FC Burgum

We komen steeds vaker terecht bij verenigingen die voortkomen uit twee andere verenigingen. Zo ook in Bergum - Burgum voor de Friese taalsprekers onder ons. Wat direct opvalt op sportpark Koningsland in Bergum, is het respect voor het verleden. We hebben het dan niet zozeer over het grote, splinternieuwe clubgebouw of de plastic kunstgrasmat die dient als hoofdveld, maar over het clublogo van FC Burgum. Daarin zitten de emblemen en oprichtingsjaren van BCV en VV Bergum verwerkt; de twee verenigingen die samen FC Burgum vormen. Een dikke plus op het beoordelingsformulier dus, want wij houden van knipoogjes naar het verleden.

Hoewel FC Burgum pas sinds het seizoen 2019-2020 een feit is, kent de fusieclub ondanks de prille beginjaren zowel de smaak van succes als teleurstelling. In het oprichtingsjaar, dat ontsierd werd door de gevolgen van het coronavirus, promoveerden de Bergumers na een verlossend telefoontje direct naar de Eerste Klasse. Helaas duurde dit avontuur slechts tot het seizoen 2021-2022, toen de club via de nacompetitie degradeerde naar de Tweede Klasse. Dat een stapje terug doen niet altijd verkeerd is blijkt dit seizoen voor de Bergumers, want inmiddels is het kampioenschap in de Tweede Klasse behaald en kan er voor het eerst een écht Bergums volksfeest losbarsten.

Wanneer je het sportpark Koningsland van FC Burgum bezoekt en je net als wij ook nostalgisch bent ingesteld, raden we aan zo snel mogelijk het hoofdveld voorbij te lopen. Want daarachter vind je het verleden. De oude velden zijn in ere gebleven, met diepe netten, betonnen paaltjes, roestige stalen balken en stenen dug-outs. Zoals het hoort, zeg maar. Genoeg om van te smullen als amateurvoetbalromanticus dus. Wat ons betreft een voorbeeld voor andere verenigingen die fuseren of het sportpark renoveren. Want moderniseren is uitstekend te combineren zonder dat je het verleden uit het oog verliest. Kortom, Koningsland doet haar naam eer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Gasselternijveen

Vaak hadden we behoorlijk wat geluk en konden we de rondjes op en langs de vele sportcomplexen probleemloos volbrengen. Maar het moest er een keer van komen. Als we via de Hunzelaan het Hunzepark betreden, vallen de regendruppels plotseling naar beneden op een manier waar zelfs regendansende indianen even van zouden schrikken. Maar goed, we trekken de kragen van onze jassen nog even goed omhoog en zetten met een ferm wandelpasje koers naar sportpark De Hunze. Oplettende lezers hebben dan al in de gaten dat we bij vv Gasselternijveen zijn aanbeland. En we zijn niet de enigen op het sportcomplex. Enkele clubleden die schijnbaar ook aanwezig zijn, hebben een hek aan het Hunzepark opengelaten, wat ons flink wat omlopen scheelt.
Doel en floodlight bij voetbalvereniging Harkemase Boys

Harkemase Boys

Als noordelijke amateurvoetballer kom je gevoelsmatig op maar twee plekken écht dicht bij het gevoel van profvoetballer zijn: Stadion Esserberg in Groningen en sportpark De Bosk in Harkema. Stadion de Bosk zou geen rare naam zijn voor het onderkomen van de rode ‘Boys’ uit het dorp. Een prachtige toegangspoort, twee overdekte tribunes en een statribune achter het doel én een kantine met zicht op het veld. Als Kelderklasser waan je je met een beetje fantasie ineens een groot voetbaltalent wanneer je je kunsten op zo’n plek mag vertonen.

vv Veenhuizen

Je zult er niet meteen bij stilstaan als je erdoorheen rijdt, maar Veenhuizen zou nooit hebben bestaan als de drie gevangenissen niet in het dorp waren gevestigd. Dat houdt dus ook in dat Voetbalvereniging Veenhuizen z’n bestaan eigenlijk aan het gevangeniswezen heeft te danken. En daar zijn wij ze dankbaar voor. Want een kijkje op sportcomplex Achter de Molen leert ons dat we te maken hebben met een accommodatie met een verhaal.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal