FC Birdaard

Als we uitstappen, klapt één autodeur hard dicht. Niet met opzet, want de harde wind heeft hier een groot aandeel in. Maar we zijn op onze plek van bestemming aangekomen: sportpark De Swellen in Burdaard, waar FC Birdaard haar clubkleuren met trots verdedigt. De plek waar dat tweewekelijks gebeurt, nemen we eens even goed onder de loep, zo is de bedoeling.

Maar we zijn nog amper geen minuut op De Swellen, of we worden opgehouden en vergezeld door twee oudere heren op de fiets. Ze stellen zich voor als Hansma en Jansma. ‘Zo vaak komt hier geen volk buiten wedstrijddagen, dus we waren toch even benieuwd wat jullie komen doen’, is de uitleg. En na die uitleg, lopen de vrijwilligers – zoals zo vaak als we interesse in een cluppie tonen – helemaal leeg. Reuze handig, want zo kom je er nog eens achter dat het op De Swellen praktisch altijd waait. ‘Maar dan zitten we met z’n allen samengepakt op de tribune. Ook de uitsupporters. Reuze gezellig!’, zegt één van hen.

Die tribune staat er overigens pas sinds 2017, maar we kunnen ons voorstellen dat er dankbaar gebruik van wordt gemaakt, is de conclusie terwijl de wind langs onze oren snijdt. Gelukkig zijn ze in Burdaard wel wat gewend en zijn de leden maar wat trots op hun bescheiden vereniging, die een promotie van het eerste elftal naar de Derde Klasse in 2014 als bescheiden clubhoogtepunt kent. ‘Wisten jullie trouwens dat de helft van onze 200 leden hier ook vrijwilliger is?’, zegt Jansma. Verdraaid, dat zijn de feitjes. Zo hou je een club écht gezamenlijk in ere. We klapperen haast met onze oren. En deze keer heeft dat niets met de wind te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VVK

Warm, sociaal, klein, en ook zeker brutaal. Het zijn kenmerken die je zonder enige twijfel in één adem kunt noemen met VVK: een heuse volksclub binnen de stad Groningen. Officieel staat de afkorting voor Voetbal Vereniging Korreweg, maar gemakshalve wordt ook Vrije Vrienden Klup weleens gebruikt. Beide afkortingen geven geven iets aan. De ene waar VVK de wortels heeft liggen, de andere hoe leden binnen de club met elkaar omgaan. ‘VVK’ers hebben een vechtkarakter en gaan voor elkaar door het vuur’, vertrouwde oud-voorzitter John Klaassen al eens toe.

vv Nagele

De schapen lopen er vredig te grazen, een handvol vlindertjes fladdert er lustig op los en allervriendelijkste vogeltjes lijken weg te dutten op de rugleuning van een bankje. De zon breekt ondertussen glazig door en het lijkt alsof we rechtstreeks op de set van een Nederlandse natuurfilm zijn aanbeland, maar niets is minder waar. We zijn hier op sportcomplex Nagele van de gelijknamige voetbalvereniging in Nagele. De tijd lijkt hier haast stil te hebben gestaan.

De Treffer ‘16

Toerend door het Drentse land komen we uit in het lintdorp 2e Exloërmond, waar Sportpark De Treffer met een bezoek wordt vereerd. Een sportpark dat de laatste jaren regelmatig in het nieuws is verschenen, want hoewel we op bezoek zijn bij De Treffer ’16, is de oorspronkelijke bespeler van het sportpark TEVV, dat op haar hoogtepunt uitkwam in de Eerste Klasse van het zondagvoetbal. Na veel mitsen en maren en een hoop gerommel binnen het dorp, is in 2016 de oprichting van De Treffer ’16 een feit. TEVV is op het moment van schrijven een ‘slapende vereniging’ en niet meer als actieve voetbalclub te vinden binnen de KNVB. De Treffer ’16 daarentegen vinden we in de zondag Vijfde Klasse, waar het afgelopen seizoen acht punten wist te verzamelen.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2023 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2023 | Over de Bal