Broekster Boys

Sla je met de fiets links- of rechtsaf als je vanuit Damwoude naar de plaatselijke voetbalvereniging gaat? Kies je voor de laatste optie, dan zijn rood en zwart waarschijnlijk de kleuren waar je die middag in voetbalt, want dan parkeer je je stalen ros bij Broekster Boys. Een cluppie waarvan de hoofdmacht bijna jaarlijks een vast gezicht is in de Tweede Klasse, maar ook een spaarzaam uitstapje naar een niveau hoger niet schroomt. In welke competitie ook acte de présence wordt gegeven: bezoekende clubs worden in elk geval onthaald op een piekfijne accommodatie.

Nee, vloeken wordt niet zo gewaardeerd in het kielzog van clubgebouw Ús Halehonk, zoveel wordt meteen bij aankomst duidelijk. Maar dat we te maken hebben met een vereniging die groeit, wordt eveneens duidelijk. Een relatief nieuw aangelegd kunstgrasveld moet ervoor zorgen dat er in de natte maanden ook onverstoord tegen een bal getrapt kan worden, al zijn wij stiekem wel blij dat daar het hoofdveld niet voor opgeofferd is. Daar ligt gelukkig nog natuurgras op, terwijl een bescheiden maar prima onderhouden tribune aan de overzijde in de gaten houdt dat er op het sportcomplex niets gebeurt dat het daglicht niet kan verdragen.

Dan nog even een suggestie. Want wie ons al een poosje volgt, weet dat wij van nostalgische aspecten houden. En als we een kijkje nemen op de website van de Broekster Boys en een historische teamfoto uit de vijftiger jaren zien, gaan onze voetbalharten sneller kloppen. Want het blijkt dat de rood-zwarte tenues helemaal niet zo authentiek waren als we in eerste instantie dachten. CVB (Christelijke Vereniging Broeksterwoude) begon ooit met voetballen in blauwe broeken en rode shirts, met daarop een diagonale blauwe en gele streep. Mogen die tenues terug, alsjeblieft?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sv Lycurgus

Je kent het wel: je zet op zaterdag of zondag met de auto koers naar je cluppie voor een lekkere pot voetbal, en dan probeer je natuurlijk zo dicht mogelijk bij het veld te parkeren. Er is in Groningen echter één club die een uitzondering op die gedachte vormt. Als je naar SV Lycurgus moet, is je bolide pal naast het hoofdveld parkeren ongeveer het slechtste idee dat je kunt krijgen. De kans is namelijk groot dat als iemand op het hoofdveld de bal hard weg rost, jouw auto de klos is. Spelers op het veld zullen meer dan eens angstvallig in de gaten hebben gehouden of hun auto ongeschonden uit de strijd kwam.

vv Harkstede

Ook Harkstede laten we niet links liggen. Een vereniging die in de jaren 20 het levenslicht zag als VIOD (Voetballen Is Ons Doel), later HSVV (Harkstede-Scharmer voetbalvereniging) werd, maar officieel werd ingeschreven als VV Harkstede, omdat beide clubnamen al bestonden. En zo staan we ineens op Sportpark Hamstede, net buiten het dorp. Hoewel het terrein nog maar twintig jaar bestaat en dus relatief nieuw is, biedt het genoeg leuke details. Zoals het kassahokje bij de entree, opgetrokken in de clubkleuren én voorzien van clublogo. Als we op het parkeerplaats zijn is het nog even spannend of het toegangshek geopend is. Maar als de deurklink naar beneden valt, stijgt luid gejuich op. Niets zo vervelend als een afgesloten accommodatie.
Iconisch deens bushokje ontworpen door Poul Cadovius. Hergebruikt als dug-out bij voetbalclub Winsum

vv Winsum

Bij ons gaan de gedachten tijdens de rit naar Winsum terug naar de jaren van VIBOA en Hunsingo, want Winsum was tot de zomer van 2016 het dorp van de clubs in het geel-blauw en rood-wit. Waar de jeugdafdelingen drie jaar eerder al werden samengevoegd tot SJO Winsum, vond in 2016 de volledige fusie plaats en daarmee was VV Winsum geboren. Vier seizoenen lang werd gevoetbald op beide sportparken van de voorlopers, tot in 2020 het nieuwe Geert Reinders Sportpark Winsum West in gebruik werd genomen.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal