sc Amelandia

Ingang van sc Amelandia
Tijdens de laatste keer dat het kassahokje in gebruik is geweest, moest de eerste editie van het plaatselijke Rôggefeest vermoedelijk nog plaatsvinden. En wie toen geen zin had om entree te betalen, kon zich net zo eenvoudig een weg naar het veld banen tussen de bomen die kort op elkaar om het sportcomplex aan de Oranjeweg in Hollum staan. Op sommige accommodaties die we bezoeken lijkt het wel alsof de tijd heeft stilgestaan, maar ondertussen onverminderd fanatiek werd doorgevoetbald. Misschien wel de accommodaties waar we het liefst komen. En dus wordt ons rondje op Sportpark De Slinger van Amelandia onafgebroken vergezeld door een brede glimlach.

Toch kun je aan sommige eenvoudige dingen merken dat de gloriedagen hier tot het verleden behoren. Een blik op de ranglijst van de reserve zesde klasse bijvoorbeeld, het laagst mogelijke niveau waarop in ons land gevoetbald wordt bij de senioren. En dan ook nog op zondag, een speeldag die in Noord-Nederland steeds minder in trek lijkt. Vanwege de coronaperikelen kwam Amelandia dit seizoen bovendien slechts tot twee wedstrijden. De trainingsdoeltjes die half in de bosjes zijn neergezet, zodat grasmaaiers het gras tenminste nog kunnen bijhouden, lijken de strijd met het onkruid bijna te hebben opgegeven.

Amelandia wordt dikwijls in één adem genoemd met aanvaller Jan Bruin. De all-time topscorer van Cambuur Leeuwarden heeft zijn wieg in Hollum staan. Toen het voorbestaan van Amelandia tien jaar geleden aan een zijden draadje hing, trok hij zijn voetbalschoenen op 41-jarige leeftijd nog maar eens aan om de club de helpende hand toe te steken, en in zijn kielzog droegen ook de oud-profs René van Rijswijk en Lody Roembiak hun steentje voetballend bij. Helaas was Amelandia na dat prachtige seizoen toch genoodzaakt om het standaardvoetbal te verlaten. Een knallende eilandderby tegen Geel-Wit zit er daardoor voorlopig niet in. Gelukkig nemen oud-spelers van beide clubs het nog jaarlijks tegen elkaar op voor de Cor Wijnberg-beker. Als we die clash nog eens bezoeken, lopen we zeker langs het kassahokje. Al was het maar omdat de entree zo mooi is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WTOC

De clubnaam is een combinatie van de dorpen Westergeest, Triemen en Oudwoude, maar sportcomplex De Wygeast van WTOC is te vinden in laatstgenoemde plaats. En wie daar het terrein van de club op wandelt, ontkomt niet aan de clubkleuren blauw en geel, die zowel bij de entree als clubgebouw De Ynswinger prominent naar voren komen.

Potetos

Hoeveel voetbalverenigingen kun je afstrepen als je een rondje op de volledige ringweg van de stad Groningen rijdt? Eentje die je meteen te binnen moet schieten is Potetos. De clubnaam doet vermoeden dat er sprake is van Molukse roots, maar niets is minder waar. Potetos werd 72 jaar geleden opgericht omdat het werknemers van PTT in hun vrije tijd leuk leek om weleens tegen een balletje te trappen. En zo ontstond de POst TElegraaf Telefoon Ontspannings- en Sportvereniging. En dat maakt van Potetos een afkorting om u tegen te zeggen.

vv Gieterveen

Blijkbaar is het in Aa en Hunze populair om een basisschool naast het voetbalveld aan te leggen. In Annen zagen we het al, en als we koers hebben gezet naar Gieterveen is het speelkwartier daar ook net los. Als kinderen op basisschool de Oostermoer ons gewapend met een camera sportpark De Hoogkaamp van VV Gieterveen zien betreden, wordt er massaal ‘privacyschending, privacyschending’ op het schoolplein gescandeerd. Nee, aan voorlichting geen gebrek op deze school. Toch laten we het bij kiekjes van de accommodatie.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal