vv Ouwe Syl

En jahoor, daar staan we dan. Lachend als een boer met kiespijn turen we over een behoorlijke plas water richting het hoofdveld. Hebben we net het clubgebouw op de gevoelige plaat vastgelegd (‘Want dat is het meest makkelijk om mee te beginnen’), verspert een met water ondergelopen ijsbaan ons de toegang tot het strijdtoneel van Ouwe Syl. Op sportpark De Nije Anwas had een bescheiden pont gedurende de wintermaanden dan ook niet misstaan. Maar omlopen is in dit geval een feestje.

Want op De Nije Anwas is alles nog zoals het er vermoedelijk veertig jaar geleden ook bij lag. Eigenlijk zouden wij in navolging van de Smaakpolitie ook een daar-worden-wij-vrolijk-van-sticker op de markt moeten brengen, want dan had Ouwe Syl er zonder enige twijfel eentje gekregen. Dat de voetballers uit Oudebildtzijl ook met hun tijd moeten meegaan, blijkt wel als er in februari door de leden wordt ingestemd met de komst van een kunstgrasveld. Nu grijnzen we wel oprecht: ‘We zijn hier precies op het juiste moment’, is de algehele opvatting. We doen namelijk niet aan kunstgrasadoratie.

En op het natuurgras van Ouwe Syl voelen wij ons thuis. Alsof er een voetbalveld verrijst midden in een weiland, waar de windmolens ver boven de bomen uitsteken. Opvallend detail: beide zijden van het hoofdveld beschikken over een dug-out, vier stuks dus. Dat zagen we nog nooit ergens anders. ‘Misschien zodat je kunt kiezen waar je gaat zitten als de wind verkeerd staat?’, oppert één van ons. Geen gekke conclusie, zo vinden we. Het ‘Ant Kikes’ op de poort die richting de uitgang leidt, valt dan ook zwaar. Dit is zo’n accommodatie waar je de hele dag kunt vertoeven. Met een bal, dat dan weer wel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Flevo Boys

Een rondje op Sportpark Ervenbos lopen is niet zo’n probleem. Het is prima te bereiken, niemand heeft last van je en je kunt er naar hartelust foto’s schieten. Zo zien we bijvoorbeeld dat geen enkel bijveld dezelfde dug-outs heeft. Dat mooie feitje nemen we toch maar even mee op de zonovergoten vrijdag die ons in Emmeloord heeft gebracht. Maar was het hoofdveld van SC Emmeloord nog vrij eenvoudig te betreden, bij buurman Flevo Boys is dat in ieder geval tijdens ons bezoek een stuk lastiger. En dus breekt het zweet ons weer uit.

vv Wardy

Je hebt er van die sportparken bij, waarbij je het kunstgrasrubber al van veraf ruikt. Niet onze favoriet, dus is het fijn als precies het tegenovergestelde een feit is. In Ferwerd bijvoorbeeld, waar dat al begint bij de ingang, waar de plaatselijke voetbalvereniging je er fijntjes op wijst dat je welkom wordt geheten op De Boppeslach. Die boodschap heeft een vrachtwagenchauffeur op vrijdagochtend al goed in z’n oren geknoopt, want hij laadt het ene na andere kratje bier binnen in het clubgebouw. U had het wellicht al begrepen: we zijn op visite bij vv Wardy.

SF Deinum

‘SF? Waar staat dat voor, sciencefiction?’ Als we op onze routekaart zien dat we een bezoekje mogen brengen aan SF Deinum, is het voor ons gissen naar de afkorting van twee letters. ‘We gaan dat sportpark niet op voordat we weten wat het betekent’, klinkt het. Gelukkig is Google ons gunstig gezind. ‘Sportferiening’ blijkt het antwoord waarnaar we op zoek waren. Tja, als je de Friese taal niet machtig bent, had je dat nooit kunnen raden. Maar nu weten we het dus. En u ook. Overigens hadden we onszelf deze vraag vijf jaar geleden nog niet hoeven stellen. Toen heette SF Deinum nog Sparta ‘59, vernoemd naar Eredivisionist Sparta uit Rotterdam, die in 1959 landskampioen werd. Ajax ‘59 of Feyenoord ‘59 had dus ook zomaar gekund in Deinum. Maar het werd Sparta.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal