vv THEO

Dwars door 't Haantje loopt maar één straat. En laat die nou toevallig ook 't Haantje heten. Heel veel dorpser wordt een dorp niet. Maar de teneur van kleine dorpjes is tegelijkertijd dat sportverenigingen alleen met kunst-en-vliegwerk in de benen kunnen worden gehouden. Dat gold ook voor 't Haantje, waar vlak na de Tweede Wereldoorlog THEO werd opgericht: 't Haantje en omstreken. Maar in 2012 ging de club ter ziele, omdat de dorpsclub niet meer overeind te houden viel. Een oproep in Dagblad van het Noorden mocht niet meer baten. Er waren slechts zes spelers overgebleven bij de club die sinds 2008 in de reserveklasse van de KNVB uitkwam en daar moest minimaal een dozijn bij. Daar gaf niemand gehoor aan en dat betekende het einde van THEO.

Een hard gelag voor de voetbalfamilies Van Tellingen, Kootstra en Kuipers in het dorp, die altijd voor aanvoer zorgden bij THEO. In vroegere jaren kozen spelers uit Odoornerveen en Noord-Sleen er nog weleens voor om te voetballen in ‘t Haantje, maar de iets grotere dorpsclubs hadden vorig decennium een grotere aantrekkingskracht. Dat THEO nog tot 2012 heeft bestaan mag best knap worden genoemd, want in het verleden werd al vaker met een naderend einde geflirt. Maar altijd stonden er weer mensen op die voetbal voor ‘t Haantje behouden lieten blijven. Het leidde onder meer tot de komst van clubs als Ajax en Barcelona naar het pittoreske dorpje, iets wat sommige Haantjes nooit meer zijn vergeten.

Wat wij zo kunnen waarderen aan ter ziele gegane clubs is dat de contouren ervan nog steeds overeind staan, ook in ‘t Haantje, waar de toegangspoort van het oude sportcomplex nog altijd fier overeind staat. Achter het dorpshuis even de ogen sluiten, en je waant je weer in de tijd dat elke thuiswedstrijd een feestje was omdat heel het dorp uitliep als THEO de wei in mocht. ‘Zelfs de doelen staan er nog’, concluderen we tevreden. Even later wordt dat romantische beeld ruw verstoord als een baasje en z’n hond langslopen en de viervoeter z’n poot bij een van de doelpalen omhoog trekt om een plasje te doen. Ach, gelukkig zijn de herinneringen er nog.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Harkema-Opeinde

Als je Sportpark De Bosk zegt, gaat bij veel mensen in de noordelijke amateurvoetbalwereld vaak wel een belletje rinkelen. Want of ze er weleens zijn geweest of niet, het wordt in één adem geassocieerd met zaterdag-derdedivisionist Harkemase Boys. Dat zaterdagvierdeklasser Harkema-Opeinde er voetbalt, doet minder tot de verbeelding spreken. Zonde vinden wij, want de van oorsprong zondagclub heeft een prachtige historie met steevast veel supporters, al zal iedereen die weleens tegen de groen-gele Harrekieten speelde beamen dat de over-mijn-lijk-mentaliteit soms bij Harkema-Opeinde wel een beetje te veel van het goede is.

HOVC

Fusies tussen twee voetbalverenigingen brengen nog weleens wat emotie mee. Elk dorp heeft immers z’n eigen voetbalcultuur en dat was in Exloo en Odoorn niet anders, waar tot in 2013 nog werd gevoetbald bij Hunso (Exloo) of Oring (Odoorn). Een fusie bleek toen simpelweg het beste idee richting de toekomst, al ging het voorstel in 2009 al eens fout. Toen bungelde Hunso aan zo’n zijden draadje dat bij Oring werd gezegd: ‘Dan komen jullie toch bij ons voetballen?’ Maar dat schoot in het verkeerde keelgat. Een fusie was vier jaar later wél de juiste stap. En sindsdien zijn Hunso en Oring gecombineerd in HOC. En die afkorting spreekt voor zich.

VV Sweel

Smalle straatjes, een groene omgeving, we kunnen er geen genoeg van krijgen. Als we dan ook nog met een slakkengangetje onder een poort doorrijden waarop de letters ‘t Alterbarg prijken, weten we al dat we een sportpark treffen waar zorg aan is besteed. Nee, groot vervoer moet er niet langs, want dan gaat die poort naar z’n grootje. Maar zwaar vervoer heeft ook helemaal niks te zoeken op het Alterbargpad. Of het moet een uit de kluiten gewassen platte kar zijn waarop kampioensteams van VV Sweel een ereronde door Zweeloo mogen maken.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal