Velocitas 1897

Tergend langzaam duwen we het entreehek van Stadion Stadspark open, waarna de stem van één van ons een aantal bestuursleden doet opschrikken. ‘Heren, mogen we even een rondje over het sportpark maken?’ Normaal vragen we niet direct om toestemming en gaan we gewoon onze gang, maar in een coronacrisis moet je aan het toeval niets overlaten. Bij Velocitas 1897 in de stad Groningen hebben ze daar geen enkele moeite mee. ‘Deze club heeft zo’n geweldige historie, dat vind je nergens anders’, vertrouwt een vrijwilliger ons toe. En dus maken wij rustig en zeker niet snelvoetig ons rondje.

De snelvoetige, het is in één adem de betekenis van Velocitas. Bij de oprichting in 1897 moest worden gekozen tussen Celeritas of Velocitas en de keuze viel op laatstgenoemde naam. Moest de club vooral in de beginjaren opkijken tegen Be Quick 1887, na 1916 volgde tijdelijk de ommekeer met als grootste clubsucces de winst van de KNVB-beker in 1934 na een 3-2 zege op Feyenoord. Het zou tot 2015 duren totdat die beker wéér naar Groningen zou gaan. Inmiddels bestaat Velocitas liefst 123 jaar en zijn er talloze dingen gebeurd die de historie van de groentwitten weer een nieuw hoofdstuk gaven. Eén van de grootste veranderingen was de keuze om vanaf het seizoen 2017-2018 de zondag als vaste speeldag in te ruilen voor zaterdag.

Jongens, jullie moeten onze pub ook nog even zien

‘Met zo’n prachtige historie eigenlijk zonde dat er zo’n kunstgrasmat als hoofdveld ligt’, concluderen we, terwijl het verkeer op de aangrenzende ringweg langs raast. Maar die teleurstelling wordt al gauw tenietgedaan als we worden gewenkt. ‘Jongens, jullie moeten onze pub ook nog even zien’, zegt één van de vrijwilligers. Eenmaal binnen blijkt het een bar met jaren voetbalhistorie. Wat een prachthok! Ja, dit is een club die trots is op haar historie. ‘Echt waar, dat zie je nergens anders’, vertrouwt de krasse vrijwilliger ons nog maar eens toe als we het sportpark verlaten. We draaien ons nog eenmaal om: ‘Wees er zuinig op, meneer!’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SSS’68

‘Zelf halen!’ Hoe vaak hoor je die term wel niet op een amateurvoetbalveld? Ja, nu helaas wat minder. Maar normaal gesproken kun je het vooral in de laagste regionen van het amateurvoetbal al binnen het kwartier op twee handen tellen. Wij zijn benieuwd hoe vaak dat in Marssum het geval is geweest. ‘Waarom?’, vraagt u zich nu misschien af, welnu: het geval wil dat het hoofdveld van Sport Staalt Spieren (SSS’68) pal aan de tuinen van enkele woningen aan de Uniastrjitte grenst. Dit is een beeld waar je hart als amateurvoetbalromanticus acuut sneller van gaat kloppen. Maar goed, wel zelf die bal halen dus.

vv WEO

Windmolens, windmolens en nog eens windmolens. Voor een bezoek aan Woldendorp heb je onderweg het idee dat je door uitgestrekte polders naar het einde van de wereld rijdt. Maar al was dat zo, dan is Woldendorp een prima eindbestemming. En als de zon schijnt, is zo’n ritje best aangenaam zo blijkt. Doel van ons bezoek is voetbalvereniging WEO, dat staat voor Woldendorp en Omstreken. En aan omstreken geen gebrek rondom Woldendorp, zoveel wordt ons al snel duidelijk. Bij aankomst worden we wat raar - ‘wel bin joe dan?’ - aangekeken, maar na een welgemeend ‘moi’ is het alweer prima. Ook hier kost vriendelijk zijn niks extra’s.

SV Yde de Punt

Als we het dorp binnenrijden, passeert een paard met wagen ons in tegenovergestelde richting. Het lijkt een voorbode, want in Yde lijkt de tijd een beetje stil te hebben gestaan. Diezelfde conclusie trekken we weer als we het plaatselijke sportcomplexje van Yde de Punt met een bezoek vereren.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal