SC Erica

Tribune sc Erica
Nieuwe ronde, nieuwe sportparken. En dus zetten we koers richting De Veenschappen op Erica. “Waarom op en niet in Erica”, vraagt u? Welnu, hierover gaan verschillende verhalen. In oude komdorpen is het 'op', terwijl ‘in’ voor de nieuwere gebieden geldt. Al zijn er eigenlijk zoveel uitzonderingen dat het niet echt een regel is. En dan zoomen we nog niet eens in op de uitspraak “Erica, lekker water”, want het water uit de waterput van hotel Hofhuis op Erica zou in tegenstelling tot andere putten in de regio zo bijzonder lekker smaken, dat de veenarbeiders uit de hele omtrek bekend waren met dit water zonder bijsmaak. Maar goed, genoeg randzaken belicht. We zijn op De Veenschappen voor het roemruchte SC Erica.

Ontstaan uit Ericase Boys en VV Erica kende SC Erica meerdere sportieve en randzakelijke hoogtepunten, maar in het seizoen 1974-1975 ontstond het ultieme hoogtepunt na een vijfde plek in de Eerste Klasse: kwalificatie voor de nieuw opgerichte Hoofdklasse amateurs, samen met drie andere Drentse verenigingen. De derby’s tegen CEC, Emmen en Germanicus trokken zo’n 4000 toeschouwers per wedstrijd. Een andere opmerkelijke wedstrijd was die tussen SC Erica en Emmen. Het VARA TV-programma FC Avondrood, met Frits Barend, Henk van Dorp en Piet Keizer, maakte opnamen van de derby met 5500 toeschouwers. Soms was vroeger toch alles beter.

Maar dat SC Erica nog altijd een actieve en succesvolle voetbalvereniging is, straalt anno 2023 uit over het hele sportpark. Een keurig clubgebouw, een strak kunstgrasveld en prima bijvelden. Maar de echte blikvanger is het hoofdveld, met de mooie Tonnie Veldkamp-tribune – vernoemd naar een plaatselijke sponsor én vrijwilliger – prachtige graffiti en spandoeken van de supportersvereniging: alles ademt voetbal op Erica, en we kunnen ons zo voorstellen dat het heerlijk moet zijn om te worden aangemoedigd door de vele fanatieke Ericanen langs de lijn. Dan is een slechte pot spelen haast onmogelijk. De oudere garde weet er ongetwijfeld alles van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SF Deinum

‘SF? Waar staat dat voor, sciencefiction?’ Als we op onze routekaart zien dat we een bezoekje mogen brengen aan SF Deinum, is het voor ons gissen naar de afkorting van twee letters. ‘We gaan dat sportpark niet op voordat we weten wat het betekent’, klinkt het. Gelukkig is Google ons gunstig gezind. ‘Sportferiening’ blijkt het antwoord waarnaar we op zoek waren. Tja, als je de Friese taal niet machtig bent, had je dat nooit kunnen raden. Maar nu weten we het dus. En u ook. Overigens hadden we onszelf deze vraag vijf jaar geleden nog niet hoeven stellen. Toen heette SF Deinum nog Sparta ‘59, vernoemd naar Eredivisionist Sparta uit Rotterdam, die in 1959 landskampioen werd. Ajax ‘59 of Feyenoord ‘59 had dus ook zomaar gekund in Deinum. Maar het werd Sparta.

SV Borger

Over de Hunebed Highway zetten we koers naar Borger: het grootste dorp van de gemeente Borger-Odoorn. We volgen braaf de bordjes naar het Roompot vakantiepark Hunzedal. Niet voor een rustpauze tijdens onze intensieve sportparktour, maar omdat sportpark De Drift van SV Borger aan dit vakantiepark grenst. Daar worden we met ietwat verbaasde blikken verwelkomd door een groep joggers, die pal voor de ingang van De Drift een fanatieke warming-up afwerkt. Nadat we eventjes hebben aangezien hoe lenig het twintigtal vijftigplussers wel niet is, is het mooi geweest. We stappen dwars door de groep heen, De Drift op.
Sportpark Jipsingboertanger voetbalvereniging (JVV)

JVV

Vlak na de Tweede Wereldoorlog zag de Jipsingboertanger voetbalvereniging (JVV) het levenslicht. In een dorp met krap 175 inwoners vervult JVV een prominente rol als vereniging die de leefbaarheid bevordert.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal