Zuinig zijn op het historisch erfgoed, je hoeft bij GRC Groningen niet te vertellen hoe je dat moet doen. Een klusje dat GRC-archivaris Ab Gewald wel is toevertrouwd. Mede door zijn inspanningen wordt er in de Groninger Archieven liefst vijftien meter aan documentatie bewaard van 1902 tot 2002. De club uit de stad Groningen voetbalt inmiddels alweer 47 jaar op sportpark Corpus den Hoorn in de stad Groningen, waar druk wordt gewerkt aan creëren van nieuwe historie.

Wie GRC zegt, moet bijna automatisch denken aan de kenmerkende rode V op het witte shirt, met daaronder de zwarte broek. De club bestaat inmiddels alweer zo lang, dat je bijna zou vergeten dat GRC is voortgekomen uit een fusie van twee clubs. In 1933 besloten de Groninger voetbalvereniging (GVV) en Royal de handen ineen te slaan en daarmee was GRC een feit. Omdat GRC door de jaren heen altijd hoog stond aangeschreven, bracht de club ook diverse profvoetballers voort, onder wie Erwin en Ronald Koeman, Juninho Bacuna, Yoëll van Nieff en Tom Hiariej.

Ja, delen kunnen ze wel bij GRC. Maar de punten houden ze ongetwijfeld liever voor zichzelf.

De connectie tussen GRC met FC Groningen is ook nu nog zichtbaar. Niet in de laatste plaats omdat de beloften van FC Groningen en GRC hetzelfde hoofdveld delen. ‘Een biljartlakentje’, klinkt het dan ook in koor als wij het hoofdveld van dicht bij bewonderen. Achterop de accommodatie deelt GRC overigens een kunstgrasveld met studentenrugbyclub GSRC. ‘Als je hier een penalty te hoog op het doel mikt, wordt-ie bij rugby misschien toch nog geteld’, zegt één van ons lachend. Ja, delen kunnen ze wel bij GRC. Maar de punten houden ze ongetwijfeld liever voor zichzelf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FC Grootegast

‘Ik gok dat het hermetisch afgesloten is’, klinkt het als we van de parkeerplaats in Doezum lopen richting Sportpark De Leegens. En sinds dat onderkomen vernieuwd is, zit er een hek omheen dat niet bepaald uitnodigt om overheen te klimmen. Maar dat blijkt gelukkig niet nodig. Omdat er blijkbaar ook iemand rondscharrelt in de aangrenzende multifunctionele accommodatie, kunnen we probleemloos doorlopen. En dat was precies de bedoeling, want er staat een bezoek aan Fc Grootegast op het programma.

VV Buitenpost

Het is maar goed dat sportpark De Swadde van VV Buitenpost zo’n lange oprit heeft. Als je die betreedt, kun je je halverwege nog altijd bedenken en toch maar weer omkeren. Althans, als je voor een sportief bezoek naar de club komt. Buitenpost zit namelijk flink in de lift en zag het eerste elftal op 21 april een historische titel vieren. Na jarenlang in de Tweede en Derde Klasse te hebben gebivakkeerd en de laatste zes jaar in de Eerste Klasse, dwong de hoofdmacht van Buitenpost door haar kampioenschap promotie af naar de Hoofdklasse. En het moet gezegd, ook De Swadde gaat daar moeiteloos in mee.

GKC

Misschien ken je het wel. Je verheugt je ergens ontzettend op, maar uiteindelijk valt het toch wat tegen. Een anti-climax van jewelste. Maar heb je het tegenovergestelde ook weleens meegemaakt? Wij wel, toen we zonder enige hooggespannen verwachtingen afkoersten op Hoogte der Heide, de thuishaven van de Gasselte Kostvlies Combinatie, oftewel GKC. Een bescheiden zondag-vijfdeklasser, zo zagen we op de ranglijst. Maar toen wij het entreehek van GKC passeerden, was van bescheidenheid weinig sprake meer.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal