vv THEO

Dwars door 't Haantje loopt maar één straat. En laat die nou toevallig ook 't Haantje heten. Heel veel dorpser wordt een dorp niet. Maar de teneur van kleine dorpjes is tegelijkertijd dat sportverenigingen alleen met kunst-en-vliegwerk in de benen kunnen worden gehouden. Dat gold ook voor 't Haantje, waar vlak na de Tweede Wereldoorlog THEO werd opgericht: 't Haantje en omstreken. Maar in 2012 ging de club ter ziele, omdat de dorpsclub niet meer overeind te houden viel. Een oproep in Dagblad van het Noorden mocht niet meer baten. Er waren slechts zes spelers overgebleven bij de club die sinds 2008 in de reserveklasse van de KNVB uitkwam en daar moest minimaal een dozijn bij. Daar gaf niemand gehoor aan en dat betekende het einde van THEO.

Een hard gelag voor de voetbalfamilies Van Tellingen, Kootstra en Kuipers in het dorp, die altijd voor aanvoer zorgden bij THEO. In vroegere jaren kozen spelers uit Odoornerveen en Noord-Sleen er nog weleens voor om te voetballen in ‘t Haantje, maar de iets grotere dorpsclubs hadden vorig decennium een grotere aantrekkingskracht. Dat THEO nog tot 2012 heeft bestaan mag best knap worden genoemd, want in het verleden werd al vaker met een naderend einde geflirt. Maar altijd stonden er weer mensen op die voetbal voor ‘t Haantje behouden lieten blijven. Het leidde onder meer tot de komst van clubs als Ajax en Barcelona naar het pittoreske dorpje, iets wat sommige Haantjes nooit meer zijn vergeten.

Wat wij zo kunnen waarderen aan ter ziele gegane clubs is dat de contouren ervan nog steeds overeind staan, ook in ‘t Haantje, waar de toegangspoort van het oude sportcomplex nog altijd fier overeind staat. Achter het dorpshuis even de ogen sluiten, en je waant je weer in de tijd dat elke thuiswedstrijd een feestje was omdat heel het dorp uitliep als THEO de wei in mocht. ‘Zelfs de doelen staan er nog’, concluderen we tevreden. Even later wordt dat romantische beeld ruw verstoord als een baasje en z’n hond langslopen en de viervoeter z’n poot bij een van de doelpalen omhoog trekt om een plasje te doen. Ach, gelukkig zijn de herinneringen er nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Groningen

‘Voetbalclub? We zijn eigenlijk meer een vriendenclub. Lid word je niet zomaar, je moet er echt tussen passen.’ Was getekend, Robert Bollegraaf, voorzitter van VVG. Het geeft in één zin aan waar de Groningse voetbalvereniging voor staat. Een goeie portie gezelligheid, maar dan wel het type gezelligheid waar je van moet houden. En laat dat nou in ieder geval het geval zijn bij jongens die wel weten hoe er tegen een bal getrapt moet worden. Want ging VV Groningen voor de eeuwwisseling vrij anoniem als zondagclub door het leven, sinds een vriendengroep de zaterdagtak leven inblies, maakte VVG steeds meer naam.

SVZ

Zoals je een tenniswedstrijd volgt, bewogen onze ogen ook even toen we Zeijen in reden. ‘Ik zie ‘t veld al, daar rechts’, klinkt het. ‘Ja, maar links ook’, wordt er aangevuld. De blikken gaan van links naar rechts en weer vice versa. Warempel, SVZ beschikt over twee voetbalvelden, gescheiden door een rustiek dorpsweggetje. Onze voetbalharten zijn nu al gestolen, en dan moeten we de auto nog uitstappen.

VV Zwaagwesteinde

Als we ergens op de N356 rijden, komt er via Instagram een verzoek binnen op één van onze telefoons. ‘Jullie gaan toch ook even langs Zwaagwesteinde?’, luidt de vraag. Het antwoord volgt gauw: ‘Maar natuurlijk!’ Net als Sinterklaas, die op 5 december geen enkele schoorsteen vergeet, rijden wij ook geen enkel sportpark stilletjes voorbij. Toch moeten we wel even slikken als we sportcomplex De Wieken van VV Zwaagwesteinde bereiken. Een gloednieuw clubgebouw is het eerste dat in ons zicht springt. ‘Een hele fraaie, dat dan weer wel’, merkt één van ons op. Een goedkeurend knikje van de rest volgt.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal