vv Wagenborger Boys

In de Randstad zullen onwetenden denken dat alle Groningse voetbalvelden eruitzien zoals de entree van Wagenborger Boys. Bij de meeste clubs word je verwelkomd door een saaie parkeerplaats of - in gunstige gevallen - een fraaie toegangspoort, maar in Wagenborgen rij je rechtstreeks op een boerderij af. Kan ook eigenlijk niet missen in een van oorsprong agrarisch dorp. In de tuin van de boerderij staat aangegeven dat je op het Burgemeester T.J. Van Kampen Sportpark bent aanbeland en daarna wordt aan je rechterhand al snel het daadwerkelijke onderkomen van Wagenborger Boys zichtbaar. Tot zover ook de romantiek, want het hoofdveld is van kunstgras.

Bij de kantine, waar ook de harde kern van de Wagenborger Boys een plek heeft, worden we verwelkomd door vrijwilliger Klaas, die druk bezig is om de kantine weer spic en span te maken. Trots vertelt hij ons over de traditionele oefenwedstrijden die wijlen SC Veendam altijd in Wagenborgen speelde. Voetbalrelikwieën van de Veenkoloniale trots in de kantine zijn daar stille getuigen van. Hoewel Klaas eigenlijk voor het middageten naar huis moet – “m’n vrouw heeft het eten klaar en die laat ik liever niet wachten” – zit er toch nog een vluchtige rondleiding in. Dat het voormalige hoofdveld van Wagenborger Boys voor veel plaatselijke spelers nog altijd de voorkeur heeft op wedstrijddagen, snapt hij wel: “Voetballen doe je op echt gras.”

Als we afscheid nemen van Klaas, zodat-ie thuis geen ruzie krijgt, bestuderen we het voormalige hoofdveld nog even op eigen houtje. Naast dit veld vinden we het echte voetbalgeluk terug. Doelen overwoekerd door de bosjes in de passage tussen beide velden, doorkijkjes, stenen dug-outs, doelnetten die gespannen zijn aan palen en zelfs paarden als toeschouwers: voor ons hoeft een veld niet als hoofdveld te worden bestempeld om toch als hoofdveld te dienen. Maar als we dan toch voor één ding mogen pleiten, moet de harde kern zich eigenlijk aan de andere kant van de kantine vestigen. Want zoals Klaas al zei: écht voetballen doe je op natuurgras.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv ZNC

'Kunnen we in Van der Valk niet even aanschuiven voor de lunch?' Als we Zuidbroek binnenrijden, klinkt de opmerking al even triomfantelijk als gemeend. Het dorp langs de A7 wordt steevast geassocieerd met de hotelketen, maar we zijn onvermurwbaar en zetten rechtsreeks koers naar de Heiligelaan. Daar vinden we namelijk het onderkomen van de Zuidbroek-Noordbroek Combinatie, oftewel ZNC. Alhoewel, daarvoor moet eerst nog een oprijlaan getrotseerd worden richting de parkeerplaatsen, eentje die voor menig buschauffeur nog een hele uitdaging is. Maar eenmaal bij de ingang word je wel welkom geheten door een windhaan bovenop het kassahokje. Waar zie je dat nou?

VV Nieuw Roden

Net buiten de officiële dorpsgrens van Nieuw Roden heeft de gelijknamige voetbalvereniging VV Nieuw Roden haar accommodatie liggen.

Stormvogels ‘64

We kijken elkaar wat verdwaasd aan als we in Achlum via de Dorpsstraat de Alde Loop in zijn gereden, waar niets er in de verste verte op wijst dat er voetbalvelden in de buurt zijn. ‘Je hebt zeker weer eens op het huisadres van de secretaris genavigeerd?’, klinkt het. Lachend stappen we uit onze auto, want de straat loopt aardig dood en lopend moeten we het onderkomen van Stormvogels ‘64 ook wel kunnen vinden is de redenering. Als we richting de Bakkersteeg lopen, groet een vrouw met hond ons. We zien haar denken: ‘Wie zijn jullie en waarom in de lieve vrede zijn jullie in hemelsnaam in Achlum?’

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal