vv Wagenborger Boys

In de Randstad zullen onwetenden denken dat alle Groningse voetbalvelden eruitzien zoals de entree van Wagenborger Boys. Bij de meeste clubs word je verwelkomd door een saaie parkeerplaats of - in gunstige gevallen - een fraaie toegangspoort, maar in Wagenborgen rij je rechtstreeks op een boerderij af. Kan ook eigenlijk niet missen in een van oorsprong agrarisch dorp. In de tuin van de boerderij staat aangegeven dat je op het Burgemeester T.J. Van Kampen Sportpark bent aanbeland en daarna wordt aan je rechterhand al snel het daadwerkelijke onderkomen van Wagenborger Boys zichtbaar. Tot zover ook de romantiek, want het hoofdveld is van kunstgras.

Bij de kantine, waar ook de harde kern van de Wagenborger Boys een plek heeft, worden we verwelkomd door vrijwilliger Klaas, die druk bezig is om de kantine weer spic en span te maken. Trots vertelt hij ons over de traditionele oefenwedstrijden die wijlen SC Veendam altijd in Wagenborgen speelde. Voetbalrelikwieën van de Veenkoloniale trots in de kantine zijn daar stille getuigen van. Hoewel Klaas eigenlijk voor het middageten naar huis moet – “m’n vrouw heeft het eten klaar en die laat ik liever niet wachten” – zit er toch nog een vluchtige rondleiding in. Dat het voormalige hoofdveld van Wagenborger Boys voor veel plaatselijke spelers nog altijd de voorkeur heeft op wedstrijddagen, snapt hij wel: “Voetballen doe je op echt gras.”

Als we afscheid nemen van Klaas, zodat-ie thuis geen ruzie krijgt, bestuderen we het voormalige hoofdveld nog even op eigen houtje. Naast dit veld vinden we het echte voetbalgeluk terug. Doelen overwoekerd door de bosjes in de passage tussen beide velden, doorkijkjes, stenen dug-outs, doelnetten die gespannen zijn aan palen en zelfs paarden als toeschouwers: voor ons hoeft een veld niet als hoofdveld te worden bestempeld om toch als hoofdveld te dienen. Maar als we dan toch voor één ding mogen pleiten, moet de harde kern zich eigenlijk aan de andere kant van de kantine vestigen. Want zoals Klaas al zei: écht voetballen doe je op natuurgras.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VV Glimmen

Het heeft toch altijd wel iets extra’s als een voetbalvereniging een smal oprijlaantje heeft dat de toegang vormt tot een sportcomplex. Voor groundhoppers die ergens voor de eerste keer op bezoek komen een soort stairway to heaven, om er maar eens een succesvolle Top 2000-plaat bij te halen. Afijn, we dwalen af. En dat is nergens voor nodig als je op bezoek gaat bij Voetbalvereniging Glimmen. Als wij hun oprijlaan naar Sportpark De Groenenberg betreden, fietsen net drie vrijwilligers weg. Ze groeten ons vriendelijk al blijft die vragende ‘wie zijn jullie en wat doen jullie hier’-blik onmiskenbaar.

vv Hoogezand

Drie heren kijken met een wat bedenkelijk gezicht richting het hoofdveld als wij naast ze komen staan. ‘Wat er aan de hand is? Kijk maar’, zeggen ze. Het werd weleens tijd voor een bezoek aan één van de grotere clubs van de provincie Groningen en zo zijn we bij VV Hoogezand neergestreken. De vrijwilligers die het rood-zwarte deel van Sportpark De Kalkwijck onderhouden, doen hun werkzaamheden met de nodige precisie. Dat uitgerekend één dag voor een druk voetbalweekend een grasmaaier tegen een doel op het hoofdveld is gereden, maakt de heren dan ook niet echt vrolijk. Als wij op verzoek naar het hoofdveld kijken en zien dat er inderdaad maar één doelpaal overeind staat, kunnen we een lach echter niet onderdrukken.

DIO Groningen

Sportpark Kardinge in de stad Groningen biedt onderdak aan vier voetbalverenigingen. De grootste is GVAV Rapiditas en de kleinste is DIVA ’83, maar wij zijn deze keer op Kardinge voor het deel waar Door Inspaning Ontspanning Groningen - beter bekend als DIO - wekelijks een balletje trapt. En het hoofdveld dat zij bespelen valt direct op met de karakteristieke diepe groen-witte doelnetten die losjes vast hangen. Een doelpunt maken is hier door zulke netten heerlijk klassiek. De lange tocht die de bal aflegt voordat het net opbolt, geef toe: dat heeft altijd iets magisch.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal