GRC

Zuinig zijn op het historisch erfgoed, je hoeft bij GRC Groningen niet te vertellen hoe je dat moet doen. Een klusje dat GRC-archivaris Ab Gewald wel is toevertrouwd. Mede door zijn inspanningen wordt er in de Groninger Archieven liefst vijftien meter aan documentatie bewaard van 1902 tot 2002. De club uit de stad Groningen voetbalt inmiddels alweer 47 jaar op sportpark Corpus den Hoorn in de stad Groningen, waar druk wordt gewerkt aan creëren van nieuwe historie.

Wie GRC zegt, moet bijna automatisch denken aan de kenmerkende rode V op het witte shirt, met daaronder de zwarte broek. De club bestaat inmiddels alweer zo lang, dat je bijna zou vergeten dat GRC is voortgekomen uit een fusie van twee clubs. In 1933 besloten de Groninger voetbalvereniging (GVV) en Royal de handen ineen te slaan en daarmee was GRC een feit. Omdat GRC door de jaren heen altijd hoog stond aangeschreven, bracht de club ook diverse profvoetballers voort, onder wie Erwin en Ronald Koeman, Juninho Bacuna, Yoëll van Nieff en Tom Hiariej.

Ja, delen kunnen ze wel bij GRC. Maar de punten houden ze ongetwijfeld liever voor zichzelf.

De connectie tussen GRC met FC Groningen is ook nu nog zichtbaar. Niet in de laatste plaats omdat de beloften van FC Groningen en GRC hetzelfde hoofdveld delen. ‘Een biljartlakentje’, klinkt het dan ook in koor als wij het hoofdveld van dicht bij bewonderen. Achterop de accommodatie deelt GRC overigens een kunstgrasveld met studentenrugbyclub GSRC. ‘Als je hier een penalty te hoog op het doel mikt, wordt-ie bij rugby misschien toch nog geteld’, zegt één van ons lachend. Ja, delen kunnen ze wel bij GRC. Maar de punten houden ze ongetwijfeld liever voor zichzelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Gieten

Quizvraagje: welke Drentse amateurvoetbalclub voetbalt op een terrein dat voorheen werd gebruikt voor moestuintjes? Wie houdt van de belangrijkste bijzaak ter wereld én het Drentse dialect een warm hart toedraagt, komt dan snel uit bij VV Gieten, dat sinds 1955 sportpark De Goorns als thuishaven heeft. En omdat Goorns in het Drents ‘tuingronden’ betekent, heb je direct een antwoord op de quizvraag. ‘Maar Gieten bestaat toch al langer dan 1955?’, denk je nu misschien. Terechte opmerking. Sinds 1925 al, zelfs. En ook daarvoor werd er al volop in het esdorp gevoetbald. Maar nog niet op De Goorns.

vv Groningen

‘Voetbalclub? We zijn eigenlijk meer een vriendenclub. Lid word je niet zomaar, je moet er echt tussen passen.’ Was getekend, Robert Bollegraaf, voorzitter van VVG. Het geeft in één zin aan waar de Groningse voetbalvereniging voor staat. Een goeie portie gezelligheid, maar dan wel het type gezelligheid waar je van moet houden. En laat dat nou in ieder geval het geval zijn bij jongens die wel weten hoe er tegen een bal getrapt moet worden. Want ging VV Groningen voor de eeuwwisseling vrij anoniem als zondagclub door het leven, sinds een vriendengroep de zaterdagtak leven inblies, maakte VVG steeds meer naam.

VCR

Altijd mooi dat wanneer je in een dorpje komt, iedereen je enthousiast zwaaiend begroet, terwijl je nog nooit eerder in het betreffende dorpje bent geweest. Jawel, onze eerste ontmoeting met Rinsumageest zat boordevol liefde. En dan zijn we nog niet eens op De Vonder geweest, waar VCR Rinsumageest haar thuiswedstrijden speelt. Wij vonden het hoog tijd om er eens een kijkje te nemen.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2023 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2023 | Over de Bal