SC Erica

Tribune sc Erica
Nieuwe ronde, nieuwe sportparken. En dus zetten we koers richting De Veenschappen op Erica. “Waarom op en niet in Erica”, vraagt u? Welnu, hierover gaan verschillende verhalen. In oude komdorpen is het 'op', terwijl ‘in’ voor de nieuwere gebieden geldt. Al zijn er eigenlijk zoveel uitzonderingen dat het niet echt een regel is. En dan zoomen we nog niet eens in op de uitspraak “Erica, lekker water”, want het water uit de waterput van hotel Hofhuis op Erica zou in tegenstelling tot andere putten in de regio zo bijzonder lekker smaken, dat de veenarbeiders uit de hele omtrek bekend waren met dit water zonder bijsmaak. Maar goed, genoeg randzaken belicht. We zijn op De Veenschappen voor het roemruchte SC Erica.

Ontstaan uit Ericase Boys en VV Erica kende SC Erica meerdere sportieve en randzakelijke hoogtepunten, maar in het seizoen 1974-1975 ontstond het ultieme hoogtepunt na een vijfde plek in de Eerste Klasse: kwalificatie voor de nieuw opgerichte Hoofdklasse amateurs, samen met drie andere Drentse verenigingen. De derby’s tegen CEC, Emmen en Germanicus trokken zo’n 4000 toeschouwers per wedstrijd. Een andere opmerkelijke wedstrijd was die tussen SC Erica en Emmen. Het VARA TV-programma FC Avondrood, met Frits Barend, Henk van Dorp en Piet Keizer, maakte opnamen van de derby met 5500 toeschouwers. Soms was vroeger toch alles beter.

Maar dat SC Erica nog altijd een actieve en succesvolle voetbalvereniging is, straalt anno 2023 uit over het hele sportpark. Een keurig clubgebouw, een strak kunstgrasveld en prima bijvelden. Maar de echte blikvanger is het hoofdveld, met de mooie Tonnie Veldkamp-tribune – vernoemd naar een plaatselijke sponsor én vrijwilliger – prachtige graffiti en spandoeken van de supportersvereniging: alles ademt voetbal op Erica, en we kunnen ons zo voorstellen dat het heerlijk moet zijn om te worden aangemoedigd door de vele fanatieke Ericanen langs de lijn. Dan is een slechte pot spelen haast onmogelijk. De oudere garde weet er ongetwijfeld alles van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Groningen

‘Voetbalclub? We zijn eigenlijk meer een vriendenclub. Lid word je niet zomaar, je moet er echt tussen passen.’ Was getekend, Robert Bollegraaf, voorzitter van VVG. Het geeft in één zin aan waar de Groningse voetbalvereniging voor staat. Een goeie portie gezelligheid, maar dan wel het type gezelligheid waar je van moet houden. En laat dat nou in ieder geval het geval zijn bij jongens die wel weten hoe er tegen een bal getrapt moet worden. Want ging VV Groningen voor de eeuwwisseling vrij anoniem als zondagclub door het leven, sinds een vriendengroep de zaterdagtak leven inblies, maakte VVG steeds meer naam.

DIO Groningen

Sportpark Kardinge in de stad Groningen biedt onderdak aan vier voetbalverenigingen. De grootste is GVAV Rapiditas en de kleinste is DIVA ’83, maar wij zijn deze keer op Kardinge voor het deel waar Door Inspaning Ontspanning Groningen - beter bekend als DIO - wekelijks een balletje trapt. En het hoofdveld dat zij bespelen valt direct op met de karakteristieke diepe groen-witte doelnetten die losjes vast hangen. Een doelpunt maken is hier door zulke netten heerlijk klassiek. De lange tocht die de bal aflegt voordat het net opbolt, geef toe: dat heeft altijd iets magisch.
Sportpark VV SJS

VV SJS

Sportclub Juliana Stadskanaal, kortweg VV  SJS, was in de jaren na de meest recente eeuwwisseling één van de clubs waar de provincie Groningen trots op kon zijn.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal