken’. Die gedachte laten we nog eens bezinken als we een kijkje nemen hoe de thuisbasis van VIOD (Vooruitgang Is Ons Doel) eruitziet.

Zo’n heerlijk ouderwets mededelingenbord, een terreinmeester die niet te beroerd is om het trainingsveld met een onorthodoxe krijtlijn te scheiden van het terras, en dug-outs met een eigen naam: als we een Over de Bal-keurmerk hadden, kreeg VIOD moeiteloos één op de kantinedeur geplakt. Al betwijfelen we of de vrijwilliger van dienst dat op prijs had gesteld. Driftig komt hij naar buiten gestormd om te vragen wat wij komen doen. Als ‘reclame voor de club maken’ ons antwoord is, verschijnt er al snel een glimlach op z’n gezicht. ‘Dan is ‘t goed’, klinkt het, en wij vervolgen onze weg naar het hoofd- en het bijveld.

De velden zijn wat zompig, maar daar hoor je ons met geen onvertogen woord over praten. VIOD is tot onze grote tevredenheid nog kunstgrasloos. En wij zijn nog van het klootjesvolk dat zoiets juist toejuicht. Als één van de Over de Bal-leden per se een foto wil schieten vanaf een akker en daarvoor een houten plank over een sloot moet trotseren, dreigt er nog even een nat pak. Maar het avontuur loopt goed af. De vrijwilliger moet lachen als het toch was misgegaan. ‘Maar dan scheelt het dat je hier bent. VIOD is een heel warme club’, zegt hij lachend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sc Emmeloord

We gaan terug naar het voorjaar van 1944, als een zandvlakte midden in de Noordoostpolder wordt omgebouwd tot het allereerste sportveld van SC Emmeloord. Aan de Nijverheidsweg worden harken en scheppen gebruikt om het voor een voetbalveld te laten doorgaan. Enkele palen dienen als doel en de netten worden met de hand geknoopt door de schoonvader van een bestuurslid, die visserman was in Blokzijl. De Tweede Wereldoorlog is nog gaande als sportclub het levenslicht ziet. Toen nog wat stilletjes, maar de bevrijding precies een jaar later brengt daar verandering in.

De Treffer ‘16

Toerend door het Drentse land komen we uit in het lintdorp 2e Exloërmond, waar Sportpark De Treffer met een bezoek wordt vereerd. Een sportpark dat de laatste jaren regelmatig in het nieuws is verschenen, want hoewel we op bezoek zijn bij De Treffer ’16, is de oorspronkelijke bespeler van het sportpark TEVV, dat op haar hoogtepunt uitkwam in de Eerste Klasse van het zondagvoetbal. Na veel mitsen en maren en een hoop gerommel binnen het dorp, is in 2016 de oprichting van De Treffer ’16 een feit. TEVV is op het moment van schrijven een ‘slapende vereniging’ en niet meer als actieve voetbalclub te vinden binnen de KNVB. De Treffer ’16 daarentegen vinden we in de zondag Vijfde Klasse, waar het afgelopen seizoen acht punten wist te verzamelen.

Oldambtster Boys

‘Het is elk jaar weer passen en meten om te kijken wat we in de wei kunnen brengen’, lezen we op de website van Oldambtster Boys, een trotse zondag-vijfdeklasser uit Nieuw-Scheemda. Het dorpje telt zo’n 300 zielen en dan kan iedereen met een beetje boerenverstand wel raden dat het niet gek is dat het elk seizoen een opgave is om allerlei elftallen op de been te krijgen. Maar dat gaat ze daar vrij aardig af. Een uiterst legitieme reden om Sportpark Oldambt met een bezoek te vereren.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal