FC Kraggenburg

‘Wat is de laatste locatie van vandaag?’, vraagt één van de Over de Bal-leden aan de rest. Zoals altijd wordt de voetbal-Bosatlas geraadpleegd, maar we lijken alle amateurvoetbalverenigingen in de Noordoostpolder gehad te hebben. O nee, toch niet. Heel onopvallend staat FC Kraggenburg nog op een andere bladzijde verscholen en dus zetten we vanuit Marknesse direct koers naar het dorpje. Toch lullig als je thuis bent, en je nog een club vergeten blijkt te zijn.

Als de navigatie ons keurig op sportpark De Brem heeft gebracht, leidt een alleraardigst oprijlaantje ons naar de twee velden van Kraggenburg. En daar vallen onze monden nog net niet open van verbazing. Eerlijk is eerlijk, we hebben heus al veel mooie grasmatten gezien, maar wat we op De Brem aantreffen is eigenlijk een staande ovatie waard. ‘De terreinmeester moet haast wel connecties hebben met die van De Kuip’, zegt één van ons. Zelden zulke piekfijne velden gezien. Geen wonder dat Hoofdklasse-clubs hier maar wat graag hun oefenduels afwerken.

Dat ze in Kraggenburg zuinig zijn op hun groene paradepaardjes, blijkt wel uit een waarschuwingsbord waarop in drie talen staat dat je de velden niet zomaar mag betreden. Zelfs in het Pools. Maar omdat we nou eenmaal overal de regels overtreden, blijven we consequent. Als je de schoonheid van amateurvoetbalclubs in beeld wilt brengen, moet je nou eenmaal het veld op. Wij zijn jaloers op de clubleden van deze bescheiden vierdeklasser. Al is er ook één nadeel. Want als je hier als aanvaller een kans voor open doel mist, gaat de opmerking ‘rotveld’ nooit op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Bellingwolde

Een paar bedachtzame voetballertjes in Bellingwolde schrikken op als ze tijdens een potje tienen ineens worden verstoord. Ze dachten deze middag alleen op het sportcomplex te zijn, maar hadden buiten een onverwachts bezoekje van de Over de Bal-crew gerekend. Een aantal nieuwsgierige ogen volgen onze bewegingen, maar als ze zien dat het louter bij foto’s schieten blijft, voetballen ze onverstoord verder.

SF Deinum

‘SF? Waar staat dat voor, sciencefiction?’ Als we op onze routekaart zien dat we een bezoekje mogen brengen aan SF Deinum, is het voor ons gissen naar de afkorting van twee letters. ‘We gaan dat sportpark niet op voordat we weten wat het betekent’, klinkt het. Gelukkig is Google ons gunstig gezind. ‘Sportferiening’ blijkt het antwoord waarnaar we op zoek waren. Tja, als je de Friese taal niet machtig bent, had je dat nooit kunnen raden. Maar nu weten we het dus. En u ook. Overigens hadden we onszelf deze vraag vijf jaar geleden nog niet hoeven stellen. Toen heette SF Deinum nog Sparta ‘59, vernoemd naar Eredivisionist Sparta uit Rotterdam, die in 1959 landskampioen werd. Ajax ‘59 of Feyenoord ‘59 had dus ook zomaar gekund in Deinum. Maar het werd Sparta.

sc Franeker

Het is een frisse vrijdagochtend, als de laatste slierten nevel wegtrekken op Sportpark Hertog van Saxenlaan in Franeker. Op het hoofdveld speurt een scholekster naar wormen en dus hoeven we de vogel niet aan de achterzijde van de accommodatie te verwachten, want daar maken twee kunstgrasvelden de dienst uit. Vaste volgers weten dan wel waar wij ons het liefst begeven: de natuurgrasvelden aan de voorzijde van het complex. De Auke de Vries-tribune, met daarachter de woningen aan de Hertog van Saxenlaan en Noorderbleek, terwijl de Martinikerk toezicht houdt; dit sportpark heeft iets Belgisch. En dat is een compliment.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal