vv BNC (Bravery-Nova Zembla combinatie)

In de jaren ‘30 spelen er drie voetbalverenigingen in de Reiderwolderpolder bij Finsterwolde. Nova Zembla (voorheen Swift), Bravery en Plevieren. Hoewel laatstgenoemde vereniging de enige van de drie was met geld in de kas, ging de ploeg in 1938 ter ziele. Dus besloten de andere twee te fuseren om de overlevingskansen zo groot mogelijk te houden. Dat was op 1 september 1940 de geboorte van BNC. Oftewel, de Bravery-Nova Zembla combinatie. Met het opwerpen van een luciferdoosje (de ene zijde geel, de andere blauw) werd de shirtkleur bepaald. Blauw kwam als winnaar uit de bus.
Maar als BNC toch wel ergens om bekendstaat is het de karakteristieke tribune. En die staat er alweer een poosje. In 1959 werd de bouw gestart, drie jaar later was-ie klaar. Als wij sportpark De Hardenberg met een bezoek vereren, staat het bouwwerk fier in de zon te pronken. Overduidelijk een visitekaartje waar de vereniging trots op mag zijn. En niet onbelangrijk: een prachtige uitvalsbasis voor supporters als de 23 op het veld hun voetbalkunsten in de stromende regen moeten vertonen.
Als wij op een vrijdagmiddag kijken hoe De Hardenberg erbij ligt, is het echter stralend weer. Behoudens de onmiskenbare tribune zijn het de details die je erop wijzen dat BNC een rijke historie heeft. Een historie waarin mannen als Piet Hamberg en Herman Dieterman via de dorpsclub uit Finsterwolde het betaalde voetbal wisten te halen. Het huidige BNC komt uit in de Vijfde Klasse, waar het nog altijd kans maakt op de titel. Wat ons betreft promoveert de vereniging gauw naar een niveau hoger. Want daar heeft een club met deze prachtige accommodatie recht op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pekelder Boys

Hé, verdorie. Onze navigatie hapert. En dus is het rijdend door Nieuwe Pekela goed opletten wanneer de thuishaven van Pekelder Boys in zicht komt. Daarvoor hoeven we niet lang te wachten. Sportpark Rutger Oldeboom blijkt uiteindelijk onmiskenbaar, en ligt ingeklemd tussen de akkers. De accommodatie blijkt vernoemd te zijn naar één van de laatste kluizenaars die Nederland kende. Rutger Oldeboom overleed in 1976 op 92-jarige leeftijd en hoewel hij niet eens een voetballiefhebber was, besloot de club het sportcomplex toch te vernoemen naar de markante grondbezitter op wiens terrein de Boys nu wekelijks een balletje trappen.
Erica '86 graffiti

SC Erica ‘68

Van SC Erica naar Erica ’86 is een kleine stap, zowel letterlijk als figuurlijk. SC Erica werd in 1986 opgesplitst in twee clubs, waar Erica ’86 als zaterdagclub één van was en daarom is de geschiedenis van beide clubs tot dat jaartal gelijk te noemen. Kortom, dat gaan we deze keer niet belichten omdat de grote buurman al aan de beurt is geweest. Waar SC Erica vooral in de Eerste en Tweede Klasse haar kunsten lieten zien, speelde het eerste elftal van Erica ’86 de wedstrijden voornamelijk in de Vijfde Klasse. Dat laatste niet altijd met onverdeeld succes, zo lezen we in een nieuwsbericht van RTV Drenthe van november 2021: ‘Na bijna twee jaar weer zege voor Erica ’86.’

sc Espel

Je kent het vast wel: soms komt er een tegenstander op bezoek waar je het gewoon niet zo op hebt. Waar je stiekem al voetbalruzie mee hebt voordat er nog tegen een bal is getrapt. We zijn erg benieuwd hoe ze daar bij SC Espel mee omgaan. Je vraagt je misschien af waarom, maar de dug-outs van de thuisploeg en die voor de bezoekers op het hoofdveld op sportpark De Bosrand staan zó dicht bij elkaar, dat je tijdens wedstrijden bijna bij elkaar op schoot zit. Laten we maar voorzichtig de conclusie trekken dat Espel met elke tegenstander goed kan opschieten. Het zijn deze details die onze sportparkbezoekjes zo verrijken.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal