vv Heiligerlee

De logo’s van de vele amateurclubs die we bezoeken variëren enorm. Het ene lijkt in twintig seconden te zijn bedacht, het andere draagt een historisch verhaal met zich mee dat eeuwen teruggaat. Dat laatste is ook het geval als we onze bolide aan de Nassaulaan parkeren, pontificaal voor het hoofdveld van Heiligerlee. Voor verduidelijking over het logo van de Kloosterholtjers moeten we terug naar het jaar 1568, toen er in Heiligerlee een hevige veldslag plaatsvond tussen de Oranjes en de Spanjaarden. Ons volkje won die strijd destijds, maar graaf Adolf (ja, die stond aan onze kant) sneuvelde in de troepen. Ter nagedachtenis herinnert een monument in het dorp er nog altijd aan wie hij was.

Ook anno 2019 wordt er nog steeds gestreden in Heiligerlee, al gaat dat er op sportpark De Hoogte doorgaans een stuk sportiever aan toe. Als wij er een kijkje nemen, treffen we een vereniging aan die de zaken goed voor elkaar heeft. Oude, witte betonnen paaltjes vormen een karakteristieke omlijsting voor een pareltje van een hoofdveld. En daar maakt een vrijwilliger zich net gereed om te lijnen te kalken. Het zijn situaties zoals wij ze het liefst aantreffen. Na een hartelijk welkomstknikje nemen we ook nog een kijkje op veld twee.

Daar wapperen de cornervlaggen al fier voor de speeldag die dat weekend nadert. De laatste strepen van de zon schijnen door de takken van de bomen rondom het veld en verlichten De Hoogte voor de laatste maal deze dag. En terwijl wij aanstalten maken om de accommodatie te verlaten, maakt een handjevol vrijwilligers dat het complex betreed zich net gereed om Heiligerlee klaar te stomen voor een vers voetbalweekend. Veel zondagclubs mogen dan het loodje leggen, in Heiligerlee wordt er keihard gewerkt voor de instandhouding van de clubidentiteit. Graaf Adolf zou er trots op zijn geweest.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Niekerk

Als je een stad of dorp alleen bezoekt om er jaarlijks een balletje tegen de plaatselijke voetbalvereniging te trappen, is het altijd een kwestie van de automatische piloot volgen als je de auto instapt. Maar wegwerkzaamheden bemoeilijken onze missie echter flink om Sportpark Eekeburen van vv Niekerk op een ietwat normale manier te bereiken. Na driemaal een wegafzetting te hebben getroffen, is het bij alternatieve route nummer vier wél raak. Het kost wat moeite, maar dan heb je ook wat.
Erica '86 graffiti

SC Erica ‘68

Van SC Erica naar Erica ’86 is een kleine stap, zowel letterlijk als figuurlijk. SC Erica werd in 1986 opgesplitst in twee clubs, waar Erica ’86 als zaterdagclub één van was en daarom is de geschiedenis van beide clubs tot dat jaartal gelijk te noemen. Kortom, dat gaan we deze keer niet belichten omdat de grote buurman al aan de beurt is geweest. Waar SC Erica vooral in de Eerste en Tweede Klasse haar kunsten lieten zien, speelde het eerste elftal van Erica ’86 de wedstrijden voornamelijk in de Vijfde Klasse. Dat laatste niet altijd met onverdeeld succes, zo lezen we in een nieuwsbericht van RTV Drenthe van november 2021: ‘Na bijna twee jaar weer zege voor Erica ’86.’

VV Westerwolde

Het komt normaliter vaker voor dat twee voetbalverenigingen gebruik maken van één sportpark, dan andersom.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal