VV Dalen

Pieken vanuit Dalen, het is meer dan mogelijk. Dit hebben roemruchte mannen als Evert Bleuming, Johan Wigger en Gerald Sibon wel bewezen. Beide oud-profs zijn hun voetbalcarrières gestart op sportpark ’t Grootveld, waar VV Dalen in de sierlijke witte shirts met rode broeken en rode sokken de plaatselijke eer verdedigde. Dat sportpark ’t Grootveld qua naam geen grootspraak is, ondervinden we persoonlijk wanneer we het onderkomen met een bezoek vereren. Zin in een wandeling in de natuur terwijl je ook nog eens voetbal kunt kijken? Dan moet je in Dalen zijn. Leuke bijkomstigheid is dat je na nog geen halve dag zonder enige moeite 10.000 stappen hebt afgetikt. Kilo’s verliezen was nog nooit zo makkelijk.

VV Dalen ziet het levenslicht in 1930, waarna tot 2002 afwisselend in de Derde en Vierde Klasse zondag wordt gevoetbald, met in het seizoen 1971-1972 één uitschieter naar de Tweede Klasse. In 1953 wordt het huidige sportpark betrokken en wordt met weemoed afscheid genomen van het veld achter de Muinck Keizer. Vanaf 2002 gaat het qua resultaten meer crescendo in het middeleeuwse Esdorp en wordt tot het seizoen 2016-2017 afwisselend in de Tweede en Eerste Klasse geacteerd, met wisselend succes. Dit seizoen speelt de zondaghoofdmacht, tegenwoordig onder leiding van FC Groningen-anekdotekanon Martin Drent, in de Tweede Klasse.

Wij betreden ’t Grootveld via het Vrienden van VV Dalen-veld, dat prachtig rood omheind is. Een typische plek waar je als geboren Dalenaar je goals wil maken. We lopen door en via de hoofdingang valt ons oog op het hoofdveld direct op het omroepershuisje, een soort troon in een ridderzaal. Als je dan de hoogtepunten wel gehad denkt te hebben, heb je het park erachter nog niet gehad. We vinden er zowaar nog een bal tussen een paar verdwaalde boomstammen. We kunnen het niet laten en moeten even op doel schieten, waarbij het zelf-halen-principe alweer snel van kracht is. Wil je in Dalen tot rust komen? Vergeet dan die ellendige Huttenheugte. Sportpark ‘t Grootveld heeft het allemaal, zelfs als er niet gevoetbald wordt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Rolder Boys

‘Wie zijn jullie, hoe zijn jullie hier gekomen en wat zijn de codes van jullie pinpassen?’ Oké, die laatste vraag verzinnen we er zelf bij, maar ons bezoek aan Sportpark Boerbos van Rolder Boys gaat dan ook niet onopgemerkt voorbij. Een drietal vrijwilligers van de club ziet ons foto’s van de dug-outs, de prachtige tribune en zelfs het kunstgrasveld schieten. En zodra wij in hun blikveld zijn verschenen, wordt iedere stap van ons minutieus gevolgd. Als we bij het clubgebouw zijn aanbeland, hebben we daarom even wat uit te leggen, vinden ze.
Logo vv Titan

v.v. Titan

Namen we eerder bij NWVV een kijkje, dan is de stap op Titan-grondgebied ook zo gezet als je even doorloopt. In 1933 werd de vereniging met de inmiddels kenmerkende geblokte shirts opgericht als VIOS, maar die naam bestond al, dus kwam men in Nieuw-Weerdinge uit op de naam Titan. Hoe die naam precies tot stand is gekomen is ons niet bekend, maar we hebben het vermoeden dat iemand met interesse voor sterrenkunde wat in de melk te brokkelen had. Titan is namelijk de grootste maan van de planeet Saturnus, waar de NASA zelfs een reisbureau voor heeft opgericht. Dat u het maar weet.

V.V. Holwerd

De plaats wordt door iedereen die wel eens op Ameland is geweest vooral geassocieerd met de opstapplaats voor de veerdienst naar het eiland, maar Holwerd is meer dan dat. Er wordt bijvoorbeeld gevoetbald, om maar eens met de deur in huis te vallen. En dat gebeurt op Sportpark De Morgenzon, waar sinds juni 1976 tegen een bal getrapt wordt. Eerder gebeurde dat al op het Keechje. De hoofdmacht van de club verdedigt de blauwzwarte clubkleuren wekelijkse in de Vijfde Klasse en bestaat vooral uit jonge twintigers en dertigers, verdeeld over twee seniorenteams. Ook herbergt de club nog zeven juniorenteams, vrijwel helemaal verdeeld over alle leeftijdscategorieën.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal