Zuinig zijn op het historisch erfgoed, je hoeft bij GRC Groningen niet te vertellen hoe je dat moet doen. Een klusje dat GRC-archivaris Ab Gewald wel is toevertrouwd. Mede door zijn inspanningen wordt er in de Groninger Archieven liefst vijftien meter aan documentatie bewaard van 1902 tot 2002. De club uit de stad Groningen voetbalt inmiddels alweer 47 jaar op sportpark Corpus den Hoorn in de stad Groningen, waar druk wordt gewerkt aan creëren van nieuwe historie.

Wie GRC zegt, moet bijna automatisch denken aan de kenmerkende rode V op het witte shirt, met daaronder de zwarte broek. De club bestaat inmiddels alweer zo lang, dat je bijna zou vergeten dat GRC is voortgekomen uit een fusie van twee clubs. In 1933 besloten de Groninger voetbalvereniging (GVV) en Royal de handen ineen te slaan en daarmee was GRC een feit. Omdat GRC door de jaren heen altijd hoog stond aangeschreven, bracht de club ook diverse profvoetballers voort, onder wie Erwin en Ronald Koeman, Juninho Bacuna, Yoëll van Nieff en Tom Hiariej.

Ja, delen kunnen ze wel bij GRC. Maar de punten houden ze ongetwijfeld liever voor zichzelf.

De connectie tussen GRC met FC Groningen is ook nu nog zichtbaar. Niet in de laatste plaats omdat de beloften van FC Groningen en GRC hetzelfde hoofdveld delen. ‘Een biljartlakentje’, klinkt het dan ook in koor als wij het hoofdveld van dicht bij bewonderen. Achterop de accommodatie deelt GRC overigens een kunstgrasveld met studentenrugbyclub GSRC. ‘Als je hier een penalty te hoog op het doel mikt, wordt-ie bij rugby misschien toch nog geteld’, zegt één van ons lachend. Ja, delen kunnen ze wel bij GRC. Maar de punten houden ze ongetwijfeld liever voor zichzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Minnertsga

Wij houden wel een beetje van clubs met een authentiek karakter, en dan zitten we goed in Minnertsga is onze overtuiging. Eén van de Over de Bal-leden speelde in een grijs verleden tegen VV Minnertsga en kon zich vooral de shirts van de Minnertsgasters nog goed herinneren: blauw-witte verticale banen met zo her en der wat pompeblêden. En als iets in je herinnering blijft hangen, zijn we benieuwd naar de rest. En dus zetten we op een regenachtige vrijdag koers naar de sportvelden in het dorp.
Tribune vv de Monnik

VV De Monnik

De meeste mensen zullen als ze op de Badweg wandelen of fietsen het vizier gericht hebben op een strandwandeling. Best begrijpelijk, want als je toch op Schiermonnikoog bent, is een strandbezoek onontbeerlijk. Toch kan dat strand échte voetballiefhebbers gestolen worden als tegenover Hotel Cafe Duinzicht het bordje met ‘Stadion De Monnik’ van De Monnik in zicht komt. Dan is het geen volle kracht vooruit meer, maar dan neem je de afslag naar rechts. Op de plek waar de eerste serieuze duinvorming van Lytje Pole begint, ligt na enkele meters het meest noordelijk gelegen amateurvoetbalveld van Nederland. Of stadion, zo u wilt.

vv Peize

Eén van de fijne dingen aan amateurvoetbal is hoe bijzondere clublogo’s tot stand zijn komen, vooral als er een duidelijk kenmerk op te bespeuren valt. Weet jij bijvoorbeeld welke amateurvoetbalclub net als het plaatselijke dorpswapen prominent een hopbel in haar logo heeft? We verklappen het alvast maar: Voetbal Vereniging Peize. Ontleend aan de grootschalige hopteelt in de 16e en 17e eeuw. Geef toe, wist je niet hé?

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal