Be Quick 1887

Het heeft altijd wel iets magisch als je een accommodatie betreedt waarvan je weet dat er een enorm rijke historie achter de poort verscholen ligt. Wie dan ook maar enigszins nostalgisch is ingesteld, doet er goed aan om zo af en toe weer even een wedstrijdje op Esserberg mee te pakken. Heilige amateurvoetbalgrond, zo mogen we het onderkomen van Be Quick 1887 toch wel bestempelen. Gelukkig ziet The Good-Old dat zelf ook in, want bij de club zijn de vrijwilligers maar wat trots op Be Quick 1887 en de identiteit die – het jaartal zegt het al – inmiddels 133 aan de club hangt. En dat is terug te zien aan hoe het stadion aan de Rijksstraatweg erbij ligt.

Hoewel Be Quick 1887 onlosmakelijk aan Esserberg – vernoemd naar een gehucht tussen Groningen en Haren – is verbonden, voetbalt het daar pas sinds 1921. De glorietijden van de club lagen in de jaren voor de bouw van Esserberg, met een landskampioenschap in 1920 als clubhoogtepunt. Op het veld tegenover Villa Gelria, iets verderop, werd het Rotterdamse VOC met 4-0 verslagen. Eén van de spelers die toen meedeed was oud-International Evert van Linge. Naast voetballer ook een begenadigd architect. Het ontwerp voor Stadion Esserberg kwam dan ook van zijn tekentafel.

Heilige amateurvoetbalgrond, zo mogen we het onderkomen van Be Quick 1887 toch wel bestempelen.

Na die landstitel is er veel veranderd bij The Good-Old, dat in het seizoen 1963-1964 vrijwillig het betaalde voetbal verliet. Tegenwoordig is de vereniging zowel op zaterdag (3e Klasse) als zondag (Hoofdklasse A) actief en is vooral de jeugdopleiding een paradepaardje. Dat van betaald voetbal geen sprake meer is bij Be Quick 1887, deert ons geen moment. Het onderkomen is wél betaald voetbalwaardig. Bij het verlaten van Esserberg, kijken we dan ook nog even gretig achterom. Want afscheid nemen is hier altijd van korte duur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Buinen

Nadat we onze bolide foutloos de parkeerplaats van sportpark De Woerd hebben opgedraaid, nemen we even plaats op het terras voor de kantine. Een drankje erbij zit er niet in, want we zijn de enigen op het Buiner onderkomen. Desondanks overvalt ons het gevoel dat we onder een overkapping in een heerlijke tuin zitten, met uitzicht op een voetbalveld. De dakramen waar het zonlicht doorheen prikt, picknicktafels, een houten bartafel. Alleen de barbecue ontbreekt nog voor zo’n ultiem zomeravondgevoel. Een potje voetbal had het tafereel compleet gemaakt.

sc Bant

’SC Bant en SC Creil gaan volledig samenwerken’, luidde onlangs een krantenkop waarop ons oog viel. ‘Dan moeten we als de sodemieter naar de Noordoosterpolder, want dan is er straks een sportcomplex minder om te fotograferen’, was onze eerste gedachte. Dus pakken we de auto, stemmen we onze navigatie af op sportpark De Akkers in Bant en staan we niet veel later op de kruising van de Zuidwend en de Sportsingel in het dorp.

WTOC

De clubnaam is een combinatie van de dorpen Westergeest, Triemen en Oudwoude, maar sportcomplex De Wygeast van WTOC is te vinden in laatstgenoemde plaats. En wie daar het terrein van de club op wandelt, ontkomt niet aan de clubkleuren blauw en geel, die zowel bij de entree als clubgebouw De Ynswinger prominent naar voren komen.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal