vv BNC (Bravery-Nova Zembla combinatie)

In de jaren ‘30 spelen er drie voetbalverenigingen in de Reiderwolderpolder bij Finsterwolde. Nova Zembla (voorheen Swift), Bravery en Plevieren. Hoewel laatstgenoemde vereniging de enige van de drie was met geld in de kas, ging de ploeg in 1938 ter ziele. Dus besloten de andere twee te fuseren om de overlevingskansen zo groot mogelijk te houden. Dat was op 1 september 1940 de geboorte van BNC. Oftewel, de Bravery-Nova Zembla combinatie. Met het opwerpen van een luciferdoosje (de ene zijde geel, de andere blauw) werd de shirtkleur bepaald. Blauw kwam als winnaar uit de bus.
Maar als BNC toch wel ergens om bekendstaat is het de karakteristieke tribune. En die staat er alweer een poosje. In 1959 werd de bouw gestart, drie jaar later was-ie klaar. Als wij sportpark De Hardenberg met een bezoek vereren, staat het bouwwerk fier in de zon te pronken. Overduidelijk een visitekaartje waar de vereniging trots op mag zijn. En niet onbelangrijk: een prachtige uitvalsbasis voor supporters als de 23 op het veld hun voetbalkunsten in de stromende regen moeten vertonen.
Als wij op een vrijdagmiddag kijken hoe De Hardenberg erbij ligt, is het echter stralend weer. Behoudens de onmiskenbare tribune zijn het de details die je erop wijzen dat BNC een rijke historie heeft. Een historie waarin mannen als Piet Hamberg en Herman Dieterman via de dorpsclub uit Finsterwolde het betaalde voetbal wisten te halen. Het huidige BNC komt uit in de Vijfde Klasse, waar het nog altijd kans maakt op de titel. Wat ons betreft promoveert de vereniging gauw naar een niveau hoger. Want daar heeft een club met deze prachtige accommodatie recht op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Ouwe Syl

En jahoor, daar staan we dan. Lachend als een boer met kiespijn turen we over een behoorlijke plas water richting het hoofdveld. Hebben we net het clubgebouw op de gevoelige plaat vastgelegd (‘Want dat is het meest makkelijk om mee te beginnen’), verspert een met water ondergelopen ijsbaan ons de toegang tot het strijdtoneel van Ouwe Syl. Op sportpark De Nije Anwas had een bescheiden pont gedurende de wintermaanden dan ook niet misstaan. Maar omlopen is in dit geval een feestje.

FC Burgum

We komen steeds vaker terecht bij verenigingen die voortkomen uit twee andere verenigingen. Zo ook in Bergum - Burgum voor de Friese taalsprekers onder ons. Wat direct opvalt op sportpark Koningsland in Bergum, is het respect voor het verleden. We hebben het dan niet zozeer over het grote, splinternieuwe clubgebouw of de plastic kunstgrasmat die dient als hoofdveld, maar over het clublogo van FC Burgum. Daarin zitten de emblemen en oprichtingsjaren van BCV en VV Bergum verwerkt; de twee verenigingen die samen FC Burgum vormen. Een dikke plus op het beoordelingsformulier dus, want wij houden van knipoogjes naar het verleden.

vv Muntendam

Gevoelsmatig arriveren we nét op tijd op Sportpark Zuiderstraat in Muntendam. Niet alleen omdat de zon nog schijnt, terwijl er in de verte regen in de lucht hangt, maar ook omdat we nu nog de toch wel kenmerkende tribune langs het hoofdveld kunnen aanschouwen ‘Hebben we ooit overgenomen van een zaalvoetbalvereniging in Den Helder omdat hun sporthal gesloopt werd’, zegt een vrijwilliger die ons op het onderkomen ziet rondscharrelen. Hij rammelt met z’n sleutelbos en laat ons ook meteen vol trots de kantine zien. Daarin hangen aan de muur onder meer schetsen voor de nieuw te bouwen tribune, maar de klompen in clubkleuren vinden we pas echt een potsierlijk hoogtepunt.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal