‘SF? Waar staat dat voor, sciencefiction?’ Als we op onze routekaart zien dat we een bezoekje mogen brengen aan SF Deinum, is het voor ons gissen naar de afkorting van twee letters. ‘We gaan dat sportpark niet op voordat we weten wat het betekent’, klinkt het. Gelukkig is Google ons gunstig gezind. ‘Sportferiening’ blijkt het antwoord waarnaar we op zoek waren. Tja, als je de Friese taal niet machtig bent, had je dat nooit kunnen raden. Maar nu weten we het dus. En u ook. Overigens hadden we onszelf deze vraag vijf jaar geleden nog niet hoeven stellen. Toen heette SF Deinum nog Sparta ‘59, vernoemd naar Eredivisionist Sparta uit Rotterdam, die in 1959 landskampioen werd. Ajax ‘59 of Feyenoord ‘59 had dus ook zomaar gekund in Deinum. Maar het werd Sparta.

De voetbalvereniging fuseerde in 2016 met de plaatselijke korfbal-, kaats- en gymnastiekvereniging tot één omninvereniging: SF Deinum dus. Maar het is ons om het sportpark te doen. En dat betekent ook: hoe kneuteriger, hoe beter. Maar in Deinum is met de fusie ook tegelijkertijd een gloednieuw sportpark uit de grond gestampt: De Fjouwer, vernoemd naar de vier clubs die er de dienst uitmaken. De club is er maar wat trots op, want om het onderkomen op te bouwen is veel werk verzet en mede daardoor is sportend Deinum nu toekomstbestendig. De kantine met open dakterras levert dan ook een plusje op. Al blijf je vermoedelijk liever binnen op gure novemberzondagen.

Met een beetje geluk kun je de trein vanuit de kantine lekker oldskool zien komen aantuffen.

Als amateurvoetbalromantici hadden we graag ook de sfeer geproefd op het oude onderkomen van Sparta ‘59, maar soms is het gewoon niet anders. Toch is één element hetzelfde gebleven want ‘De Sipel’, zoals de Sint-Janskerk in het dorp ook wel wordt genoemd, waakt ook over de nieuwe accommodatie. Dat levert ook al een plusje op. En mocht je ooit nog een wedstrijd willen bezoeken per trein, zet De Fjouwer dan op je lijstje. Met een beetje geluk kun je de trein vanuit de kantine lekker oldskool zien komen aantuffen. Sportferiening Deinum: het bewijs dat nieuw niet per definitie minder hoeft te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Gruno

De nettenhouders zijn geknapt, op het hoofdveld maken madeliefjes de dienst uit en gevoetbald wordt er al helemaal niet. De coronacrisis houdt ook Gruno in haar greep. Toch is er wel degelijk beweging als wij het clubgebouw van Gruno naderen. Een vrijwilliger die de kantine open heeft gegooid om wat werkzaamheden te verrichten, staat over een reling geleund een sigaretje te roken. ‘Foto’s schieten? Ga gerust je gang’, zegt hij als we uitleggen wat we komen doen. En dat horen we graag. Als hij vraagt waar we dat allemaal doen en wij vertellen dat we heel district Noord willen afvinken, verslikt hij zich bijna in z’n peuk. ‘Dat krijgen jullie vandaag niet meer af’, zegt-ie grijnzend.

SV Borger

Over de Hunebed Highway zetten we koers naar Borger: het grootste dorp van de gemeente Borger-Odoorn. We volgen braaf de bordjes naar het Roompot vakantiepark Hunzedal. Niet voor een rustpauze tijdens onze intensieve sportparktour, maar omdat sportpark De Drift van SV Borger aan dit vakantiepark grenst. Daar worden we met ietwat verbaasde blikken verwelkomd door een groep joggers, die pal voor de ingang van De Drift een fanatieke warming-up afwerkt. Nadat we eventjes hebben aangezien hoe lenig het twintigtal vijftigplussers wel niet is, is het mooi geweest. We stappen dwars door de groep heen, De Drift op.

VV Westerwolde

Het komt normaliter vaker voor dat twee voetbalverenigingen gebruik maken van één sportpark, dan andersom.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal