FC Birdaard

Als we uitstappen, klapt één autodeur hard dicht. Niet met opzet, want de harde wind heeft hier een groot aandeel in. Maar we zijn op onze plek van bestemming aangekomen: sportpark De Swellen in Burdaard, waar FC Birdaard haar clubkleuren met trots verdedigt. De plek waar dat tweewekelijks gebeurt, nemen we eens even goed onder de loep, zo is de bedoeling.

Maar we zijn nog amper geen minuut op De Swellen, of we worden opgehouden en vergezeld door twee oudere heren op de fiets. Ze stellen zich voor als Hansma en Jansma. ‘Zo vaak komt hier geen volk buiten wedstrijddagen, dus we waren toch even benieuwd wat jullie komen doen’, is de uitleg. En na die uitleg, lopen de vrijwilligers – zoals zo vaak als we interesse in een cluppie tonen – helemaal leeg. Reuze handig, want zo kom je er nog eens achter dat het op De Swellen praktisch altijd waait. ‘Maar dan zitten we met z’n allen samengepakt op de tribune. Ook de uitsupporters. Reuze gezellig!’, zegt één van hen.

Die tribune staat er overigens pas sinds 2017, maar we kunnen ons voorstellen dat er dankbaar gebruik van wordt gemaakt, is de conclusie terwijl de wind langs onze oren snijdt. Gelukkig zijn ze in Burdaard wel wat gewend en zijn de leden maar wat trots op hun bescheiden vereniging, die een promotie van het eerste elftal naar de Derde Klasse in 2014 als bescheiden clubhoogtepunt kent. ‘Wisten jullie trouwens dat de helft van onze 200 leden hier ook vrijwilliger is?’, zegt Jansma. Verdraaid, dat zijn de feitjes. Zo hou je een club écht gezamenlijk in ere. We klapperen haast met onze oren. En deze keer heeft dat niets met de wind te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Groen Geel

Het moet ergens in de jaren 90 zijn geweest dat Groen Geel haar onderkomen in het Groninger stadspark moest verlaten vanwege de bouw van de Gasunie, en daardoor min of meer noodgedwongen neerstreek op Corpus den Hoorn. De verhuizing kwam de club niet bepaald ten goede en veel leden gaven er de brui aan, waardoor het bestaan van de club ineens aan een zijden draadje bungelde. Dat draadje bleek gelukkig sterk genoeg om de club levensvatbaar te houden: via een heuse actie werden nieuwe leden warm gemaakt om voor Groen Geel te gaan spelen en zo maakte de club door de jaren heen alsnog een mooie groei door.

vv THEO

Dwars door 't Haantje loopt maar één straat. En laat die nou toevallig ook 't Haantje heten. Heel veel dorpser wordt een dorp niet. Maar de teneur van kleine dorpjes is tegelijkertijd dat sportverenigingen alleen met kunst-en-vliegwerk in de benen kunnen worden gehouden. Dat gold ook voor 't Haantje, waar vlak na de Tweede Wereldoorlog THEO werd opgericht: 't Haantje en omstreken. Maar in 2012 ging de club ter ziele, omdat de dorpsclub niet meer overeind te houden viel. Een oproep in Dagblad van het Noorden mocht niet meer baten. Er waren slechts zes spelers overgebleven bij de club die sinds 2008 in de reserveklasse van de KNVB uitkwam en daar moest minimaal een dozijn bij. Daar gaf niemand gehoor aan en dat betekende het einde van THEO.

Velocitas 1897

Tergend langzaam duwen we het entreehek van Stadion Stadspark open, waarna de stem van één van ons een aantal bestuursleden doet opschrikken. ‘Heren, mogen we even een rondje over het sportpark maken?’ Normaal vragen we niet direct om toestemming en gaan we gewoon onze gang, maar in een coronacrisis moet je aan het toeval niets overlaten. Bij Velocitas 1897 in de stad Groningen hebben ze daar geen enkele moeite mee. ‘Deze club heeft zo’n geweldige historie, dat vind je nergens anders’, vertrouwt een vrijwilliger ons toe. En dus maken wij rustig en zeker niet snelvoetig ons rondje.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal