vv Winsum

Iconisch deens bushokje ontworpen door Poul Cadovius. Hergebruikt als dug-out bij voetbalclub Winsum
Bij ons gaan de gedachten tijdens de rit naar Winsum terug naar de jaren van VIBOA en Hunsingo, want Winsum was tot de zomer van 2016 het dorp van de clubs in het geel-blauw en rood-wit. Waar de jeugdafdelingen drie jaar eerder al werden samengevoegd tot SJO Winsum, vond in 2016 de volledige fusie plaats en daarmee was VV Winsum geboren. Vier seizoenen lang werd gevoetbald op beide sportparken van de voorlopers, tot in 2020 het nieuwe Geert Reinders Sportpark Winsum West in gebruik werd genomen.

Een splinternieuw sportpark doet ons als nostalgisch aangelegde voetballiefhebbers toch altijd bibberen. En het clubgebouw is er inderdaad één zoals je tegenwoordig meer ziet verschijnen: stijlvol en modern. Toch heeft Winsum de door ons geliefkoosde oude meuk, vergeelde doelpalen en stokoude entreehokjes weten te integreren. Aan de vandalen die zich hebben laten gaan op het voormalige entreehuisje van Hunsingo: afblijven, en rap een beetje. Stelletje cultuurbarbaren. Of zijn de beschadigingen het resultaat van een fikse afzwaaier?

Het grootste plusje? De bijvelden, en dan met name het vergeelde en roestige rugbydoel dat dienst doet als entree van een van die velden. Ook de dug-outliefhebbers onder ons komen goed aan hun trekken. Waar het hoofdveld de inmiddels standaard plastic uitvoeringen heeft, heeft ieder bijveld een ander exemplaar. En die zijn allemaal om van te smullen. Dat doen we overigens ook van het zogenaamde bijgebouw, want hoewel we ons bewust zijn van de noodzaak om soms te vernieuwen, voelen we daar toch wat meer liefde voor dan voor het fonkelnieuwe hoofdgebouw, dat overigens wél een prachtuitzicht over het sportpark biedt. En dat alles maakt voetballen ook nu nog steeds aangenaam in Winsum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SV Oosterend

Soms hebben we weleens van die dagen dat we ons een klein beetje schuldig voelen. Dat we ergens net op het verkeerde moment zijn als we een sportpark op de gevoelige plaat willen leggen. Als we sportpark Sieme Keyzer betreden - de toegangspoort doet ons amateurvoetbalhart in ieder geval meteen sneller kloppen - en zien hoe de velden van SV Oosterend erbij liggen, doemen er wat vraagtekens op. Het lijkt wel op de grasmat die eind jaren 90 in de Johan Cruijff Arena lag, is de conclusie. Maar zoals gezegd: je kunt ergens net op het verkeerde moment zijn. Het blijkt dat de drainage op het sportpark van ‘Strend’ wordt vervangen.

V en V ‘68

Wanneer we arriveren in Garijp, worden we begroet door een mooie groene grasmat. Voor ons altijd een fijn welkom, maar ook een signaal dat we de verkeerde ingang van sportpark Greate Buorren te pakken hebben, zo blijkt als we even om de hoek gluren. Kan gebeuren, maar we pakken gewoon door. Via een groot hek lopen we achter de trekker aan die net het onderkomen op rijdt om wat onderhoud te plegen, waarna we in een groene oase belanden. Want zo mag je deze accommodatie toch wel noemen. We groeten de man op de trekker, die daar door z’n eigen lawaai niets van meekrijgt, en kijken eens even goed rond. Omzoomd door bomen ligt Greate Buorren mooi afgescheiden van de buurt.

vv Harkstede

Ook Harkstede laten we niet links liggen. Een vereniging die in de jaren 20 het levenslicht zag als VIOD (Voetballen Is Ons Doel), later HSVV (Harkstede-Scharmer voetbalvereniging) werd, maar officieel werd ingeschreven als VV Harkstede, omdat beide clubnamen al bestonden. En zo staan we ineens op Sportpark Hamstede, net buiten het dorp. Hoewel het terrein nog maar twintig jaar bestaat en dus relatief nieuw is, biedt het genoeg leuke details. Zoals het kassahokje bij de entree, opgetrokken in de clubkleuren én voorzien van clublogo. Als we op het parkeerplaats zijn is het nog even spannend of het toegangshek geopend is. Maar als de deurklink naar beneden valt, stijgt luid gejuich op. Niets zo vervelend als een afgesloten accommodatie.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal