GKC

Misschien ken je het wel. Je verheugt je ergens ontzettend op, maar uiteindelijk valt het toch wat tegen. Een anti-climax van jewelste. Maar heb je het tegenovergestelde ook weleens meegemaakt? Wij wel, toen we zonder enige hooggespannen verwachtingen afkoersten op Hoogte der Heide, de thuishaven van de Gasselte Kostvlies Combinatie, oftewel GKC. Een bescheiden zondag-vijfdeklasser, zo zagen we op de ranglijst. Maar toen wij het entreehek van GKC passeerden, was van bescheidenheid weinig sprake meer.

Want hoe klein een cluppie ook kan zijn, het sportcomplex waarop je voetbalt hoeft daar natuurlijk niet direct een afspiegeling van te zijn. Het begrip perfectie komt hier akelig dicht bij in de buurt. Als wij op Hoogte der Heide lopen, is een groepje vrijwilligers net druk bezig om de boel een beetje te fatsoeneren. Eén van hen is Willem. ‘Stiekem kijken we er de hele week naar uit om hier samen te komen en de handen uit de mouwen te steken’, zegt hij, gewapend met een schoffel in de handen. Een andere vrijwilliger kijkt hem grijnzend aan. ‘Hé Willem, dat onkruid verdwijnt niet uit zichzelf hoor!’

Het fraaie aan de accommodatie van GKC is dat het ene veld hoger ligt dan het andere, waardoor er ondanks kletsnatte weersomstandigheden prima gevoetbald kan worden. Bovendien ligt het half in het Gasselter bos, wat het idyllische plaatje compleet maakt. Veel clubs of trainingskampen slaan hun tenten dan ook maar wat graag op bij GKC, al liep dat niet altijd even goed af. ‘Vroeger was er altijd een club uit Zweden die hier jaarlijks kwam. Maar die gasten hadden het hier zó naar hun zin, dat ze vaker dronken dan nuchter waren. Dat vonden de thuisblijvers in Zweden volgens mij niet zo leuk’, besluit Willem lachend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stormvogels ‘64

We kijken elkaar wat verdwaasd aan als we in Achlum via de Dorpsstraat de Alde Loop in zijn gereden, waar niets er in de verste verte op wijst dat er voetbalvelden in de buurt zijn. ‘Je hebt zeker weer eens op het huisadres van de secretaris genavigeerd?’, klinkt het. Lachend stappen we uit onze auto, want de straat loopt aardig dood en lopend moeten we het onderkomen van Stormvogels ‘64 ook wel kunnen vinden is de redenering. Als we richting de Bakkersteeg lopen, groet een vrouw met hond ons. We zien haar denken: ‘Wie zijn jullie en waarom in de lieve vrede zijn jullie in hemelsnaam in Achlum?’
Logo vv Titan

v.v. Titan

Namen we eerder bij NWVV een kijkje, dan is de stap op Titan-grondgebied ook zo gezet als je even doorloopt. In 1933 werd de vereniging met de inmiddels kenmerkende geblokte shirts opgericht als VIOS, maar die naam bestond al, dus kwam men in Nieuw-Weerdinge uit op de naam Titan. Hoe die naam precies tot stand is gekomen is ons niet bekend, maar we hebben het vermoeden dat iemand met interesse voor sterrenkunde wat in de melk te brokkelen had. Titan is namelijk de grootste maan van de planeet Saturnus, waar de NASA zelfs een reisbureau voor heeft opgericht. Dat u het maar weet.

FC Burgum

We komen steeds vaker terecht bij verenigingen die voortkomen uit twee andere verenigingen. Zo ook in Bergum - Burgum voor de Friese taalsprekers onder ons. Wat direct opvalt op sportpark Koningsland in Bergum, is het respect voor het verleden. We hebben het dan niet zozeer over het grote, splinternieuwe clubgebouw of de plastic kunstgrasmat die dient als hoofdveld, maar over het clublogo van FC Burgum. Daarin zitten de emblemen en oprichtingsjaren van BCV en VV Bergum verwerkt; de twee verenigingen die samen FC Burgum vormen. Een dikke plus op het beoordelingsformulier dus, want wij houden van knipoogjes naar het verleden.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal