Zuinig zijn op het historisch erfgoed, je hoeft bij GRC Groningen niet te vertellen hoe je dat moet doen. Een klusje dat GRC-archivaris Ab Gewald wel is toevertrouwd. Mede door zijn inspanningen wordt er in de Groninger Archieven liefst vijftien meter aan documentatie bewaard van 1902 tot 2002. De club uit de stad Groningen voetbalt inmiddels alweer 47 jaar op sportpark Corpus den Hoorn in de stad Groningen, waar druk wordt gewerkt aan creëren van nieuwe historie.

Wie GRC zegt, moet bijna automatisch denken aan de kenmerkende rode V op het witte shirt, met daaronder de zwarte broek. De club bestaat inmiddels alweer zo lang, dat je bijna zou vergeten dat GRC is voortgekomen uit een fusie van twee clubs. In 1933 besloten de Groninger voetbalvereniging (GVV) en Royal de handen ineen te slaan en daarmee was GRC een feit. Omdat GRC door de jaren heen altijd hoog stond aangeschreven, bracht de club ook diverse profvoetballers voort, onder wie Erwin en Ronald Koeman, Juninho Bacuna, Yoëll van Nieff en Tom Hiariej.

Ja, delen kunnen ze wel bij GRC. Maar de punten houden ze ongetwijfeld liever voor zichzelf.

De connectie tussen GRC met FC Groningen is ook nu nog zichtbaar. Niet in de laatste plaats omdat de beloften van FC Groningen en GRC hetzelfde hoofdveld delen. ‘Een biljartlakentje’, klinkt het dan ook in koor als wij het hoofdveld van dicht bij bewonderen. Achterop de accommodatie deelt GRC overigens een kunstgrasveld met studentenrugbyclub GSRC. ‘Als je hier een penalty te hoog op het doel mikt, wordt-ie bij rugby misschien toch nog geteld’, zegt één van ons lachend. Ja, delen kunnen ze wel bij GRC. Maar de punten houden ze ongetwijfeld liever voor zichzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sv Een

Als we het pittoreske dorpje Een (Noord-Drenthe) in het vizier krijgen, verwacht je de plaatselijke voetbalclub gauw aan te treffen. Toch vergt het nog enig speurwerk voordat we Sportveld Eenheid weten te vinden. Maar Google Maps is andermaal onze bondgenoot en dus maken we ons klaar om SV Een onder de loep te nemen. Het dorpshuis blijkt tevens dienst te doen als kleedruimte. +1 dus! Terwijl een aantal grazende pony’s in het aangrenzende weiland vluchtig opkijkt van ons bezoek, maken wij een rondje om het enige wedstrijdveld dat Eencity rijk is.

vv De Wâlden

Na een bezoekje aan buurman Broekster Boys is het slechts een paar stappen verder naar de zondagclub van Damwoude: de Wâlden. Maar als we de parkeerplaats van sportcomplex Op de Skieding betreden, staat er pontificaal voor de ingang een auto met draaiende motor klaar. Van de bestuurder geen spoor. We kijken om ons heen: ‘Zou er iemand op het sportpark aanwezig zijn die haast heeft?’ We zien niemand. Ook niet als we een rondje over het hoofdveld en het achterliggende kunstgrasveld maken. Dat we dat überhaupt voor elkaar krijgen is al een helse opgave. Eén van ons ontdekt een opening in de prikkeldraad-omheining en daar staan we dan.

Ropta Boys

Toen het team van Over de Bal sportpark De Fiver in Oosternijkerk betrad, konden we die ene vraag maar niet loslaten. ‘Hier voetbalt Ropta Boys, maar hoe zou die clubnaam nou zijn ontstaan?’

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal