VV Dalen

Pieken vanuit Dalen, het is meer dan mogelijk. Dit hebben roemruchte mannen als Evert Bleuming, Johan Wigger en Gerald Sibon wel bewezen. Beide oud-profs zijn hun voetbalcarrières gestart op sportpark ’t Grootveld, waar VV Dalen in de sierlijke witte shirts met rode broeken en rode sokken de plaatselijke eer verdedigde. Dat sportpark ’t Grootveld qua naam geen grootspraak is, ondervinden we persoonlijk wanneer we het onderkomen met een bezoek vereren. Zin in een wandeling in de natuur terwijl je ook nog eens voetbal kunt kijken? Dan moet je in Dalen zijn. Leuke bijkomstigheid is dat je na nog geen halve dag zonder enige moeite 10.000 stappen hebt afgetikt. Kilo’s verliezen was nog nooit zo makkelijk.

VV Dalen ziet het levenslicht in 1930, waarna tot 2002 afwisselend in de Derde en Vierde Klasse zondag wordt gevoetbald, met in het seizoen 1971-1972 één uitschieter naar de Tweede Klasse. In 1953 wordt het huidige sportpark betrokken en wordt met weemoed afscheid genomen van het veld achter de Muinck Keizer. Vanaf 2002 gaat het qua resultaten meer crescendo in het middeleeuwse Esdorp en wordt tot het seizoen 2016-2017 afwisselend in de Tweede en Eerste Klasse geacteerd, met wisselend succes. Dit seizoen speelt de zondaghoofdmacht, tegenwoordig onder leiding van FC Groningen-anekdotekanon Martin Drent, in de Tweede Klasse.

Wij betreden ’t Grootveld via het Vrienden van VV Dalen-veld, dat prachtig rood omheind is. Een typische plek waar je als geboren Dalenaar je goals wil maken. We lopen door en via de hoofdingang valt ons oog op het hoofdveld direct op het omroepershuisje, een soort troon in een ridderzaal. Als je dan de hoogtepunten wel gehad denkt te hebben, heb je het park erachter nog niet gehad. We vinden er zowaar nog een bal tussen een paar verdwaalde boomstammen. We kunnen het niet laten en moeten even op doel schieten, waarbij het zelf-halen-principe alweer snel van kracht is. Wil je in Dalen tot rust komen? Vergeet dan die ellendige Huttenheugte. Sportpark ‘t Grootveld heeft het allemaal, zelfs als er niet gevoetbald wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Hoogezand

Drie heren kijken met een wat bedenkelijk gezicht richting het hoofdveld als wij naast ze komen staan. ‘Wat er aan de hand is? Kijk maar’, zeggen ze. Het werd weleens tijd voor een bezoek aan één van de grotere clubs van de provincie Groningen en zo zijn we bij VV Hoogezand neergestreken. De vrijwilligers die het rood-zwarte deel van Sportpark De Kalkwijck onderhouden, doen hun werkzaamheden met de nodige precisie. Dat uitgerekend één dag voor een druk voetbalweekend een grasmaaier tegen een doel op het hoofdveld is gereden, maakt de heren dan ook niet echt vrolijk. Als wij op verzoek naar het hoofdveld kijken en zien dat er inderdaad maar één doelpaal overeind staat, kunnen we een lach echter niet onderdrukken.

vv Noordster

Als je onverwachts sportparken bezoekt, loop je nog weleens tegen een dichte deur aan. Dat overkwam ons ook bij het Gemeentelijk Sportpark in Oude Pekela van vv Noordster, dat bij de entreepoort misschien wel één van de mooiste doorkijkjes heeft van de provincie Groningen. Links zie je de betegelde helling, waarvandaan toeschouwers prima zicht hebben op de duels op het hoofdveld, en aan de andere kant van het veld siert een mooie overdekte tribune de lange zijde.

sv Lycurgus

Je kent het wel: je zet op zaterdag of zondag met de auto koers naar je cluppie voor een lekkere pot voetbal, en dan probeer je natuurlijk zo dicht mogelijk bij het veld te parkeren. Er is in Groningen echter één club die een uitzondering op die gedachte vormt. Als je naar SV Lycurgus moet, is je bolide pal naast het hoofdveld parkeren ongeveer het slechtste idee dat je kunt krijgen. De kans is namelijk groot dat als iemand op het hoofdveld de bal hard weg rost, jouw auto de klos is. Spelers op het veld zullen meer dan eens angstvallig in de gaten hebben gehouden of hun auto ongeschonden uit de strijd kwam.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal