sc Amelandia

Ingang van sc Amelandia
Tijdens de laatste keer dat het kassahokje in gebruik is geweest, moest de eerste editie van het plaatselijke Rôggefeest vermoedelijk nog plaatsvinden. En wie toen geen zin had om entree te betalen, kon zich net zo eenvoudig een weg naar het veld banen tussen de bomen die kort op elkaar om het sportcomplex aan de Oranjeweg in Hollum staan. Op sommige accommodaties die we bezoeken lijkt het wel alsof de tijd heeft stilgestaan, maar ondertussen onverminderd fanatiek werd doorgevoetbald. Misschien wel de accommodaties waar we het liefst komen. En dus wordt ons rondje op Sportpark De Slinger van Amelandia onafgebroken vergezeld door een brede glimlach.

Toch kun je aan sommige eenvoudige dingen merken dat de gloriedagen hier tot het verleden behoren. Een blik op de ranglijst van de reserve zesde klasse bijvoorbeeld, het laagst mogelijke niveau waarop in ons land gevoetbald wordt bij de senioren. En dan ook nog op zondag, een speeldag die in Noord-Nederland steeds minder in trek lijkt. Vanwege de coronaperikelen kwam Amelandia dit seizoen bovendien slechts tot twee wedstrijden. De trainingsdoeltjes die half in de bosjes zijn neergezet, zodat grasmaaiers het gras tenminste nog kunnen bijhouden, lijken de strijd met het onkruid bijna te hebben opgegeven.

Amelandia wordt dikwijls in één adem genoemd met aanvaller Jan Bruin. De all-time topscorer van Cambuur Leeuwarden heeft zijn wieg in Hollum staan. Toen het voorbestaan van Amelandia tien jaar geleden aan een zijden draadje hing, trok hij zijn voetbalschoenen op 41-jarige leeftijd nog maar eens aan om de club de helpende hand toe te steken, en in zijn kielzog droegen ook de oud-profs René van Rijswijk en Lody Roembiak hun steentje voetballend bij. Helaas was Amelandia na dat prachtige seizoen toch genoodzaakt om het standaardvoetbal te verlaten. Een knallende eilandderby tegen Geel-Wit zit er daardoor voorlopig niet in. Gelukkig nemen oud-spelers van beide clubs het nog jaarlijks tegen elkaar op voor de Cor Wijnberg-beker. Als we die clash nog eens bezoeken, lopen we zeker langs het kassahokje. Al was het maar omdat de entree zo mooi is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Velocitas 1897

Tergend langzaam duwen we het entreehek van Stadion Stadspark open, waarna de stem van één van ons een aantal bestuursleden doet opschrikken. ‘Heren, mogen we even een rondje over het sportpark maken?’ Normaal vragen we niet direct om toestemming en gaan we gewoon onze gang, maar in een coronacrisis moet je aan het toeval niets overlaten. Bij Velocitas 1897 in de stad Groningen hebben ze daar geen enkele moeite mee. ‘Deze club heeft zo’n geweldige historie, dat vind je nergens anders’, vertrouwt een vrijwilliger ons toe. En dus maken wij rustig en zeker niet snelvoetig ons rondje.

vv Hoogezand

Drie heren kijken met een wat bedenkelijk gezicht richting het hoofdveld als wij naast ze komen staan. ‘Wat er aan de hand is? Kijk maar’, zeggen ze. Het werd weleens tijd voor een bezoek aan één van de grotere clubs van de provincie Groningen en zo zijn we bij VV Hoogezand neergestreken. De vrijwilligers die het rood-zwarte deel van Sportpark De Kalkwijck onderhouden, doen hun werkzaamheden met de nodige precisie. Dat uitgerekend één dag voor een druk voetbalweekend een grasmaaier tegen een doel op het hoofdveld is gereden, maakt de heren dan ook niet echt vrolijk. Als wij op verzoek naar het hoofdveld kijken en zien dat er inderdaad maar één doelpaal overeind staat, kunnen we een lach echter niet onderdrukken.

vv Wardy

Je hebt er van die sportparken bij, waarbij je het kunstgrasrubber al van veraf ruikt. Niet onze favoriet, dus is het fijn als precies het tegenovergestelde een feit is. In Ferwerd bijvoorbeeld, waar dat al begint bij de ingang, waar de plaatselijke voetbalvereniging je er fijntjes op wijst dat je welkom wordt geheten op De Boppeslach. Die boodschap heeft een vrachtwagenchauffeur op vrijdagochtend al goed in z’n oren geknoopt, want hij laadt het ene na andere kratje bier binnen in het clubgebouw. U had het wellicht al begrepen: we zijn op visite bij vv Wardy.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal