SC Erica

Tribune sc Erica
Nieuwe ronde, nieuwe sportparken. En dus zetten we koers richting De Veenschappen op Erica. “Waarom op en niet in Erica”, vraagt u? Welnu, hierover gaan verschillende verhalen. In oude komdorpen is het 'op', terwijl ‘in’ voor de nieuwere gebieden geldt. Al zijn er eigenlijk zoveel uitzonderingen dat het niet echt een regel is. En dan zoomen we nog niet eens in op de uitspraak “Erica, lekker water”, want het water uit de waterput van hotel Hofhuis op Erica zou in tegenstelling tot andere putten in de regio zo bijzonder lekker smaken, dat de veenarbeiders uit de hele omtrek bekend waren met dit water zonder bijsmaak. Maar goed, genoeg randzaken belicht. We zijn op De Veenschappen voor het roemruchte SC Erica.

Ontstaan uit Ericase Boys en VV Erica kende SC Erica meerdere sportieve en randzakelijke hoogtepunten, maar in het seizoen 1974-1975 ontstond het ultieme hoogtepunt na een vijfde plek in de Eerste Klasse: kwalificatie voor de nieuw opgerichte Hoofdklasse amateurs, samen met drie andere Drentse verenigingen. De derby’s tegen CEC, Emmen en Germanicus trokken zo’n 4000 toeschouwers per wedstrijd. Een andere opmerkelijke wedstrijd was die tussen SC Erica en Emmen. Het VARA TV-programma FC Avondrood, met Frits Barend, Henk van Dorp en Piet Keizer, maakte opnamen van de derby met 5500 toeschouwers. Soms was vroeger toch alles beter.

Maar dat SC Erica nog altijd een actieve en succesvolle voetbalvereniging is, straalt anno 2023 uit over het hele sportpark. Een keurig clubgebouw, een strak kunstgrasveld en prima bijvelden. Maar de echte blikvanger is het hoofdveld, met de mooie Tonnie Veldkamp-tribune – vernoemd naar een plaatselijke sponsor én vrijwilliger – prachtige graffiti en spandoeken van de supportersvereniging: alles ademt voetbal op Erica, en we kunnen ons zo voorstellen dat het heerlijk moet zijn om te worden aangemoedigd door de vele fanatieke Ericanen langs de lijn. Dan is een slechte pot spelen haast onmogelijk. De oudere garde weet er ongetwijfeld alles van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Flevo Boys

Een rondje op Sportpark Ervenbos lopen is niet zo’n probleem. Het is prima te bereiken, niemand heeft last van je en je kunt er naar hartelust foto’s schieten. Zo zien we bijvoorbeeld dat geen enkel bijveld dezelfde dug-outs heeft. Dat mooie feitje nemen we toch maar even mee op de zonovergoten vrijdag die ons in Emmeloord heeft gebracht. Maar was het hoofdveld van SC Emmeloord nog vrij eenvoudig te betreden, bij buurman Flevo Boys is dat in ieder geval tijdens ons bezoek een stuk lastiger. En dus breekt het zweet ons weer uit.

vv Zuidhorn

Je herkent de situaties vast wel van filmpremières of bij grote hotels: een grote auto komt eraan rijden, zet gasten pontificaal voor de ingang af, waarna de auto weer verder rijdt. In Zuidhorn kan precies hetzelfde, alleen hebben we het hier niet over een hotel, maar over de plaatselijke voetbalvereniging Zuidhorn. Een chique entree is dus mogelijk bij één van de grootste clubs van het Westerkwartier, die bovendien een prachtig bosrijk onderkomen heeft: het Johan Smitpark.

VAKO

Vriezer Activiteit Kenmerkt Ons - kortweg VAKO - luidt de clubnaam van de enige veldvoetbalclub die Vries rijk is. We moeten helemaal terug naar 1930 als er onder de vlag van VAKO voor de eerste keer tegen een bal getrapt wordt. Aan de Veenweg werd een boer bereid gevonden om een stuk land af te staan aan de vers opgerichte club. Er werd een échte leren bal geregeld, en dankzij kippengaas waren ook doelnetten een feit.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal