vv Harkstede

Ook Harkstede laten we niet links liggen. Een vereniging die in de jaren 20 het levenslicht zag als VIOD (Voetballen Is Ons Doel), later HSVV (Harkstede-Scharmer voetbalvereniging) werd, maar officieel werd ingeschreven als VV Harkstede, omdat beide clubnamen al bestonden. En zo staan we ineens op Sportpark Hamstede, net buiten het dorp. Hoewel het terrein nog maar twintig jaar bestaat en dus relatief nieuw is, biedt het genoeg leuke details. Zoals het kassahokje bij de entree, opgetrokken in de clubkleuren én voorzien van clublogo. Als we op het parkeerplaats zijn is het nog even spannend of het toegangshek geopend is. Maar als de deurklink naar beneden valt, stijgt luid gejuich op. Niets zo vervelend als een afgesloten accommodatie.

Een duik in de historie van Harkstede biedt feitjes om van te smullen. Zo ging de eerste zege van de Harksteders in het seizoen 1928-1929 op De Vogels gepaard met een boete van een rijksdaalder omdat de wedstrijd te laat begon en werd Harkstede – Adorp in 1935-1936 gestaakt omdat er tumult ontstond nadat Harkstede een geblesseerde speler wilde vervangen, maar de aanvoerder van Adorp bij de toss blijkbaar bedongen had dat zoiets niet mocht. Wat een tijden. Het relatief nieuwe onderkomen biedt anno 2024 een mooie voetbalomgeving voor de ploeg die afwisselend in de vierde en vijfde klasse van het zaterdagvoetbal haar kunsten vertoont. Met een overdekt terras, grenzend aan het hoofdveld, moet het haast wel goed toeven zijn op zonnige dagen.

Als je het hebt over de groenzwarte equipe uit Harkstede, kan je ook niet om Aaldrik Evenhuis heen. Via het naar hem vernoemde Aaldrik Evenhuisplein struin je richting het hoofdveld. Aaldrik zat 48 jaar in het bestuur van de ijsvereniging in Harkstede en is fervent supporter en vrijwilliger van de plaatselijke voetbalvereniging. En net als Aaldrik, maken wij ook een aantal rondjes rondom het strijdtoneel op sportpark Hamstede. Weliswaar niet net als Aaldrik op een wedstrijddag, en niet om meerdere praatjes te maken langs de lijn, maar wel net zo genietend van Sportpark Hamstede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tribune vv Hardegarijp

vv Hardegarijp

Bij onze sportparkvisites zijn we doorgaans snel tevreden. Om te beginnen met een geopend hek, want sfeerproeven doen we bij voorkeur niet aan de buitenkant van het hek. En aan de Jintewarren in Hardegarijp hebben we geluk. Want als we de parkeerplaats van sportpark De Warren opdraaien, zien we al iemand op het hoofdveld rondtuffen op iets wat moet doorgaan voor een kunstgrasonderhoudsmachine. Wat het wel precies is willen we bewust niet weten. Niet dat we allergisch zijn voor kunstgras; een hoofdveld van natuurgras is gewoon altijd +1. Maar goed, we kunnen doorlopen, daar ging het om.

VV DTD (De Trije Doarpen)

Als onze bolide de Skierhusterwei op draait, denderen we over een eenvoudig klinkerweggetje met mooie aangrenzende vrijstaande woningen, richting een sportpark dat voor ons nog wat onbekend is. Rechts voor ons steekt de kerk van Jelsum boven de bomen uit, maar om op de plek van bestemming te komen gaan we linksaf, naar Cornjum. En zoals het een klein dorpje betaamt, is het sportpark vaak niet ver te zoeken. Vlak voordat we het dorpje uit kunnen rijden richting Britsum, ligt Sportpark DTD aan onze linkerhand. ‘De Trije Doarpen’, is de verklaring van de afkorting. De oplettende lezer zag dat we de drie dorpen hierboven al noemden.

vv Foarút

Wat betekent vooruit op z’n Fries? ‘Foarút’, om het antwoord meteen maar te verklappen. Tevens de naam van de plaatselijke voetbalvereniging in Menaldum. Een mooie originele naam, al had het niet heel veel gescheeld of de zaterdag-vierdeklasser had MVV (Menaldumer Voetbalvereniging) geheten. Op 22 augustus 1963 staken bestuursleden van zondagvereniging Foarút en zaterdagvereniging Typhonia de koppen bijeen: de sentimenten moesten maar even opzij worden gezet, want de trainingsopkomst was ronduit beroerd. Beide clubs gingen onder Foarút verder, want MVV (uit Maastricht) bestond al en kopiëren mocht niet. ‘Als er maar op zaterdag gevoetbald wordt’, redeneerde het Typhonia-bestuur. En zo was fusievereniging Foarút een feit.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal