Zuinig zijn op het historisch erfgoed, je hoeft bij GRC Groningen niet te vertellen hoe je dat moet doen. Een klusje dat GRC-archivaris Ab Gewald wel is toevertrouwd. Mede door zijn inspanningen wordt er in de Groninger Archieven liefst vijftien meter aan documentatie bewaard van 1902 tot 2002. De club uit de stad Groningen voetbalt inmiddels alweer 47 jaar op sportpark Corpus den Hoorn in de stad Groningen, waar druk wordt gewerkt aan creëren van nieuwe historie.

Wie GRC zegt, moet bijna automatisch denken aan de kenmerkende rode V op het witte shirt, met daaronder de zwarte broek. De club bestaat inmiddels alweer zo lang, dat je bijna zou vergeten dat GRC is voortgekomen uit een fusie van twee clubs. In 1933 besloten de Groninger voetbalvereniging (GVV) en Royal de handen ineen te slaan en daarmee was GRC een feit. Omdat GRC door de jaren heen altijd hoog stond aangeschreven, bracht de club ook diverse profvoetballers voort, onder wie Erwin en Ronald Koeman, Juninho Bacuna, Yoëll van Nieff en Tom Hiariej.

Ja, delen kunnen ze wel bij GRC. Maar de punten houden ze ongetwijfeld liever voor zichzelf.

De connectie tussen GRC met FC Groningen is ook nu nog zichtbaar. Niet in de laatste plaats omdat de beloften van FC Groningen en GRC hetzelfde hoofdveld delen. ‘Een biljartlakentje’, klinkt het dan ook in koor als wij het hoofdveld van dicht bij bewonderen. Achterop de accommodatie deelt GRC overigens een kunstgrasveld met studentenrugbyclub GSRC. ‘Als je hier een penalty te hoog op het doel mikt, wordt-ie bij rugby misschien toch nog geteld’, zegt één van ons lachend. Ja, delen kunnen ze wel bij GRC. Maar de punten houden ze ongetwijfeld liever voor zichzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Heiligerlee

De logo’s van de vele amateurclubs die we bezoeken variëren enorm. Het ene lijkt in twintig seconden te zijn bedacht, het andere draagt een historisch verhaal met zich mee dat eeuwen teruggaat. Dat laatste is ook het geval als we onze bolide aan de Nassaulaan parkeren, pontificaal voor het hoofdveld van Heiligerlee. Voor verduidelijking over het logo van de Kloosterholtjers moeten we terug naar het jaar 1568, toen er in Heiligerlee een hevige veldslag plaatsvond tussen de Oranjes en de Spanjaarden. Ons volkje won die strijd destijds, maar graaf Adolf (ja, die stond aan onze kant) sneuvelde in de troepen. Ter nagedachtenis herinnert een monument in het dorp er nog altijd aan wie hij was.

vv BNC (Bravery-Nova Zembla combinatie)

In de jaren ‘30 spelen er drie voetbalverenigingen in de Reiderwolderpolder bij Finsterwolde. Nova Zembla (voorheen Swift), Bravery en Plevieren. Hoewel laatstgenoemde vereniging de enige van de drie was met geld in de kas, ging de ploeg in 1938 ter ziele. Dus besloten de andere twee te fuseren om de overlevingskansen zo groot mogelijk te houden. Dat was op 1 september 1940 de geboorte van BNC. Oftewel, de Bravery-Nova Zembla combinatie. Met het opwerpen van een luciferdoosje (de ene zijde geel, de andere blauw) werd de shirtkleur bepaald. Blauw kwam als winnaar uit de bus.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal