sc Amelandia

Ingang van sc Amelandia
Tijdens de laatste keer dat het kassahokje in gebruik is geweest, moest de eerste editie van het plaatselijke Rôggefeest vermoedelijk nog plaatsvinden. En wie toen geen zin had om entree te betalen, kon zich net zo eenvoudig een weg naar het veld banen tussen de bomen die kort op elkaar om het sportcomplex aan de Oranjeweg in Hollum staan. Op sommige accommodaties die we bezoeken lijkt het wel alsof de tijd heeft stilgestaan, maar ondertussen onverminderd fanatiek werd doorgevoetbald. Misschien wel de accommodaties waar we het liefst komen. En dus wordt ons rondje op Sportpark De Slinger van Amelandia onafgebroken vergezeld door een brede glimlach.

Toch kun je aan sommige eenvoudige dingen merken dat de gloriedagen hier tot het verleden behoren. Een blik op de ranglijst van de reserve zesde klasse bijvoorbeeld, het laagst mogelijke niveau waarop in ons land gevoetbald wordt bij de senioren. En dan ook nog op zondag, een speeldag die in Noord-Nederland steeds minder in trek lijkt. Vanwege de coronaperikelen kwam Amelandia dit seizoen bovendien slechts tot twee wedstrijden. De trainingsdoeltjes die half in de bosjes zijn neergezet, zodat grasmaaiers het gras tenminste nog kunnen bijhouden, lijken de strijd met het onkruid bijna te hebben opgegeven.

Amelandia wordt dikwijls in één adem genoemd met aanvaller Jan Bruin. De all-time topscorer van Cambuur Leeuwarden heeft zijn wieg in Hollum staan. Toen het voorbestaan van Amelandia tien jaar geleden aan een zijden draadje hing, trok hij zijn voetbalschoenen op 41-jarige leeftijd nog maar eens aan om de club de helpende hand toe te steken, en in zijn kielzog droegen ook de oud-profs René van Rijswijk en Lody Roembiak hun steentje voetballend bij. Helaas was Amelandia na dat prachtige seizoen toch genoodzaakt om het standaardvoetbal te verlaten. Een knallende eilandderby tegen Geel-Wit zit er daardoor voorlopig niet in. Gelukkig nemen oud-spelers van beide clubs het nog jaarlijks tegen elkaar op voor de Cor Wijnberg-beker. Als we die clash nog eens bezoeken, lopen we zeker langs het kassahokje. Al was het maar omdat de entree zo mooi is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Iconisch deens bushokje ontworpen door Poul Cadovius. Hergebruikt als dug-out bij voetbalclub Winsum

vv Winsum

Bij ons gaan de gedachten tijdens de rit naar Winsum terug naar de jaren van VIBOA en Hunsingo, want Winsum was tot de zomer van 2016 het dorp van de clubs in het geel-blauw en rood-wit. Waar de jeugdafdelingen drie jaar eerder al werden samengevoegd tot SJO Winsum, vond in 2016 de volledige fusie plaats en daarmee was VV Winsum geboren. Vier seizoenen lang werd gevoetbald op beide sportparken van de voorlopers, tot in 2020 het nieuwe Geert Reinders Sportpark Winsum West in gebruik werd genomen.
Hoofdveld van vv Oosterparkers met op de achtergrond de iconische klimmuur van Kardinge

v.v. Oosterparkers

Als je tien willekeurige mensen vraagt om een Groningse stadswijk te noemen, eindigt de Oosterparkwijk ongetwijfeld hoog in de lijstjes. De wijk spreekt dan ook nog altijd tot de verbeelding. ‘Ga je mee naar het dorp?’, werd in de jaren 20 vaak nog gezegd; het blauwe dorp welteverstaan. Dat was het kloppende hart van waaruit de Oosterparkwijk destijds ontstond. En gevoetbald werd er ook. Straatvoetbal was er mateloos populair, maar de wijk kende met BRC, Groen-Wit en Oostelijke Boys ook drie voetbalverenigingen. Net na de Tweede Wereldoorlog, fuseerden ze, waarmee de Oosterparkers was geboren.

vv Gruno

De nettenhouders zijn geknapt, op het hoofdveld maken madeliefjes de dienst uit en gevoetbald wordt er al helemaal niet. De coronacrisis houdt ook Gruno in haar greep. Toch is er wel degelijk beweging als wij het clubgebouw van Gruno naderen. Een vrijwilliger die de kantine open heeft gegooid om wat werkzaamheden te verrichten, staat over een reling geleund een sigaretje te roken. ‘Foto’s schieten? Ga gerust je gang’, zegt hij als we uitleggen wat we komen doen. En dat horen we graag. Als hij vraagt waar we dat allemaal doen en wij vertellen dat we heel district Noord willen afvinken, verslikt hij zich bijna in z’n peuk. ‘Dat krijgen jullie vandaag niet meer af’, zegt-ie grijnzend.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal