FC Burgum

We komen steeds vaker terecht bij verenigingen die voortkomen uit twee andere verenigingen. Zo ook in Bergum - Burgum voor de Friese taalsprekers onder ons. Wat direct opvalt op sportpark Koningsland in Bergum, is het respect voor het verleden. We hebben het dan niet zozeer over het grote, splinternieuwe clubgebouw of de plastic kunstgrasmat die dient als hoofdveld, maar over het clublogo van FC Burgum. Daarin zitten de emblemen en oprichtingsjaren van BCV en VV Bergum verwerkt; de twee verenigingen die samen FC Burgum vormen. Een dikke plus op het beoordelingsformulier dus, want wij houden van knipoogjes naar het verleden.

Hoewel FC Burgum pas sinds het seizoen 2019-2020 een feit is, kent de fusieclub ondanks de prille beginjaren zowel de smaak van succes als teleurstelling. In het oprichtingsjaar, dat ontsierd werd door de gevolgen van het coronavirus, promoveerden de Bergumers na een verlossend telefoontje direct naar de Eerste Klasse. Helaas duurde dit avontuur slechts tot het seizoen 2021-2022, toen de club via de nacompetitie degradeerde naar de Tweede Klasse. Dat een stapje terug doen niet altijd verkeerd is blijkt dit seizoen voor de Bergumers, want inmiddels is het kampioenschap in de Tweede Klasse behaald en kan er voor het eerst een écht Bergums volksfeest losbarsten.

Wanneer je het sportpark Koningsland van FC Burgum bezoekt en je net als wij ook nostalgisch bent ingesteld, raden we aan zo snel mogelijk het hoofdveld voorbij te lopen. Want daarachter vind je het verleden. De oude velden zijn in ere gebleven, met diepe netten, betonnen paaltjes, roestige stalen balken en stenen dug-outs. Zoals het hoort, zeg maar. Genoeg om van te smullen als amateurvoetbalromanticus dus. Wat ons betreft een voorbeeld voor andere verenigingen die fuseren of het sportpark renoveren. Want moderniseren is uitstekend te combineren zonder dat je het verleden uit het oog verliest. Kortom, Koningsland doet haar naam eer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VVK

Warm, sociaal, klein, en ook zeker brutaal. Het zijn kenmerken die je zonder enige twijfel in één adem kunt noemen met VVK: een heuse volksclub binnen de stad Groningen. Officieel staat de afkorting voor Voetbal Vereniging Korreweg, maar gemakshalve wordt ook Vrije Vrienden Klup weleens gebruikt. Beide afkortingen geven geven iets aan. De ene waar VVK de wortels heeft liggen, de andere hoe leden binnen de club met elkaar omgaan. ‘VVK’ers hebben een vechtkarakter en gaan voor elkaar door het vuur’, vertrouwde oud-voorzitter John Klaassen al eens toe.

vv Gieten

Quizvraagje: welke Drentse amateurvoetbalclub voetbalt op een terrein dat voorheen werd gebruikt voor moestuintjes? Wie houdt van de belangrijkste bijzaak ter wereld én het Drentse dialect een warm hart toedraagt, komt dan snel uit bij VV Gieten, dat sinds 1955 sportpark De Goorns als thuishaven heeft. En omdat Goorns in het Drents ‘tuingronden’ betekent, heb je direct een antwoord op de quizvraag. ‘Maar Gieten bestaat toch al langer dan 1955?’, denk je nu misschien. Terechte opmerking. Sinds 1925 al, zelfs. En ook daarvoor werd er al volop in het esdorp gevoetbald. Maar nog niet op De Goorns.

SC Stadskanaal

De oudste voetbalvereniging van Stadskanaal luistert naar de naam SC Stadskanaal en werd opgericht in 1920. Sportpark Het Pagedal klinkt ons al net zo fijn in de oren als de entree in de praktijk is. De naam is gelijk aan een naburig recreatiegebied en dat doet ons vermoeden dat het - zeker als de zon schijnt - goed toeven is bij SC Stadskanaal.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal