vv Heiligerlee

De logo’s van de vele amateurclubs die we bezoeken variëren enorm. Het ene lijkt in twintig seconden te zijn bedacht, het andere draagt een historisch verhaal met zich mee dat eeuwen teruggaat. Dat laatste is ook het geval als we onze bolide aan de Nassaulaan parkeren, pontificaal voor het hoofdveld van Heiligerlee. Voor verduidelijking over het logo van de Kloosterholtjers moeten we terug naar het jaar 1568, toen er in Heiligerlee een hevige veldslag plaatsvond tussen de Oranjes en de Spanjaarden. Ons volkje won die strijd destijds, maar graaf Adolf (ja, die stond aan onze kant) sneuvelde in de troepen. Ter nagedachtenis herinnert een monument in het dorp er nog altijd aan wie hij was.

Ook anno 2019 wordt er nog steeds gestreden in Heiligerlee, al gaat dat er op sportpark De Hoogte doorgaans een stuk sportiever aan toe. Als wij er een kijkje nemen, treffen we een vereniging aan die de zaken goed voor elkaar heeft. Oude, witte betonnen paaltjes vormen een karakteristieke omlijsting voor een pareltje van een hoofdveld. En daar maakt een vrijwilliger zich net gereed om te lijnen te kalken. Het zijn situaties zoals wij ze het liefst aantreffen. Na een hartelijk welkomstknikje nemen we ook nog een kijkje op veld twee.

Daar wapperen de cornervlaggen al fier voor de speeldag die dat weekend nadert. De laatste strepen van de zon schijnen door de takken van de bomen rondom het veld en verlichten De Hoogte voor de laatste maal deze dag. En terwijl wij aanstalten maken om de accommodatie te verlaten, maakt een handjevol vrijwilligers dat het complex betreed zich net gereed om Heiligerlee klaar te stomen voor een vers voetbalweekend. Veel zondagclubs mogen dan het loodje leggen, in Heiligerlee wordt er keihard gewerkt voor de instandhouding van de clubidentiteit. Graaf Adolf zou er trots op zijn geweest.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Veelerveen

‘Kijk, daar moeten we zijn!’, riep één van de Over de Bal-leden toen we al speurend door Veelerveen reden om het plaatselijke sportcomplex van VV Veelerveen met een bezoek te vereren. Eigenlijk vonden we de parkeerplaats en de entreepoort al een eervolle vermelding waard, maar toen moest het mooiste nog komen. Want eerlijk is eerlijk: Sportpark Veelerveen moet voor amateurvoetballers net zoiets zijn als een hemelpoort betreden.

SV Drieborg

Soms kom je bij een amateurvoetbalvereniging in dezelfde provincie als waar je zelf woont, maar heb je het idee dat je bijna aan het einde van de wereld bent aangekomen. Dat idee borrelde een beetje bij de Over de Bal-crew naar boven toen het Lubbert Bruins-sportpark werd betreden. Moet dat door de bespelers van dit sportpark als een belediging worden opgevat? Welnee, want juist de variëteit van de vele voetbalverenigingen die ons land rijk is, maakt het allemaal zo mooi. En daarin bezet ook SV Drieborg een prachtig plekje op deze lijst.
Ingang van sc Amelandia

sc Amelandia

Tijdens de laatste keer dat het kassahokje in gebruik is geweest, moest de eerste editie van het plaatselijke Rôggefeest vermoedelijk nog plaatsvinden. En wie toen geen zin had om entree te betalen, kon zich net zo eenvoudig een weg naar het veld banen tussen de bomen die kort op elkaar om het sportcomplex aan de Oranjeweg in Hollum staan. Op sommige accommodaties die we bezoeken lijkt het wel alsof de tijd heeft stilgestaan, maar ondertussen onverminderd fanatiek werd doorgevoetbald. Misschien wel de accommodaties waar we het liefst komen. En dus wordt ons rondje op Sportpark De Slinger van Amelandia onafgebroken vergezeld door een brede glimlach.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal